Enkel och snabb tårta med bär

Enkel och snabb tårta med pajskal fyllt med vaniljvisp och bär. Du kan också fylla mandelmusslor istället för ett pajskal.
Tårtan går snabbt att laga om du har ett färdigt pajskal. Du kan köpa färdigt pajskal eller baka själv (vilket är väl värt besväret).
Pajskalet kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller det om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.

6 - 8 portioner enkel tårta

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 färdigt pajskal eller 6 mandelmusslor
  • 1 pkt vaniljvisp
  • 1 liter bär som jordgubbar, hallon eller vinbär.
  • Hemgjort pajskal: 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl (eller extra vetemjöl)
  • 2 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten

Tillagning

  1. Med färdigt pajskal eller mandelmusslor: fyll pajskalet eller mandelmusslorna med hårt vispad vaniljvisp.
  2. Toppa med rensade och sköljda bär.
  3. Pudra eventuellt lite florsocker över det hela om bären är sura som ex. vinbär.
  4. Hemgjort pajskal: Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  5. Knåda ihop vetemjöl samt grahamsmjöl, farinsocker, smör och vatten till en deg och låt vila i kylen en halvtimme.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Stick några hål i degen med en gaffel eller täck mitten med folie och ärtor för att hindra den från att bubbla upp.
  8. Baka pajskalet i ca 15-20 minuter eller tills degen är fast och knaprig. Låt svalna innan du fyller det.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer