Enkel Tahinisås

En enkel kall sås med Tahini - sesampasta - vatten och citron. Passar som sås till grillat och stekt kött, fisk, kyckling, grönsaker, tzay, halloumi, kebab, osv. God ihop med vitlöksmajonnäs samt chilisås som Sriracha.

Funkar även på salladen som salladsdressing (istället för majonnäs). 

Denna sås har många superlativ - billig, god, snabb, kall, fettsnål och nyttig och vegan (samt vegetarisk). Tahini är en röra av krossade sesamfrön. Rik på järn, protein, kalcium, fettsyror och näring. Används vanligtvis som smaksättning i hummus (så mixar du tahinisåsen med kokta kikärter och lite olivolja så får du hummus) samt till persisk och annan mat från mellanöstern. 

Kolla datummärkningen på burken med tahini så den inte är gammal för sesamfröna tycker jag smakar lite gammalt efter ett tag. Tahini-burken kan du ha öppnad i kylen någon månad. Kung Markatta Tahini köpte jag och den var mycket bitter i smaken så fick köpa Urtekram istället. 

2 dl tahinisås, 4 portioner

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 1 dl tahini
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl citronsaft

Tillagning

  1. Blanda allt i en skål till en jämn sås. Smaka av med salt om du vill.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer