AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Dansk fläskstek

Dansk fläskstek Dansk fläskstek med gräddsås, rödkål, rostad potatis och rotfrukter, brysselkål och pickles. Klassisk dansk fläskstek kan du göra på fläsksida med svålen kvar. Annars går det bra med karré, ribbestek, benfri kotlett eller skinkfransyska så länge svålen är kvar. Du kan fråga i charken då dessa sällan säljs med svål längre. Be om en Dansk Fläskstek. Det är viktigt att det finns ca 8 mm fettrand under svålen.
Hemlagad fläskstek kan också serveras med kokt potatis ex. kan du koka små potatisar och sedan steka dem i lite smör samt någon halv tsk socker.
Du kan också rosta rotfrukter och potatis i pannan med fläsksteken som på bilden.
Detta recept har bla fått inspiration från http://speckspeckspeck.blogspot.com
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 11)
4 port dansk fläskstek
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 2 tim
Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser:

  • 900 gram skinkstek - fläskstek med svål utan ben, räkna 1,1 till 1,2 kg med ben
  • 2 krm finmald svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk kummin
  • Sås till fläsksteken: 3 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • ca 2 dl steksky från fläsksteken
  • 1 tsk kinesisk soya eller 2 msk ljus soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk gelé som svartvinbärsgelé
  • Tillbehör till fläsksteken: 12-16 kokta små fasta potatisar brynta i lite smör och sockrade; eller skala och rosta (i samma panna som fläsksteken) bitar av 8 fasta potatisar, 1/3 rotselleri, 2 morötter, 2 palsternackor och rödlökar
  • Brysselkål, ca 200 gram
  • Rödkål, ca 200 gram
  • Inlagd gurka och/eller pickles
  • Gelé som svartvinbärsgelé

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Rista svålen genom att skära parallella skåror eller rutor i svålen med någon halv cm mellanrum.
  3. Salta och peppra samt gnid in fläsksteken med kummin runt om utom på svålen och låt den ligga i 10 minuter.
  4. Börja förbered, skala och dela tillbehör grovt som ex. potatisar, rotselleri, morötter, palsternackor och rödlökar.
  5. Häll 1 cm vatten i en ugnsform och lägg i fläsksteken med svålen nedåt i vattnet.
  6. Sätt in fläsksteken i ugnen i 40 minuter med fläsksvålen nedåt.
  7. Ta ut fläsksteken och vänd på den. Sätt i termometer. Lägg potatis och rotfrukter runt om du vill ha det till. Tillsätt 1 dl vatten.
  8. Höj värmen till 160 grader och fortsätt att steka fläsksteken i ugnen i ca en timme. Stek tills temperaturen i fläsksteken är 80 grader.
  9. Gör såsen till fläsksteken: smält smör i en såskastrull. Tillsätt mjölet under omrörning och bryn tills det är ljust brunt.
  10. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning samt liten skvätt vatten. Koka ihop såsen under omrörning i 5 minuter. Sänk värmen och låt puttra vid sidan.
  11. Värm rödkål i en kastrull.
  12. Koka brysselkål i en kastrull.
  13. Höj värmen i ugnen till grill 200 grader. Grilla fläsksteken ca 10 minuter tills svålen är knaprig och har fin färg.
  14. Ta ut fläsksteken och slå in den i folie.
  15. Sila skyn från pannan ner i såsen och rör om. Ta ca 2 dl steksky.
  16. Sätt ev. in potatis och rotfrukter i ugnen igen under tiden du skivar upp fläsksteken mm. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Speciellt om potatisen är mjuk och ej klar. Smaka på den.
  17. Smaka av såsen med salt, peppar och soja samt ev. lite gelé.
  18. Skiva upp fläsksteken i önskat tunna skivor.
  19. Servera fläsksteken med potatisen och rotfrukterna på ett serveringsfat eller direkt från ugnsplåten.
  20. Varm rödkål, inlagd gurka, pickles, brysselkål och eventuellt svartvinbärsgelé kan du servera till den danska fläsksteken.


 

Fler recept ur samma kategori som Dansk fläskstek:

Grillad kalventrecote med pepparrotssås
Grillad kalventrecote med pepparrotssås, rostad klyftpotatis, kokt morot, ruccola och tärnad tomat.
Istället för kalventrecote kan du grilla vanlig entrecote, ryggbiff, fläskfilé, fläskkarré, kycklingfilé eller halloumiost.
Du kan också steka köttet i en grillpanna istället för på utegrillen.
Libapizza med salami, mozzarella och oliver
Libapizza med salami, mozzarella och oliver. Pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Italiensk fin stor tunt skivad salami är såklart att godaste valet men det går också bra med billigare salami.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Kycklingpita
Kycklingpita. Pitabröd med hemgjort grillat kycklingkebabkött, vitlökssås med gurka, tomatsalsa med färsk koriander, marinerade bönor samt isbergssallad.
God vardags- eller fredagsmiddag från grillen där alla åldrar kan fylla sina pitabröd efter tycke.
Gillar du stark mat så kan du ha het chilisås som tabasco till. Samt ev. pfeffonis.
Koka gärna en omgång egna bönor som adzuki-, svarta- eller valfria bönor. Kom ihåg att lägga dem i blöt över natten kvällen innan. Koka dem sedan mjuka ca 2 timmar. Spara eller frys in överblivna bönor. Färdigkokta bönor från burk tycker jag inte är lika goda men är ok alternativ om de sköljs väl.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Grillad fläskkarré
Grillad fläskkarré i god marinad med vitlök, soja, rosmarin, honung och ingefära.
Grillad fläskkarre är gott med de flesta tillbehör men förslag är grillad majs, paprika samt coleslaw och ugnsrostad klyftpotatis.
Det går också bra att steka köttet i grillpanna och sedan ev. steka klart i ugn. Eller grilla i ugnen i ugnsform. Eller skära köttet i kuber och trä på spett och grilla eller steka.
Korvgryta med chorizo GI
Korvgryta med chorizo. En GI eller LCHF anpassad korvgryta serverad med quinoa eller valfritt tillbehör.
Grytan får god smak av bla tomat, morot, chili, purjolök, salladslök, vitlök, oregano, timjan och grädde.
Du kan koka med extra grönsaker som blomkål, gröna bönor, rotselleri, kokta kidneybönor, vita bönor, linser osv om du önskar (speciellt om du ej vill ha quinoa till - så blir det lite matigare).

