AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Dillstuvad potatis

Dillstuvad potatis Dillstuvad potatis som passar till ex. rökt fisk som varmrökt eller kallrökt lax.
Köp gärna ekologisk potatis.
Skala ev. bort skalen. Själv tycker jag det är ok och nyttigt med lite skal om de är rena och fina potatisar. Har de fina tunna skal kan du koka med skal om du putsar bort fula delar.
Välj en fast potatissort.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 17)
4-5 portioner dillstuvad potatis
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 16 kokta potatisar av fast sort
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör eller flytande margarin
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl hackad dill
  • salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. Skala ev. potatisarna eller putsa och skrubba dem bara om de har fint tunt skal.
  2. Koka potatisarna. Små potatisar (du kan dela större) kokar mjuka på ca 20-25 minuter. Stora potatisar kokar mjuka på upp mot 30 minuter. Känn med en potatissticka eller gaffel om de är klara.
  3. Stuvningen kan du göra under tiden potatisen kokar: smält fett i en panna med höga kanter. Rör ut mjölet och tillsätt under omrörning mjölken och låt koka några minuter under omrörning på svag värme.
  4. Smaka under tiden av såsen med salt och vitpeppar. En nypa socker kan också höja smaken något. Håll varm.
  5. Häll av potatisen och låt de svalna något.
  6. Dela potatisarna i grova skivor eller tärningar.
  7. Vänd i potatisarna samt dillen och vänd runt.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Den dillstuvade potatisen är klar att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Dillstuvad potatis:

Salsa med avokado, citrus och tomat
Salsa med avokado, citrus och tomat. Gott till grillad eller stekt fisk, ljust kött, skaldjur som räkor eller pilgrimsmusslor, fiskspett.
Gott i salsan är också en hackad röd chilifrukt; samt färska hackade örter som färsk koriander, basilika eller persilja.
Hemlagad senap
Hemlagad senap av senapsfrön. Att göra egen senap blir mycket gott.
Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.
Ugnsrostade tomater
Ugnsrostade tomater i olivolja och basilika. Goda som tillbehör till det mesta eller att laga pasta till. Också smidigt att laga om du har många mogna tomater att ta vara på - låt då svalna och frys in eller lägg i glasburkar och täck med olivolja samt sätt på tätt lock (spara i sval eller kyl).
Du kan blanda olika sorters tomater och olika storlekar. Se till att skära dem i lika stora bitar bara.
Gott är att rosta med två grovhackade vitlökar och 0,5 färsk eller 0,5 tsk torkade chiliflakes. Då kan du laga en god pastarätt med kokt spagetti eller annan pasta, mer olivolja, riven parmesan samt lite färsk ruccola eller spenat. Smaka av med flingsalt.
Vidare är det gott att ringla över lite fin vinäger ex. balsamvinäger mot slutet om tomaterna ska serveras som sallad.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Ugnsrostad potatis med paprika
Ugnsrostad potatis med paprika. Gott och enkelt tillbehör till det mesta, vardag, buffé som fest. Speciellt gott till grillad eller stekt mat.
Istället för delikatesspotatis kan du ta ex. Amandine, sparrispotatis eller skjölda och skrubbade färskpotatisar. Vanlig fast potatis i grova tärningar ca 3x3 cm funkar också (skölj potatistärningarna i durkslag och torka dem torra innan).
Potatismos med basilika och parmesan
Potatismos med basilika och parmesan - supergott mos som lyxigare tillbehör till all mat där potatismos passar.
Ex. en fin fisk, köttbit, grillad kyckling eller vegetariskt.
Tips vid servering: lägg upp två högar i ett V med en stor slev. Lägg ex. en hög fräst lök och svamp. Placera kött eller fisk snett upp samt ringla lite sås runt. Toppa med några kvistar färsk oregano.
Rostade potatishalvor
Rostade potatishalvor av delikatesspotatis som ex. Amandine. Enkel men lyxig potatis som ej behövs skalas. Strö gärna lite flingsalt över vid servering.
Potatishalvor passar som tillbehör till det mesta.
Vill du variera potatishalvorna kan du strö över något krm timjan. Chiliflakes blir också gott.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Wallenbergare med rostad potatis och limesås
Wallenbergare på köttfärs med rostad potatis smaksatt med örter, limesås med crème fraiche-sås samt marinerade linser.
Gott till är en grönsallad med majs, tärnad gurka och rödlök i olivolja samt vinäger.
En variant på klassisk Wallenbergare med lite nyttigare tillbehör än skirat smör och potatismos. Tar du bort potatisen så blir rätten GI- samt LCHF anpassad.
Pasta med bacon, chili och vitlök
Pasta med bacon, chili, vitlök, ärtor, olivolja och salladslök toppad med parmesan.
Istället för chiliflakes kan du ta färsk chili ex. en spansk röd chilifrukt eller efter smak.
Istället för salladslök kan du ta en halv purjolök.
Rotfruktspytt
Rotfruktspytt. En pyttipanna med potatis, kålrot, morot, lök samt här med korv. Du kan ta annat kött som ex. tärnad överbliven stek, kyckling eller skinka istället för korv.
Vegetarisk variant får du med tärnad halloumi, tofu eller quorn. Vegan variant kan du laga med tärnad sojakorv ex. Jättekorv från Astrid och Aporna.
Vill du ha en snabb och enkel sås till rotfruktspytten så kan du blanda crème fraiche med sweet chilisås eller senap och servera till. Eller så kan du tillsätta några dl grädde och crème fraiche till pytten så får du stuvad rotfruktspytt.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Halstrad råbiff med persiljesmör och råstekt potatis
Halstrad råbiff med persiljesmör och råstekt potatis är en klassiker. Du kan också rosta potatis och rotfrukter som morot och palsternacka i ugnen och ha till.
Be att få köttet malt två gånger.
Koka gärna blomkål, broccoli, morot eller annan grönsak till. Tomatsallad med lite smulad fetaost på toppen är också gott till.
Gillar du råbiff så kan du låta bli att halstra biffen och servera med tillbehören vid sidan.
Inlagd gurka med senapsfrö
Inlagd gurka med senapsfrö. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med senapsfrön ger god smak till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Räkmacka räksmörgås
Räkmacka eller räksmörgås. En god macka med räkor, kokt ägg, majonnäs, gurka, tomat och citron.
Till räkmackor passar ett ljusare bröd. Gillar du räkor så tar du och skalar dem själv - räkna med 1 dl skalade räkor per macka.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Filodegsknyten med chevre
Filodegsknyten med chevre. Filodegstrianglar fyllda med fårost som chevre. Goda som tilltugg, på buffé, till kräftkalas och till picknick.
Rostade potatishalvor
Rostade potatishalvor av delikatesspotatis som ex. Amandine. Enkel men lyxig potatis som ej behövs skalas. Strö gärna lite flingsalt över vid servering.
Potatishalvor passar som tillbehör till det mesta.
Vill du variera potatishalvorna kan du strö över något krm timjan. Chiliflakes blir också gott.
Sidosallad med fetaost
Sidosallad med fetaost, rödkål, mangold och tomat. På engelska sk sidesallad är en portionssallad med valfri blandning grönt.
Här ett förslag med mangoldskott, strimlad rödkål, tärnade tomater och smulad fetaost med vinägrett. Du kan variera med andra goda ingredienser som: finriven morot, majs, kokta bönor, riven zucchini, råriven rödbeta, surkål, strimlad rödlök, tärnad paprika, gurka, rostade nötter, krutonger, rostade frön, soltorkade tomater, oliver osv.
Vinägretten kan du också variera som du önskar ev. med ceasardressing, balsamvinäger eller efter tycke.
Folk gillar sallad när den är fint upplagd i portionsformar - ett trick som funkar på de mest inbitna salladsvägrare.
Du behöver inte vara så noga med antal gram sallad osv utan blanda så mycket du tycker går åt. En stor påse mangoldskott på 200 gram räcker till ca 8 sallader.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat

Gilla oss på Facebook