Dumpling wonton med biff

Dumplings eller wontons med biff. Hemgjorda kinesiska dumplings av egen deg med god fyllning av nötfärs, ingefära, vitlök och purjolök mm som serveras med dippsås som soja eller chilisås.
Receptet blir ca 100 dumplings. Dumplings eller wontons kan serveras som plockmat och man äter tills man är mätt. De passar också att serveras som tilltugg eller förrätt här Sverige.
Wontons är gott med dippsås som kinesisk soja, ostronsås, chilisås eller dippsås med pressad vitlök blandat med risvinäger.
Du kan koka, fritera eller ånga dumplingsen.
Här har jag räknat 20 dumplings per portion men det beror på hur hungriga gästerna är också. Ett tips är att dubbla satsen och spara de dumplings som blir över i frysen eller kylen. Du kan också göra en stor sats wontondeg men olika fyllningar som ex. oxfärs, fläskfärs, räkor eller grönsaker.
Du kan variera dumplingsfyllningen på massor av vis, förslag är med fläskfärs istället för oxfärs; byta ut färsen mot grönsaker som riven vitkål och morot; ta hela skalade räkor istället för oxfärs.
Tack till Blekinge Chinese Association för recept och inspiration.

5 portioner

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,25 kg vetemjöl
  • 4 dl varmt vatten
  • Fyllning: 500 gram nötfärs
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 0,5 dl matolja, ex. solrosolja
  • 0,5 msk salt
  • 25 gram färsk ingefära
  • 1 msk grönpeppar
  • 0,5 dl vatten

Tillagning

  1. Mät upp vetemjöl i en stor bakskål.
  2. Tillsätt hett vatten från kranen och blanda ihop till en deg. Justera mängden vatten i degen så att wontondegen släpper från kanterna men ännu är lite klibbig.
  3. Forma degen till en rund ring med hål i mitten typ en stor munk. Dela isär den och dra loss degklumpar ca 2x2 cm stora små bollar. Mjöla under tiden deg och händer.
  4. Kavla ut varje degboll till en rundel ca 5 cm i diameter. Lägg dem på hög att vänta till de ska fyllas.
  5. Gör wontonfyllningen: Koka upp 1 dl vatten i en kastrull. Tillsätt krossad grönpeppar och ställ åt sidan att dra.
  6. Skala, skölj och strimla purjolöken fint och lägg i en stor bunke.
  7. Tillsätt färsen.
  8. Skala och riv ingefäran och tillsätt den.
  9. Tillsätt soja, olja, salt samt vatten.
  10. Tillsätt och sila ned 0,5 dl grönpepparvatten och rör ihop allt till en jämn smet.
  11. Fyll wontons: Ta en rundel wontondeg i handen och lägg på en msk fyllning, vik ihop kanterna till en halvmåne och tryck till samt överlappa gärna kanterna lite. Ställ wontonsen på en bricka.
  12. Kokta wontons: Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull.
  13. Lägg i ca 20 wontons i taget och koka dem några minuter. De är klara när de flyter på ytan ca 4-5 minuter.
  14. Ta upp wontonsen med en hålslev och servera med dippsås.
  15. Friterade wontons: Värm en liter matolja som solrosolja i en gryta med lock till 180 grader (kolla med termometer eller testa en bit wontondeg).
  16. Fritera wontonsen ca 10 i taget i 2-3 minuter. Ta upp med hålslev och låt ev. rinna av på ett hushållspapper. Server dem med dipssås.
  17. Ångade wontons: Du behöver helst en bambukorg med lock eller annan ångkokare. Placera wontonsen i bambukorgen och ånga dem i ca 5 minuter. Servera med dippsås.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer