Enchiladas eller fajitas med fläskkött tortillas fyllda tortillarullar med strimlat fläskkött

Enchiladas eller fajitas med fläskkött. Tortillas eller tortillarullar fyllda med strimlat fläskkött.
Mexikansk mat är gott att sitta och plocka med som en liten buffe där alla fyller och rullar ihop sina egna fajitas.
Nachos är gott att servera till tortillarullar.
Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, svarta bönor är gott i tortillas.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.
Istället för kryddningen till fläskköttet kan du krydda med en påse texmex-krydda.

4 portioner fajitas med fläskkött

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskkött som filé, kotlett eller skinka
  • 2 msk olja
  • Kryddning till fläskkött: 1 pressad lime
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk sambal oelek eller några droppar tabasco
  • 1 tsk mynta
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald spiskummin
  • Extra valfria grönsaker till fläskköttblandningen: 1 gul lök
  • 1 hackad grön eller röd paprika
  • 2 dl sköljda kokta röda bönor
  • 0,5 paket krossade tomater
  • Guacamole: 2 avokado
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm salt
  • Tomatsalsa: 2 tomater
  • 0,5 burk krossade tomater
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk tabasco eller annan chilisås eller chilifrukter efter smak och önskad hetta
  • 1 msk vinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • Grönsaker: 2 dl majs
  • 3 dl strimlad isbergssallad
  • 1 hackad rödlök
  • 0,5 gurka
  • 1 pkt vete- eller majstortillas räkna 12 små eller 8 stora
  • 2 dl riven ost
  • 2 dl kokt ris (valfritt)
  • Svarta bönor: 3 dl kokta svarta bönor
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 0,5 hackad rödlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka ev. ris först om du vill ha det i dina tortillas.
  2. Stek fläskköttet: strimla fläskköttet och marinera i limejuice och de andra kryddorna så länge du har tid. Arbeta gärna in marinaden med händerna.
  3. Hacka lök och paprika.
  4. Sätt på en stekpanna och bryn löken, paprikan och fläskköttet i olja. Rör då och då.
  5. Tillsätt krossade tomater, bönor och koka ihop några minuter. Strö över hackad färsk koriander. Sätt åt sidan.
  6. Förbered såserna: Dela avokadon, släng kärnan och gröp ur avokadoköttet i en skål. Tillsätt citronsaft. Mosa med en gaffel. Rör i creme fraiche och smaka av med salt samt peppar.
  7. Gör tomatsalsa: Skölj och tärna tomaterna. Skala och hacka löken. Blanda med krossade tomater, tabasco- eller chilisås, pressad vitlök, vinäger, salt, socker samt hackad färsk koriander.
  8. Förbered grönsaker och lägg upp i skålar. Skölj och hacka gurka. Lägg upp majs. Hacka rödlök. Skölj och strimla isbergssallad.
  9. Lägg upp riven ost i en skål.
  10. Duka upp allting. Sätt på ugnen.
  11. Värm tortillabröden i ugnen. Sprid ut dem på en ugnsplåt och värm tills de är genomvarma (ej för länge då blir de hårda sedan). Slå in dem i en ren kökshandduk och servera dem varma.
  12. Så här kan du lägga ihop din tortilla: Lägg 1-2 msk av varje ingrediens - förslagsvis först en eller två skedar guacamole, sedan svarta bönor, kokt ris, fläskkött, majs, gurka, sallad, salsa samt riven ost i mitten på tortillan (ta inte för mycket då går de inte ihop), vik upp en bit på kanten i botten, samt vik över sidorna till en rulle och tryck ihop. Njut. Servera gärna med nachos eller tortillachips.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer