AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Gästerna kommer - men vad ska du laga? En rätt räcker inte, trerätters middag ska det vara, enkelt och...
Sök
Android

Dansk fläskstek

Dansk fläskstek Dansk fläskstek med gräddsås, rödkål, rostad potatis och rotfrukter, brysselkål och pickles. Klassisk dansk fläskstek kan du göra på fläsksida med svålen kvar. Annars går det bra med karré, ribbestek, benfri kotlett eller skinkfransyska så länge svålen är kvar. Du kan fråga i charken då dessa sällan säljs med svål längre. Be om en Dansk Fläskstek. Det är viktigt att det finns ca 8 mm fettrand under svålen.
Hemlagad fläskstek kan också serveras med kokt potatis ex. kan du koka små potatisar och sedan steka dem i lite smör samt någon halv tsk socker.
Du kan också rosta rotfrukter och potatis i pannan med fläsksteken som på bilden.
Detta recept har bla fått inspiration från http://speckspeckspeck.blogspot.com
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 12)
4 port dansk fläskstek
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 2 tim
Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser:

  • 900 gram skinkstek - fläskstek med svål utan ben, räkna 1,1 till 1,2 kg med ben
  • 2 krm finmald svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk kummin
  • Sås till fläsksteken: 3 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • ca 2 dl steksky från fläsksteken
  • 1 tsk kinesisk soya eller 2 msk ljus soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk gelé som svartvinbärsgelé
  • Tillbehör till fläsksteken: 12-16 kokta små fasta potatisar brynta i lite smör och sockrade; eller skala och rosta (i samma panna som fläsksteken) bitar av 8 fasta potatisar, 1/3 rotselleri, 2 morötter, 2 palsternackor och rödlökar
  • Brysselkål, ca 200 gram
  • Rödkål, ca 200 gram
  • Inlagd gurka och/eller pickles
  • Gelé som svartvinbärsgelé

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Rista svålen genom att skära parallella skåror eller rutor i svålen med någon halv cm mellanrum.
  3. Salta och peppra samt gnid in fläsksteken med kummin runt om utom på svålen och låt den ligga i 10 minuter.
  4. Börja förbered, skala och dela tillbehör grovt som ex. potatisar, rotselleri, morötter, palsternackor och rödlökar.
  5. Häll 1 cm vatten i en ugnsform och lägg i fläsksteken med svålen nedåt i vattnet.
  6. Sätt in fläsksteken i ugnen i 40 minuter med fläsksvålen nedåt.
  7. Ta ut fläsksteken och vänd på den. Sätt i termometer. Lägg potatis och rotfrukter runt om du vill ha det till. Tillsätt 1 dl vatten.
  8. Höj värmen till 160 grader och fortsätt att steka fläsksteken i ugnen i ca en timme. Stek tills temperaturen i fläsksteken är 80 grader.
  9. Gör såsen till fläsksteken: smält smör i en såskastrull. Tillsätt mjölet under omrörning och bryn tills det är ljust brunt.
  10. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning samt liten skvätt vatten. Koka ihop såsen under omrörning i 5 minuter. Sänk värmen och låt puttra vid sidan.
  11. Värm rödkål i en kastrull.
  12. Koka brysselkål i en kastrull.
  13. Höj värmen i ugnen till grill 200 grader. Grilla fläsksteken ca 10 minuter tills svålen är knaprig och har fin färg.
  14. Ta ut fläsksteken och slå in den i folie.
  15. Sila skyn från pannan ner i såsen och rör om. Ta ca 2 dl steksky.
  16. Sätt ev. in potatis och rotfrukter i ugnen igen under tiden du skivar upp fläsksteken mm. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Speciellt om potatisen är mjuk och ej klar. Smaka på den.
  17. Smaka av såsen med salt, peppar och soja samt ev. lite gelé.
  18. Skiva upp fläsksteken i önskat tunna skivor.
  19. Servera fläsksteken med potatisen och rotfrukterna på ett serveringsfat eller direkt från ugnsplåten.
  20. Varm rödkål, inlagd gurka, pickles, brysselkål och eventuellt svartvinbärsgelé kan du servera till den danska fläsksteken.


 

Fler recept ur samma kategori som Dansk fläskstek:

Tortellini med kyckling, spenat och soltorkad tomat
Färsk eller torkad tortellini med kyckling, spenat och soltorkad tomat.
Till tortellinin passar vitt vin eller lättare rött vin passar till.
Oxfile med potatisgratäng
Oxfilé med potatisgratäng. Sås och tillbehör får du av potatisgratängen så någon extra sås behövs ej. En enkel rätt att laga speciellt till många gäster.
Oxfilén kan du grilla på utegrill eller i grillpanna; den kan också stekas i stekpanna.
Gott till är grönsallad ex. bladspenat, avokado och riven morot som på bilden. Tomatsallad med skivad tomat, hackad lök, vinäger och olivolja är också mycket gott till.
Vidare kan man ha enkla färdiga tillbehör till som ajvar, inlagd grillad paprika eller tomatpuré och rostad lök till.
Du kan byta en del av potatisen mot andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, persiljerot och/eller kålrot.
Vill du ha fina runda högar potatisgratäng till servering så kan du antingen bygga och pressa ner en hög potatisgratäng i en utstickare (stålring) eller låta gratängen svalna och stelna. Stansa sedan ut rundlar med gratäng. Hit kan du förbereda. Värm dem sedan på bakplåtspapper med lite ost på toppen till servering. Häll då på lite extra varm grädde smaksatt med vitlök som sås över gratängen på varje tallrik.
Du kan också laga portionsformar av gratängen - då tar de kortare tid i ugnen ca 30 minuter. Ta då även lite mindre i formen så att det inte pöser över.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Pizza Bolognese med köttfärssås
Pizza Bolognese med köttfärssås eller fräst köttfärs. Recept på Bolognese pizza. Baka egen Bolognese pizza. Riktigt god och enkel fredagspizza.
Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza. Gör gärna köttfärssåsen innan (sök recept här på receptfavoriter) - gör en stor sats så har du till spagetti bolognese också. Bolo kallar många kockar bolognese köttfärssås.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor.
Servera gärna en grönsallad med tomat och kokta rödbetor till som på bilden, valfri sallad eller pizzasallad (se recept här på receptfavoriter).
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Stroganoff med het korv chorizo
Stroganoff med het korv som chorizo eller annan god köttig korv av valfri sort.
Ett gott bröd samt ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar till stroganoff. En grönsallad med ex. babyspenat, cocktailtomater och avokado eller paprika blandad med lite olivolja, vinäger, salt och peppar passar också till.
Om du vill ha goda grönsaker i stroganoffen så passar fräst röd paprika, tärnad äggplanta, champinjoner, purjolök, riven morot, kokta vita eller svarta bönor mm i stroganoffen.
Revbensspjäll kokta sedan grillade
Revbensspjäll som först är kokta, marinerade och sedan grillade eller ugnsstekta. Välj tjocka köttiga revbensspjäll.
Grillad revbensspjäll är gott till grillfest, julbord, buffe.
Gott till revbensspjäll är coleslaw och ugnstekta potatisklyftor; eller potatissallad; yoghurtsås mm.
Barbequemarinad kan du göra själv eller köpa färdig. Godast är att göra själv för då smakar den inte bara konstgjord rök.
Dubbla ev. barbequemarinaden och servera hälften till i en skål bredvid som grillsås.
1,5 kg revbensspjäll räcker till 4 personer och kan räcka till flera beroende på hur mycket kött det är på revbenen. Överblivna revben kan sparas i kylen.
Revbensspjällen kan också grillas utan marinad med bara ingefära, salt och vitpeppar för den som vill ha utan barbequesås.
Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna.
Grillad fläskkarré
Grillad fläskkarré i god marinad med vitlök, soja, rosmarin, honung och ingefära.
Grillad fläskkarre är gott med de flesta tillbehör men förslag är grillad majs, paprika samt coleslaw och ugnsrostad klyftpotatis.
Det går också bra att steka köttet i grillpanna och sedan ev. steka klart i ugn. Eller grilla i ugnen i ugnsform. Eller skära köttet i kuber och trä på spett och grilla eller steka.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Skaldjurspasta
Skaldjurspasta eller spagetti med tomatsås och skaldjur. Det finns flera olika italienska klassiker med pasta och skaldjur.
Här har jag valt räkor, bläckfisk, musslor och krabbkött. Med krabba och ev. hummerkött blir denna rätt riktigt lyxig.
Du kan också fuska med en matsked hummerbuljong och bara räkor. Du kan välja skaldjur efter tillgång och smak. Det finns färdiga mixar med frysta skaldjur. En skvätt grädde kan man också ha i såsen.
Har man Vongole musslor (hjärtmusslor) i pastan så kallas det pasta Vongole. De är lite svåra att få tag på men visst kan du ta blåmusslor också om du gillar det.
Vanligtvis har man inte riven parmesanost till skaldjurspasta men jag tycker om det så det kan du välja själv.
Det finns fryst färdig blandning med skaldjur att köpa i välsorterade affärer.
Man kan såklart också ha färskt hummerkött, krabba och bläckfisk i men det kostar ju rätt mycket.
Saffranssnäckor med vaniljkräm
Saffranssnäckor med vaniljkräm. Saffransbullar är vetebullar med smak av saffran bakade som vanliga kanelbullar men utan kanel och istället fyllda med vaniljkräm.
Passar till jul och första advent.
Mandeltårta med citronkräm
Mandeltårta med citronkräm. Mandelbottnar varvade med en smörkräm smaksatt med citron toppad med rostad mandel.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Wienerschnitzel med kyckling
Wienerschnitzel med kycklingfilé. Kycklingsnitzel med yoghurt- och limesås, klyftpotatis samt ärtor.
Kan också serveras som klassisk wienerschnitzel med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris
Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor.
Istället för klyftpotatis kan du ha kokt potatis, smörslungad potatis, råstekt potatis, pommes frites eller kall tysk potatissallad med kokt tärnad potatis, vinäger, olja, hackad persilja, senap, kapris och hackad rödlök.
Det finns färdigskivade kycklingfiléer eller så kan du skiva och banka ut egna filéer.
Bruna bönor med halloumi-ost
Bruna bönor med halloumi-ost. En vegetarisk variant på bruna bönor med fläsk där salt smakrik stekt halloumi-ost ersätter fläsket.
Hemgjorda bruna bönor blir billiga och goda. Koka gärna en dubbel sats bruna bönor och spara till senare eller frys in.
Gott med kokt potatis, kokt morot samt linssallad av kokta gröna linser med klyftad rödlök sedan blandat med olivolja, ljus japansk soja, salt och peppar.
Grönsallad, tomatsallad, finrivna morötter eller andra kokta grönsaker som broccoli, gröna bönor, brysselkål osv passar också till.
Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs
Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs. En god fiskrätt med smaker från Thailand.
Servera gärna med thairis.
Ha gärna i ca 8 blad thaibasilika eller någon dl grovhackad färsk koriander i såsen med.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Smörrebröd med rostbiff
Smörrebröd med rostbiff. Godast är att göra rostbiffen, friterad lök, mm själv. Hemgjorda smörrebröd är godast.
Smörrebröd med leverpastej
Smörrebröd med leverpastej, inlagd gurka och köttgelé (aspic) samt rostad lök.
Cumberlandsås
Cumberlandsås som är klassisk till paté med saltgurka och en god blandad sallad.
Cumberlandsås håller sig länge i kylen. Grunden är en svartvinbärsgele som du smälter och blandar med kryddor, sherry och brandy.
Självklart kan du variera med kryddor du gillar, lite curry är exempelvis gott i Cumberlandsås.
Se alla recept ur kategorin Mat från övriga västeuropa
Färsbiffar med fetaost och gräddsås
Färsbullar med olika färs som blandfärs, älgfärs, viltfärs, lammfärs eller kycklingfärs. Här har jag smaksatt färsbiffarna med fetaost som ger god sälta åt biffarna.
Till biffarna kan du servera valfria tillbehör - här har jag valt att laga gräddsås från stekskyn samt servera biffarna med kokt potatis, saltgurka, sallad samt lingon eller gelé. Ett till serveringsförslag är att servera biffarna med råris eller pasta samt tomatsås.
Rulltårta med hallonsylt
Rulltårta med hallonsylt. Gott till fikat. Rulltårta med bakpulver, ägg, socker och vetemjöl fylld med hallonsylt och grädde eller vaniljkräm.
Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta några sekunden och dra sedan loss pappret.
Nässelpaj
Nässelpaj. En god paj med kokta nässlor, äggstanning, riven ost och god pajdeg. Nässelpaj påminner om spenatpaj.
Du kan smaksätta nässelpajen med 1 dl smulad fetaost; 1 krm malen muskot och/eller 2 msk riven parmesan.
Nässelpaj är gott med sallad ex. tomatsallad med rödlök, olivolja, peppar och basilika.
Nässlornas toppskott är godast. Klipp med sax och använda handskar. Rensa bort stjälkarna. Undvik att plocka nässlor precis vid vägen.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook