Dillkött med fläskkött

Kokt kött i dillsås smaksatt med ättika. En variant på dillkött med fläskkött. Servera dillkött med pressad potatis eller kokt potatis samt gärna kokt morot.

Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött. En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.

Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill. Köper du kött med ben så får du dubblera vikten.

6 portioner dillkött med fläskkött

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 800 gram benfritt kött typ grytbitar av fläskkött som picnicbog, skinkstek eller fläskstek
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • Sås: 8 dl köttbuljong från köttkoket
  • 2 dl grädde
  • 5 msk vetemjöl
  • 3 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 tsk ättika 12%
  • 2 msk citronsaft
  • 2 tsk socker
  • 1 dl hackad dill
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis samt kokta morötter

Tillagning

  1. Koka köttet: Skär ned köttet i mindre bitar ca 2x2 cm stora. Du kan också koka köttet i grövre bitar ex. om du kokar med ben och sedan skära köttet i mindre bitar och blanda i såsen vid servering.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten.
  3. Koka upp och skumma med en slev.
  4. Skala löken och klyfta den grovt och tillsätt den.
  5. Tillsätt kryddor som lagerblad, vitpeppar och salt.
  6. Låt dillköttet koka på låg värme i 1,5 timmar tills köttet är mört.
  7. Häll av köttet i ett durkslag och spara buljongen i en kastrull.
  8. Börja koka potatis samt morot.
  9. DILLSÅS: Gör en bottenredning: Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Rör ihop. Rör om någon minut och häll i lite av köttbuljongen och rör runt till en jämn blandning utan klumpar.
  10. Tillsätt resten av köttbuljongen lite i taget under omrörning samt sedan grädden. Låt koka på svag värme i 5 minuter. Rör då och då.
  11. Hacka dill.
  12. Smaksätt dillsåsen genom att tillsätta salt, vitpeppar, ättika, citronsaft, socker samt hackad dill.
  13. Smaka av dillsåsen med ev. mer salt och vitpeppar, samt ev. lite mer ättika.
  14. Skär köttet i 2x2 cm bitar om du kokt det i större bitar. Blanda ner köttet i dillsåsen (plocka ev. bort vitpepparkornen samt lagerblad innan), vänd runt och koka upp. Nu är dillköttet klart för servering.
  15. Dillkött i dillsås är klart att servera med kokt eller pressad potatis och kokta morötter.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer