Engelska muffins

Engelska muffins eller English muffins kan serveras till te som scones med marmelad, ost och smör till fikat. Eller fyll med färskost, stekt ägg och några skivor stekt bacon som på bilden och servera till frukost, lunch eller kvällsmacka.

Servera muffinsen nybakta eller så kan de delas vid servering rostas i brödrost som rostbröd. Du kan dubbla satsen och frysa in. Engelska muffins tar lite tid att baka då de ska jäsa men de blir mycket goda.

12 engelska muffins

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 25 g färsk jäst
  • 50 g smör, kallt i kuber eller rumsvarmt
  • 1 dl vatten
  • 3 dl mjölk, standard
  • 2 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 liter vetemjöl special (600 gram)
  • 0,5 dl polenta majsgryn
  • 1 msk smör, om du gräddar i stekpanna

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader och häll lite i en bunke med jästen. Lös upp jästen och tillsätt resten av mjölken.
  2. Blanda socker, bakpulver, salt och vetemjöl i en bunke.Tillsätt till jästbunken. Skär smör i kuber om det är kallt. Tillsätt smöret och arbeta samman till en smidig deg.
  3. Jäs degen till muffinsen i bunken under bakduk till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut muffinsdegen till en platta (cirka 2 cm tjock).
  5. Stansa ut rundlar med diameter runt 10 cm ex. med hjälp av ett glas eller en utstickare. Överbliven deg kan du kavla ut igen tills det nästan inte är någon deg kvar och den sista biten kan du forma till en rundel med händerna.
  6. Spraya varje bit med vatten (ur en sprayflaska) på bägge sidor. Vänd dem i polentagrynen.
  7. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 20 minuter.
  8. Muffinsen kan gräddas i ugn eller stekpanna:
  9. I ugn: Sätt ugnen på 250 grader. Grädda muffinsen i 15 minuter. Ta ut och låt svalna under bakduk på galler.
  10. I stekpanna: grädda muffinsen några i taget i en varm stekpanna med lite smör. Räkna totalt ca 10 minuter och vänd dem då och då så de ej bränns på en sida.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer