AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Dansk fläskstek

Dansk fläskstek Dansk fläskstek med gräddsås, rödkål, rostad potatis och rotfrukter, brysselkål och pickles.
Klassisk dansk fläskstek kan du göra på fläsksida med svålen kvar. Annars går det bra med karré, ribbestek, benfri kotlett eller skinkfransyska så länge svålen är kvar. Du kan fråga i charken då dessa sällan säljs med svål längre. Be om en Dansk Fläskstek. Det är viktigt att det finns ca 8 mm fettrand under svålen.
Räkna 900 gram fläskstek med svål utan ben eller 1,1 till 1,2 kg med ben.
Hemlagad fläskstek kan också serveras med kokt potatis ex. kan du koka små potatisar och sedan steka dem i lite smör samt någon halv tsk socker.
Förslag på tillbehör: 16 kokta små fasta potatisar brynta i lite smör och socker; eller skala och rosta (i samma panna som fläsksteken) bitar av 8 fasta potatisar, 1/3 rotselleri, 2 morötter, 2 palsternackor och rödlökar. Vidare kan du ha brysselkål, ca 200 gram och rödkål, ca 200 gram, inlagd gurka och/eller pickles och gelé som svartvinbärsgelé.
Du kan också rosta rotfrukter och potatis i pannan med fläsksteken som på bilden.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 13)
4 port dansk fläskstek
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 2 tim
Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser:

  • 900 gram fläskstek med svål
  • 2 krm finmald svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk kummin
  • Sås: 3 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl steksky från fläsksteken
  • 1 tsk kinesisk soya eller några msk ljus soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk gelé som svartvinbärsgelé

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Rista svålen genom att skära parallella skåror eller rutor i svålen med någon halv cm mellanrum.
  3. Salta och peppra samt gnid in fläsksteken med kummin runt om utom på svålen och låt den ligga i 10 minuter.
  4. Börja förbered, skala och dela tillbehör grovt som ex. potatisar, rotselleri, morötter, palsternackor och rödlökar.
  5. Häll 1 cm vatten i en ugnsform och lägg i fläsksteken med svålen nedåt i vattnet.
  6. Sätt in fläsksteken i ugnen i 40 minuter med fläsksvålen nedåt.
  7. Ta ut fläsksteken och vänd på den. Sätt i termometer. Lägg potatis och rotfrukter runt om du vill ha det till. Tillsätt 1 dl vatten.
  8. Höj värmen till 160 grader och fortsätt att steka fläsksteken i ugnen i ca en timme. Stek tills temperaturen i fläsksteken är 80 grader.
  9. Gör såsen till fläsksteken: smält smör i en såskastrull. Tillsätt mjölet under omrörning och bryn tills det är ljust brunt.
  10. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning samt liten skvätt vatten. Koka ihop såsen under omrörning i 5 minuter. Sänk värmen och låt puttra vid sidan.
  11. Värm rödkål i en kastrull.
  12. Koka brysselkål i en kastrull.
  13. Höj värmen i ugnen till grill 200 grader. Grilla fläsksteken ca 10 minuter tills svålen är knaprig och har fin färg.
  14. Ta ut fläsksteken och slå in den i folie.
  15. Sila skyn från pannan ner i såsen och rör om. Ta ca 2 dl steksky.
  16. Sätt ev. in potatis och rotfrukter i ugnen igen under tiden du skivar upp fläsksteken mm. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Speciellt om potatisen är mjuk och ej klar. Smaka på den.
  17. Smaka av såsen med salt, peppar och soja samt ev. lite gelé.
  18. Skiva upp fläsksteken i tunna skivor.
  19. Servera fläsksteken med potatisen och rotfrukterna på ett serveringsfat eller direkt från ugnsplåten.
  20. Varm rödkål, inlagd gurka, pickles, brysselkål och eventuellt svartvinbärsgelé kan du servera till den danska fläsksteken.


 

Fler recept ur samma kategori som Dansk fläskstek:

Grillad lax med vitvinssås och pressad potatis
Grillad lax med vitvinssås och pressad potatis. I vitvinssåsen kan du ha andra örter också som hackad persilja eller dragon. Istället för buljongtärning och vatten så blir såsen såklart god med riktig fiskbuljong i motsvarande mängd som vattnet. Istället för vitvinsvinäger och vermouth kan du ta ett neutralt vitvin (utan ekfatskaraktär).
Räkna 4 bitar lax à ca 150 gram. Köp kravmärkt eller MSC-märkt fisk. Gärna en färsk bit laxsida med skinnet kvar. Det finns också fina portionsförpackade frysta laxbitar som du får tina innan.
Laxen kan serveras som på bilden med pressad kokt potatis. Gott är också delikatesspotatis eller ris. Samt sallad som tärnad tomat, riven morot, kokta kalla bönor och grönsallad (vinäger, olivolja).
Alternativa tillbehör är kokt potatis, råris, basmatiris eller pasta typ tagliatelle.
Stekt strömmingsflundra med potatismos
Stekt strömmingsflundra eller sill med potatismos är en svensk klassiker. Till stekt sill eller strömmingsflundra är det gott med lingon samt brynt smör.
Rågmjöl eller skorpbröd är klassiskt till paneringen. Vill du prova något nytt så kan jag rekommendera japanskt ströbröd sk panko som blir mycket knaprig och god panering.
God överkurs är att marinera strömmingarna i filmjölk, senap och dill några timmar eller över natten.
Små strömmingar kan fyllas med dillsmör och paneras samt stekas dubbla enligt nedan. Större strömmingar kan även stekas enkla - skippa då dillsmöret.
Wok med fläskkött
Wok med fläskkött. Wok med fläskkött. Asiatisk fläskwok med grönsaker i woksås. Ingefära, chili, vitlök, soja, hoisinsås samt sesamolja sätter god smak på fläsk, grönsaker som rödlök, purjolök, paprika, morot, vitkål samt böngroddar.
Fläskwoken är god med ris som jasminris.
Hoisinsås är en kinesisk söt plommonsås som ger god smak åt wok. Kan uteslutas men tillsätt då gärna ostronsås eller annan sås efter smak.
Andra grönsaker som passar i fläskwok är bambuskott, pak choy, rödkål, minimajs mm.
Istället för fläskkött så kan du ta kyckling, quorn eller räkor.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Lövbiff med pepparrot
Lövbiff med pepparrot och äggula. En klassiker som passar med grönsallad, tomater och marinerade vita bönor samt ev. klyftpotatis till.
Ökar då på sallad och bönor så får du en GI-anpassad rätt.
Räkna 4-8 bitar lövbiff mellan 130-150 gram per portion.
Istället för färsk pepparrot kan du ta pepparrot på tub eller efter tycke.
Du kan ta andra bönor eller linser. Koka gärna en omgång egna bönor dagen innan. Spara resten av bönorna till annat.
Kalvsylta
Kalvsylta är malt finhackat kött av kalv smaksatt med kryddpeppar, lagerblad och lök. Kalvsylta serveras till julbord och ofta med rödbetor till.
Hittar du inte kalvkött med ben så kan du ta kalvbringa med ben och köpa oxbringa med ben. Sedan kan du tillsätta extra gelatin för att få det att stelna.
Vill du ha en rödare sylta så tillsätt nitritsalt.
Kalops
Kalops. Klassisk köttgryta med smak av kryddpeppar. Här med morötter men de kan uteslutas.
Mest smak och riktigt mustig blir kalops av kött med ben. Grytbitar går också bra men då tillsätter jag en buljongtärning för mer smak.
Den typiska smaken på kalops kommer annars från kryddpeppar. Laga gärna dubbel sats kalops och frys in. Kokt potatis, blomkål, bondbönor och rödbetor passar bra som tillbehör till kalops.
Öl eller mjölk är gott att dricka till kalops.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Salladsdressing med Balsamvinäger
Salladsdressing med balsamvinäger. Balsamvinäger, olivolja och parmesan blir en god dressing till blandad sallad men också färsk spenat. En lite lyxigare sidosallad till buffe eller huvudrätt.
Dressingen räcker till ca 200 gram blandad grönsallad.
Ättikslag
Ättikslag till inlagd sill, strömming, rödbetor, gurka eller annat.
Detta recept räcker till en 0,5 liters glasburk. Även kallat 1-2-3 lag döpt efter en del ättika, två delar socker och 3 delar vatten.
Har du mer sill eller grönsaker att lägga in så ökar du mängden lag av vatten, ättika och socker samt kryddor så att du har lag som täcker allt i burkarna.
Pizza Capricciosa capricosa
Pizza Capricciosa är en pizza med skinka och champinjoner. Riktigt god och enkel klassisk pizza.
Detta recept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza.
Istället för färska champinjoner kan du ta champinjoner på burk. Goda tillval på Capricciosa-pizza (ta inte alla): Hackad pepperoni, skivad rödlök, pressad vitlök, strimlad röd paprika, grovmalen svartpeppar, ägg, färsk basilika, riven parmesanost och torkad oregano.
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt ev. smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till fyra runda pizzor eller baka som panpizza i stekpanna.
Servera gärna Capricciosa med grönsallad med tomater, bönor samt röd paprika eller pizzasallad till (se recept här på receptfavoriter).
Använd gärna en stor baksten eller pizzasten att grädda pizzan på. Tips är att lägga stenen på ett galler i nedre delen av ugnen. För över pizzan på ett bakplåtspapper med hjälp av en bakplåt utan kant.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad kål och senap
Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad Savoykål och senap. Kokt broccoli passar också till.
Äppeldessert med kanelsmulor
Äppeldessert med kanelsmulor. En god kall obakt äppeldessert som är en variant av äppelkaka med skorpmjöl som du rör ihop med smör, socker och kanel till en smulig god röra som sedan varvas med äppelmos. Toppa med vispad grädde. Det blir också gott med vaniljglass eller vaniljsås.
En god, snabb och enkel dessert du kan laga utan ugn.
En variant av denna dessert är att baka en äppelkaka genom att bre ut äppelmos i botten på en form, strö över ströbröd, socker samt kanel och sedan skiva över smör och grädda i 225 grader i 10 minuter.
Grillad eller stekt polenta
Grillad eller stekt polenta. Kokt polenta du grilla eller steka som tillbehör till grillen osv.
Låt polentan stelna i ett lager som du skär i ex. rektanglar eller trekanter och sedan steker eller grillar. Pensla dem då med olivolja först. Smidigt då du kan förbereda polentan och ha i kylen. Sedan är det bara att grilla och steka den.
Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk. Polenta kan sedan blandas med olivolja, smör, riven parmesanost, ägg, hackad soltorkad tomat eller kryddor som hackad basilika, gurkmeja, chili osv efter smak och fantasi.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Dansk fläskstek
Dansk fläskstek med gräddsås, rödkål, rostad potatis och rotfrukter, brysselkål och pickles.
Klassisk dansk fläskstek kan du göra på fläsksida med svålen kvar. Annars går det bra med karré, ribbestek, benfri kotlett eller skinkfransyska så länge svålen är kvar. Du kan fråga i charken då dessa sällan säljs med svål längre. Be om en Dansk Fläskstek. Det är viktigt att det finns ca 8 mm fettrand under svålen.
Räkna 900 gram fläskstek med svål utan ben eller 1,1 till 1,2 kg med ben.
Hemlagad fläskstek kan också serveras med kokt potatis ex. kan du koka små potatisar och sedan steka dem i lite smör samt någon halv tsk socker.
Förslag på tillbehör: 16 kokta små fasta potatisar brynta i lite smör och socker; eller skala och rosta (i samma panna som fläsksteken) bitar av 8 fasta potatisar, 1/3 rotselleri, 2 morötter, 2 palsternackor och rödlökar. Vidare kan du ha brysselkål, ca 200 gram och rödkål, ca 200 gram, inlagd gurka och/eller pickles och gelé som svartvinbärsgelé.
Du kan också rosta rotfrukter och potatis i pannan med fläsksteken som på bilden.
Oxfilé Wellington
Oxfilé Wellington. Smördegsinbakad oxfilé med svampfyllning. Lagas i ugnen. Här serverad med skysås med portvin, rostade potatishalvor, rostad blomkål med vitlök samt kokt blomkål och morot.
Du kan välja andra tillbehör efter eget tycke också. Då följer du bara receptet för att tillaga oxfilén.
Istället för fryst färdig smördeg är hemgjord smördeg ett godare alternativ men det är mer arbete. Sök på hemgjord smördeg här på Receptfavoriter.se
Om man vill kan man ha i 150 gram tärnat fläsk eller kycklinglever och mixa med svampröran. Det blir dock gott med bara svamp tycker jag.
Ostfondue
Ostfundue. Goda lagrade ostar smälta med vitlök och vittvin du doppar vitt bröd i. En ostfondue är trevligt att sitta och umgås kring. Här för en hel fonduegryta till 6 portioner med tre olika ostar. Det går också bra med enbart Gryere samt Emmenthaler.
Har du ingen fonduegryta så går det såklart bra med en annan gryta. Tänk dock på att vid servering så har fonduegrytan en värmekälla under grytan så att man kan ha den på bordet och samtidigt ha varm fondue.
Fungerar bra vad man än väljer att dricka till - mousserande, vitt eller rött. Några klassiska förslag är vitt vin ex. Muscadet, Sauvignon blanc, Sancerre eller Riesling.
Räkna 150-180 gram ost per portion.
Vanligt är att man smaksätter en ostfondue med vitlök och vitt vin. Istället för vitt vin kan man ta Kirsch körsbärsbrännvin eller några msk citronsaft. Vidare kan man ha i senapspulver och paprikapulver i. Någon tsk bikarbonat gör fonduen luftigare och lättare.
Det finns också färdiga ostblandningar att köpa för fondue.
Ostfondue kan egentligen lagas mycket enkelt med enbart en valfri ost som du smälter.
Botten i fonduegrytan som kommer sist och blir lite brun och knaprig gillar många att äta upp.
Se alla recept ur kategorin Mat från övriga västeuropa
Pavlovatårta med färska bär
Pavlovatårta med färska bär. En marängtårta med vispad grädde, färska jordgubbar, hallon och björnbär som passar till fest, buffé eller dessert.
Du kan ta andra bär efter tycke ex. blåbär, vinbär eller krusbär.
Smuldeg till paj smulpaj
Smuldeg till paj. En god smuldeg till en smulpaj som äppelpaj, rabarber, eller bär som blåbär, blåbär och hallon, hallon, vinbär, krusbär, krusbär och jordgubbar eller björnbär.
Bär och frukt breder du ut i ett ca 2 cm tjockt i botten av en pajformen. Smörj formen först med 2 msk smör. Strö sedan över lite socker - ca 2 msk till äppelpaj och söta bär upp till någon halv dl för sura bär som krusbär och rabarber.
Pudra över en matsked potatismjöl om bären är av det vattniga slaget som ex. frysta blåbär eller rabarber.
Till smulpaj brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Lax med färskost
Lax med färskost och picklad rödlök, rostad potatis med örtolja samt sallad. Här har jag smaksatt laxen med rökt paprikapulver och ugnsstekt den. Det går också bra att grilla eller steka laxen.
Hemjord färskost är lätt att göra då du bara låter filmjölk vattna ur i ett kaffefilter. Dock tar det minst 4 timmar så man får ha lite framförhållning och förslagsvis låta filen rinna av under natten. Det går även bra att köpa färdig valfri färskost.
Vidare bör man även laga den picklade rödlöken dagen innan.
Förutom färskost kan laxen serveras med valfria tillbehör. Förutom förslaget nedan med picklad rödlök och örtrostad potatis kan man ha klyftpotatis, brynt smör, gröna ärtor, broccoli, haricots verts, vaxbönor, kokt potatis, pressad potatis, råris, kokt matvete, couscoussallad med mera. En kvist bladpersilja eller färsk koriander samt en klyfta citron eller lime passar också att garnera med.
Gott till är en grönsallad - på bilden romansallad med tärnad tomat och strimlad saltgurka.
Hittar du inte rökt paprikapulver så ta vanligt paprikapulver eller citronpeppar.
Köp MSC märkt lax. Det finns frysta portionsbitar som är smidiga. Tina över natten i kylen. Eller köp färsk lax. Se till att plocka bort ev. ben samt skära bort skinnet om du vill det.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook