Enkel vinbärstårta eller vinbärspaj med vaniljkräm

Enkel vinbärstårta med vaniljvisp. En slags vinbärspaj eller vinbärstårta gjord av pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska vinbär. Du kan välja röda, vita eller svarta vinbär.

En tårta räcker till 6-8 portioner. Tårtan är även god med alla slags bär ex. hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär, vinbär etc. Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering. Du kan ösa på med mycket vinbär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären. Det går också att ösa över frysta bär om de är små som vinbär. 

Vintips till tårtan blir ett sött dessertvin som Moulin Touchais. Inte nog med att det är sött - det har lite syra också. Vilket matchar den höga syran i vinbären.

1 vinbärstårta eller vinbärspaj

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 liter färska vinbär
  • 2 paket vaniljvisp eller vaniljkräm
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl (eller extra vetemjöl)
  • 2 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten

Tillagning

  1. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  2. Knåda ihop vetemjöl samt grahamsmjöl, farinsocker, smör och vatten till en deg och låt vila i kylen en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Stick några hål i degen med en gaffel eller täck mitten med folie och ärtor för att hindra den från att bubbla upp.
  5. Baka pajskalet i ca 15-20 minuter eller tills degen är fast och knaprig.
  6. Vispa vaniljvispen till en kräm. Bred ut vaniljkrämen i pajformen (se till att pajformen har svalnat).
  7. Toppa med rensade och sköljda vinbär samt pudra ev. över florsocker.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer