Dragonsås

Introduktion och förberedelse

Dragonsås är en krämig och god sås med dragon och grädde.

Serveringsförslag

Varianter

  • Kan garneras med färsk hackad dragon, persilja eller gräslök.
  • Du kan laga såsen med torkad dragon, färsk dragon eller inlagd dragon - eller blanda.
  • En liknande sås är dragonsås med senap där jag smaksatt såsen med dijonsenap.
  • Ska du ha såsen till fisk kan du ersätta grönsaksbuljong med fiskbuljong.

4 portioner dragonsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl mjölk 3% eller vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche eller mer grädde
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackade färska dragonblad, 2 tsk torkad eller 0,5 dl inlagd dragon
  • 0,5 dl hackad färsk persilja eller 4 msk hackad fryst
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar eller vitpeppar

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Rör i mjölet och fräs det under omrörning i ca 30 sekunder.
  3. Tillsätt mjölk eller vatten lite i taget under vispning och rör ut klumpar.
  4. Tillsätt grönsaksbuljong och koka på låg värme i 5 minuter. Rör då och då.
  5. Hacka under tiden dragon samt persilja.
  6. Tillsätt grädde, crème fraiche, citronjuice, hackad dragon och persilja samt rör och koka ihop. Späd ev. med lite mer mjölk eller vatten till önskad konsistens.
  7. Smaka av med salt och peppar. Håll varm till servering.
  8. Mixa gärna dragonsåsen med en stavmixer innan servering. Då blir den fluffig och fin. Man kan också montera såsen genom att mixa den med en msk smör precis innan servering.
E-mail
Medel: 3.6 (135 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 272 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-08

Tillbehör och liknande recept: