Enkel Tahinisås

En enkel kall sås med Tahini - sesampasta - vatten och citron. Passar som sås till grillat och stekt kött, fisk, kyckling, grönsaker, tzay, halloumi, kebab, osv. God ihop med vitlöksmajonnäs samt chilisås som Sriracha.

Funkar även på salladen som salladsdressing (istället för majonnäs). 

Denna sås har många superlativ - billig, god, snabb, kall, fettsnål och nyttig och vegan (samt vegetarisk). Tahini är en röra av krossade sesamfrön. Rik på järn, protein, kalcium, fettsyror och näring. Används vanligtvis som smaksättning i hummus (så mixar du tahinisåsen med kokta kikärter och lite olivolja så får du hummus) samt till persisk och annan mat från mellanöstern. 

Kolla datummärkningen på burken med tahini så den inte är gammal för sesamfröna tycker jag smakar lite gammalt efter ett tag. Tahini-burken kan du ha öppnad i kylen någon månad. Kung Markatta Tahini köpte jag och den var mycket bitter i smaken så fick köpa Urtekram istället. 

2 dl tahinisås, 4 portioner

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 1 dl tahini
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl citronsaft

Tillagning

  1. Blanda allt i en skål till en jämn sås. Smaka av med salt om du vill.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer