AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Dillstuvad potatis

Dillstuvad potatis Dillstuvad potatis som passar till ex. rökt fisk som varmrökt eller kallrökt lax.
Köp gärna ekologisk potatis.
Skala ev. bort skalen. Själv tycker jag det är ok och nyttigt med lite skal om de är rena och fina potatisar. Har de fina tunna skal kan du koka med skal om du putsar bort fula delar.
Välj en fast potatissort.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 17)
4-5 portioner dillstuvad potatis
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 16 kokta potatisar av fast sort
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör eller flytande margarin
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl hackad dill
  • salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. Skala ev. potatisarna eller putsa och skrubba dem bara om de har fint tunt skal.
  2. Koka potatisarna. Små potatisar (du kan dela större) kokar mjuka på ca 20-25 minuter. Stora potatisar kokar mjuka på upp mot 30 minuter. Känn med en potatissticka eller gaffel om de är klara.
  3. Stuvningen kan du göra under tiden potatisen kokar: smält fett i en panna med höga kanter. Rör ut mjölet och tillsätt under omrörning mjölken och låt koka några minuter under omrörning på svag värme.
  4. Smaka under tiden av såsen med salt och vitpeppar. En nypa socker kan också höja smaken något. Håll varm.
  5. Häll av potatisen och låt de svalna något.
  6. Dela potatisarna i grova skivor eller tärningar.
  7. Vänd i potatisarna samt dillen och vänd runt.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Den dillstuvade potatisen är klar att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Dillstuvad potatis:

Potatisgratäng med kålrot
Potatisgratäng med kålrot. En smaskig gratäng med potatis och kålrot.
Potatisgratängen till det mesta ex. stek, oxfile eller till buffe.
Om du vill kan du ha i 1/4 rotselleri samt 1-2 palsternackor också.
Vidare är en klyfta pressad vitlök också gott i gratängen.
Ett tips är att skiva potatisen med en sk mandolin.
Här har jag valt att koka upp mjölkblandningen innan ugnen då sparar man tid i ugnen men får en kastrull att diska. Det går givetvis bra att laga gratängen i ugnen med kall mjölkblandning från början. Eller så kan man koka potatis mm i mjölkblandningen i kastrullen och sedan bara gratinera gratängen med lite ost.
Frittata med spenat
Frittata med spenat, ruccola, salladslök och parmesanost. Spenatfrittata eller rucculafrittata är gott som lätt lunch, middag eller på buffé (räcker då till 6 portioner).
Du kan steka klart frittatan på låg värme på spisen också istället för att ställa in den i ugnen (vilket jag tycker är lättare då den ej bränns i botten så lätt).
Istället för parmesan kan man ta fetaost eller pecorino.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Kokt hirs
Kokt hirs. Hirs är små glutenfria gryn med gott tuggmotstånd och kan serveras likt ris, bulgur eller pasta som tillbehör till det mesta - förslagsvis till en gryta.
Hirs är också gott ljummen till sallad eller att laga till tabbouleh med tärnad tomat, gurka, persilja och citronsaft.
Andra förslag är att koka den med några krm gurkmeja, grönsaksbuljong och sedan vända i någon dl russin samt rostade grovhackade mandlar.
Tillsätter du mer vätska (räkna ca 4 dl vatten till 1 dl hirs) och utesluter grönsaksbuljongen så blir det hirsgröt som man kan äta till frukost eller mellanmål.
Hirs är glutenfritt. Kokt kall hirs kan du därför använda att blanda i bröd.
Hirs är nyttigt då det innehåller mycket järn, kalcium och B-vitamin.
1 dl okokt hirs ger ca 3 dl kokt hirs.
Godast blir hirsen om den kokas i riktig grönsaksbuljong men du kan också använda en tärning grönsaksbuljong eller bara koka i vatten och salt.
Ett annat gott sätt att koka hirs är att först rosta den ljust brun i kastrullen 3-4 minuter och sedan tillsätta vatten och salt samt koka klart 10 minuter under lock och sedan låta stå och dra i 15 minuter.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Potatisgratäng med palsternacka
Potatisgratäng med palsternacka, ost, grädde, lök, vitlök och mjölk. En god gratäng som får en touch av sötma från palsternackan.
Marinerad potatis med linser och rödlök
Marinerad potatis med linser, rödlök, vitlök, olivolja samt vinäger. Gott som tillbehör till det mesta, buffé, vardags eller fest.
Foliepaket med rotfrukter
Foliepaket med rotfrukter. Kålrot, palsternacka och potatis med grädde, vitlök och purjolök.
Gott som sås och tillbehör i ett. En slags rotfruktsgratäng i foliepaket.
Foliepaketen kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Sedan värms rotfruktspaketen i ugn, på grill eller i glöd till servering.
Andra rotfrukter som morot och rotselleri blir också gott.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Hummus hommus kikärtsröra
Hummus eller hommus som är en kikärtsröra av mosade kokta kikärter med vitlök och olivolja. Ofta smaksätts hummus med tahini (sesampasta) och citronsaft.
Hummus är gott som röra till grillat eller som tillbehör till det mesta.
Receptet kan dubblas och håller sig länge i kylen. Kan också frysas.
Dekorera ev. hackad bladpersilja. Hittar du sumak (mörkt surt pulver av malda sumakbär) så kan du ta det också. Sumak hittar du i välsorterad affärer med sortiment från mellanöstern och persisk mat. Kan också ersättas med finriven citron, paprikapulver eller spiskummin. Droppa gärna lite olivolja över. Lägg ev. några hela kikärter på mitten. Hummus är vanligt till meze och godsaker från mellanöstern som falafel, tunnbröd, grillspett (kebab) samt tabbuleh.
Gott är att dippa bitar av tunnbröd som ex. varma pitabröd i hummusen.
Svampsoppa extra allt
Svampsoppa extra allt med grädde, tryffel, vitt vin, fläsktärningar, kålrot, morot och kräftstjärtar. Nästan som en svampgryta med massa fyllning.
En fyllig och god samt mättande svampsoppa som kan serveras som förrätt, middag, lunch eller på soppbuffé med gott bröd.
Självklart kan du ha i olika svampar frånsett champinjon ex. Karl-johan, kantarell, ostronskivling, skogschampinjonen och shiitake (eller blanda).
Serverar du champinjonsoppan till förrätt så räcker den till 6 mindre portioner.
Välj gärna ett vitt vin utan så mycket ekfatslagring eller en torr sherry fino. Vintips att dricka till är ett smakrikt vitt vin av valfri sort.
Fruktjuice
Fruktjuice med råsaftcentrifug. God juice med clementin eller apelsin, päron, äpple, citron och mosad banan.
Du kan variera frukter efter tillgång.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Råstekt potatis
Råstekt tärnad potatis. Stekt potatis är gott, billigt och enkelt. Välj en fast sort.
Du kan garnera potatisen med hackad persilja.
Vit grundsås Sauce Bèchamel
Vit grundsås så kallad Sauce Bèchamel. En vit grundsås gjord på mjölk, smör och mjöl.
Béchamelsås är grund till många såser och stuvningar:
löksås (tillsätt 1-2 dl stekt lök);
ostsås (tillsätt 1 dl riven ost på slutet);
gratängsås (tillsätt 0,5 dl riven ost och ev. några krm riven muskot);
pepparrotsås (tillsätt 3 msk riven pepparrot);
persiljesås (tillsätt 0,5 dl hacka persilja);
kaviarsås (tillsätt 2 msk kaviar);
senapsås (tillsätt 1-2 msk senap);
dillsås (tillsätt 0,5 dl hackad dill),
stuvad potatis, stuvad pasta mm
Kalvdans med råmjölk
Kalvdans med råmjölk. Hemgjord kalvdans är en svensk klassisk dessert som smälter i munnen. Kalvdans är opastöriserad (ej kokt mjölk) som värms försiktigt tills den stelnar till en äggstanning lik creme caramel (fast utan ägg).
Hur tjock eller tunn kalvdansen blir beror på hur mycket råmjölk du tar - hälften av varje brukar bli lagom till kalvdans.
Får du ej tag på råmjölk kan du göra kalvdans med ägg eller extra mjölkpulver.
Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver.
Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans. Råmjölk kan frysas.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Vegetarisk tortilla med sojafärs
Vegetarisk tortilla med sojafärs. Enchiladas eller fajitas är fyllda tortillarullar. Mexikanska tortillas som du fyller själv med sojafärs, guacamole, salsa osv. Mexikansk mat är gott och trevligt att sitta och umgås runt. Var och en fyller sin egen tortilla.
Nachos är gott att servera till tortillarullar.
Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, svarta bönor är gott i tortillas.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.
Svamppasta
Svamppasta. Pasta med svampssås och parmesan. En vegetarisk pasta. Du kan använda valfri matsvamp. Kantarell, karl-johan blir mycket goda. Vidare funkar skogschampinjon, ostronskivling eller shii-take bra också.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Vegansk vitlökssås
Vegansk vitlökssås med Oatly Mat Fraiche (creme fraiche av havre), vitlök och örter som dragon, basilika, oregano och rosmarin samt salt och peppar.
Enkelt och gott som kall vitlökssås till det mesta.
Örterna är valfria.
Annat gott att smaksätta vitlökssåsen med är het chilisås, citronsaft och honung.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat

Gilla oss på Facebook