AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Dillstuvad potatis

Dillstuvad potatis Dillstuvad potatis som passar till ex. rökt fisk som varmrökt eller kallrökt lax.
Köp gärna ekologisk potatis.
Skala ev. bort skalen. Själv tycker jag det är ok och nyttigt med lite skal om de är rena och fina potatisar. Har de fina tunna skal kan du koka med skal om du putsar bort fula delar.
Välj en fast potatissort.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 16)
4-5 portioner dillstuvad potatis
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 16 kokta potatisar av fast sort
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör eller flytande margarin
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl hackad dill
  • salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. Skala ev. potatisarna eller putsa och skrubba dem bara om de har fint tunt skal.
  2. Koka potatisarna. Små potatisar (du kan dela större) kokar mjuka på ca 20-25 minuter. Stora potatisar kokar mjuka på upp mot 30 minuter. Känn med en potatissticka eller gaffel om de är klara.
  3. Stuvningen kan du göra under tiden potatisen kokar: smält fett i en panna med höga kanter. Rör ut mjölet och tillsätt under omrörning mjölken och låt koka några minuter under omrörning på svag värme.
  4. Smaka under tiden av såsen med salt och vitpeppar. En nypa socker kan också höja smaken något. Håll varm.
  5. Häll av potatisen och låt de svalna något.
  6. Dela potatisarna i grova skivor eller tärningar.
  7. Vänd i potatisarna samt dillen och vänd runt.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Den dillstuvade potatisen är klar att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Dillstuvad potatis:

Färskpotatislåda
Färskpotatislåda är en enkel rätt av kokta färskpotatisar. God som tillbehör till buffe, midsommar eller kräftskiva.
Serverar du färskpotatislådan med rökt eller gravad lax, rökt makrill eller varmrökt lax så har du en hel rätt.
Färskpotatislåda passar perfekt att laga av du har rester av kokt färskpotatis ex. efter midsommar.
Pepparrotssmör smör med pepparrot
Pepparrotssmör. Recept på hemgjort aromsmör med pepparrot. Ett mycket gott smör till ugnstekt fisk, grillad fisk och andra fiskrätter. Men också rostbiff.
Friterade fetaostfyllda trianglar
Friterade eller bakta fetaostfyllda trianglar passar som tilltugg eller på buffé ex. på meze.
Vårrulledeg eller fillodeg fylld med fetaost vikta till trianglar och friterade eller bakta i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Potatis och fänkålssoppa
Potatis och fänkålssoppa med purjolök och en skvätt grädde. En god och mättande potatissoppa med smak av fänkål.
Servera gärna soppan med ett gott bröd.
Några droppar tryffelolja, garnerad med lantchips samt fänkålsgrönt gör soppan till finare förrättssoppa eller middagssoppa.
Potatissallad med äpple
Potatissallad med äpple, creme fraiche samt majonnäs smaksatt med fransk senap. God som tillbehör till det mesta ex. grillat, rostbiff, kyckling, rökt makrill osv.
Välj en fast potatis. Gärna med fint skal så behöver du ej skala den. Asterix eller Ukama är goda. Delikatesspotatis likaså. Färskpotatis går utmärkt och behöver ej skalas bara skrubbas rena.
Istället för creme fraiche kan du ta matyoghurt eller gräddfil (eller blanda).
Gott i är även fräst purjolök eller salladslök.
Stekt potatis
Stekt potatis. Ett grundrecept på kokt stekt potatis som passar som tillbehör till det mesta.
Stekt potatis är enkelt och gott att laga speciellt om man har överbliven kall kokt potatis.
Har du inga kokta potatisar så kan du koka egna. Räkna 2-3 potatisar eller 150-200 gram per portion. Skala dem och dela stora potatisar i halvor. Koka dem mjuka i ca 20 minuter. Låt svalna.
Potatisen kan också råstekas: skölj tärnad rå potatis, stek först under lock med någon dl vatten i 10 minuter; häll av vatten och tillsätt fett och stek gyllenbruna i ca 10 minuter runt om.
En panna med teflon är bra att steka då potatisen ej fastnar så lätt då. Ska du steka mycket potatis så använd en stor panna eller dela upp det i omgångar istället för att ha för mycket i pannan på en gång.
Förslag på smaksättningar av stekt potatis är: att blanda i en halv hackad gul lök; en halv pressad vitlök; några msk hackade svarta oliver; något krm paprikapulver; något krm curry eller garam masala; något krm chiliflakes; hackade örter som persilja, dill eller basilika.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Ananas med toscasmet
Ananas med toscasmet. En klassiker och mycket god med färsk ananas och vaniljglass. Du kan också ta ananasringar på burk.
Varma jordgubbar med vit choklad
Varma jordgubbar gratinerade med riven vit choklad. En enkel och god dessert som är god med vaniljglass.
En variant på Gino (som har fler frukt och bär).
Du kan lägga till eller byta ut en del av jordgubbarna mot annan frukt eller bär som skalad skivad kiwi, skivad banan, hallon, blåbär, delade krusbär eller urkärnade och delade körsbär.
Spagetti med kycklingfärssås
Spagetti med kycklingfärssås smaksatt med vitlök, örter och grädde. Pastasås med kycklingfärs.
Servera med riven ost som parmesan eller grana padano. Hackad bladpersilja är gott på också. Vitlöksbröd är gott till pastan.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Älggryta med kantareller och grädde
Älggryta med kantareller och grädde. En mustig viltgryta grädde, svamp och rödvin som passar till såväl till middag, vardags som till fest.
Köttgrytan blir också god med annat grytkött av vilt som hjort eller vanligt nötkött som nötbog, högrev eller liknande.
På bilden är det kantarellröra samt tärnade tomater och grönsallad på toppen av grytan.
Brantevikssill
Brantevikssill. Inlagd sill eller strömming med lök, dill, kryddpeppar, citronpeppar och ättika.
Håller en vecka i kylen minst.
Brantevikssill passar till midsommar, jul, påsk eller som lunch med kokt potatis. Namnet sägs komma från en dam som lagade sillen i Brantevik på Österlen i Skåne på 70-talet och då hade citronpeppar (som då var en ny krydda) i lagen. Vanligt är att ha hela filéer till Brantevikssill. Det går såklart också bra att skära dem i bitar.
Kokt grönsakstillbehör
Kokt grönsakstillbehör. Ett förslag på kokta grönsaker som passar som tillbehör till det mesta. Här har jag valt knippmorötter, bönor sk haricots verts samt knipp-, vår- eller salladslökar.
Du kan såklart ta andra grönsaker som vaxbönor, strimlad purjolök, broccolibuketter, blomkålsbuketter, brysselkål, rotselleri i stavar osv.
Väljer du vanliga morötter så slanta dem snett eller skär dem i stavar innan du kokar dem.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Grillat ostfyllt tunnbröd
Grillat ostfyllt tunnbröd eller quesadillas är ett recept som passar som tilltugg, snittar eller aptitretare till ex. drink eller öl.
Tomatsås
Tomatsås. En enkel, nyttig och god tomatsås gjord med hela skalade tomater på burk, lök, vitlök, olivolja mm som får god smak av lite rosmarin (valfritt).
Det går givetvis att byta ut de hela burktomaterna med krossade tomater, passerade tomater eller t.o.m. någon dl tomatpuré och vatten.
Du kan också ta färska tomater (italienarna gillar plommontomater till tomatsås) och skålla dem, skala dem och koka tomatsås på. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept.
Tomatsåsen blir godast om den får stå och puttra under lock länge - helst upp mot en timme. Eller laga dagen innan.
Tomatsås kan såklart smaksättas som du vill och förslag på varianter är att tillsätt 1 röd chilifrukt för hetare sås; 0,5 tsk gurkmeja och 0,5 tsk curry för lite mustigare indisk stil; 1 tsk paprikapulver och 0,5 tsk spiskummin eller lite rökessens för BBQ sås (ta inte för mycket bara för då smakar det bara rök).
Socker kan ersättas med honung eller råsocker.
Vinäger kan ersättas med balsamvinäger eller 1 dl vin.
Själv gillar jag rosmarin i tomatsås men man kan ta de kryddor man gillar som timjan, basilika och/eller oregano efter tycke.
Pico de gallo mexikansk tomatsalsa
Pico de gallo - mexikansk tomatsalsa - som är spanska för tuppens näbb.
Mexikanarna gillar den då den innehåller färgerna i den mexikanska flaggan dvs. röda tomater, grön chili och färsk koriander samt gul (vit) lök. Rödlök eller vårlök blir lika gott.
Tillsätt lite chili i taget om du inte gillar stark mat (1/4 chili i taget är ett förslag).
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat

Gilla oss på Facebook