Fläskkarré med purjogratäng
Fläskkarré med purjogratäng, serverat med potatismos, kokta marinerade morötter och snabbinlagd gurka.
En god middag till helg eller vardags. Dubblar du receptet så har du en god buffé till 8 personer.
Det är rätt många moment i denna rätt men det är det värt om du har tid. Ev. rester kan du göra lunchpaket av. Gurkan och morötterna håller sig vidare i kylen och kan serveras som tillbehör till andra rätter.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Cheesecake med citron och passionsfrukt
Cheesecake med citron och passionsfrukt. En god tårta eller ostkaka (cheesecake) med färskost toppad med passionsfruktgelé och färska bär.
Passionsfruktstårta passar till fika och fest. Du kan förbereda och frysa den och ta ut och tina och garnera med passionfrukt innan servering.
Krabbsallad
Krabbsallad. Sallad med krabba, sparris, sallad, champinjoner, cocktailtomater och majonnäs.
Godast blir krabbsallad med krabbkött du plockat från hela kokta krabbor - men det är rätt pilligt och tar längre tid än ovan angiven tidsåtgång.
Krabbkött på burk fungerar också.
Andra saker som är goda i krabbsallad är kokt ägg, mango i bitar, vit sparris samt tärnad avokado. Man kan ha grekisk matyoghurt istället för majonnäs.
Vintips till krabbsallad blir ett vitt vin kanske ett Chardonnay.
Matbröd med örter
Matbröd med örter är ett gott enkelt bröd att baka med torrjäst. Ett bröd smaksatt med hackade örter som basilika, timjan, oregano eller dragon.
Istället för torrjäst kan du baka med färsk jäst - ta då 1,5 paket ca 75 gram färsk jäst. Rör först ut smulad jäst i fingervarmt vatten.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Älgstek i lergryta
Älgstek i lergryta - allt i ett med sås på skyn. Här med potatis, lök, palsternacka och morot. Enkelt och gott att laga. Här har jag valt att laga en svampsås med skyn men det går bra att laga sås med annan matsvamp ex. kantareller eller trattkantarell; vanlig gräddsås eller annan valfri sås av buljongen med lite grädde.
Du kan välja andra rotfrukter som rotselleri, kålrot, persiljerot, kålrabbi, vitkål efter tycke.
Pasta med musslor
Pasta med musslor, grädde, vitlök och oregano. Musselpastan är god till fest om du använder musslor med skal men det går också bra med frysta musslor utan skal till vardags.
Varianter på smaksättning är några gram saffran eller 0,5 tsk curry. Hackad bladpersilja och färsk oregano är också fint i pastan.
Makaroner och ost
Makaroner och ost eller Mac and cheese. En amerikansk klassiker med kokta makaroner smaksatta med tre sorters ost som cheddar, parmesan och mozzarella samt Bechamelsås som gratinerats eller lagats direkt i kastrullen.
Gott som vegetarisk rätt med sallad eller som tillbehör till ex. amerikansk mat som revbensspjäll, pulled pork, grillad korv eller annat grillat. Även gott till svenska klassiska köttbullar eller stekt falukorv.
Med riktig cheddar, parmesan och mozzarella är makaronerna riktigt lyxiga och passar som finare tillbehör. Vill du dra ner på lyxen på tar du vanlig billigare riven gratängost.
Vidare kan du skippa att gratinera dina makaroner och bara blanda ihop de kokta makaronerna med bechamelsås samt riven ost och servera.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Frukt och nötkaka engelsk fruktkaka
Frukt och nötkaka till jul. En klassisk engelsk god fruktkaka eller julkaka bakad med torkad frukt i konjak och nötter.
Engelsk frukt och nötkaka är i princip en sockerkaka med kryddor, massor av torkad frukt samt nötter och ibland smaksatt med sprit som rom, whisky eller konjak. Klassiskt är att slå in julkakan i en handduk fuktat med whisky, rom eller konjak (calvados funkar också). Sedan får frukt och nötkakan mogna några dagar och sedan håller sig i några veckor.
Fruktkakan äter man sen till teet eller fikat i tunna skivor. Eller så ger man bort frukt och nötkakan som julkaka kanske inslagen i något fint paket eller burk.
Det finns många varianter av frukt och nötkaka. De flesta torkade frukter hackade i bitar passar i julkakan; vanligast är fikon, russin och aprikoser men också dadlar (urkärnade), plommon, äppelskivor, torkad papaya, torkad ananas eller tranbär funkar. Vidare är nötter som hackad mandel, valnötter, pistage vanliga samt även paranötter, pekannötter eller hasselnötter goda i.
Smaksättning av frukt och nötkakan kan också göras med syltade apelsinskal, röda cocktailbär, sprit som rom, whisky, konjak eller tom glögg, apelsinjuice, rivet skal av apelsin eller citron efter smak. Nedan recept på frukt och nötkaka är ett förslag men du kan såklart prova att byta ingredienser som du vill.
Ett trick är att marinera den torkade frukten i sprit, glögg eller juice innan så får de mer smak och blir mjukare i julkakan.
Frukt och nötkaka håller några veckor i kylen. Slå dock in den väl i plastfolie, aluminiumfolie eller i burk med lock - kanske inslagen i en kökshandduk fuktad med lite sprit (om kakan är för vuxna).
Remouladsås remoulad
Remouladsås som är en god sås till fisk som stekt spätta och klassisk till engelsk fish & chips.
I Danmark (och Sverige) serveras såsen till smörrebröd med panerad fisk eller rostbiff med syltlök och inlagd gurka på grovt bröd toppat med rostad lök och tomatklyfta.
I princip är remouladsås en vanlig majonnäs med hackade pickles och smaksatt med kapris, curry samt gurkmeja (så den blir gul). Du kan hacka i alla pickles du gillar, vanligast är gurka och syltlök.
Någon tsk hackad inlagd ingefära ger lite annorlunda men mycket god smak åt remouladsås.
Smörrebröd med panerad fiskfilé
Smörrebröd med panerad fiskfilé och remouladsås.
Se alla recept ur kategorin Mat från övriga västeuropa
Moussaka auberginegratäng
Moussaka är en grekisk gratäng med aubergine, potatis, köttfärs, ostsås och tomat.
Rostad vitlök
Rostad vitlök blir mjuk och söt. Dela sedan den hela rostade vitlöken på mitten så du kan pressa ut mjuk vitlök. Gott som tillbehör till det mesta ex. grillat eller att ha i potatissallad.
Smidigt att laga då du kan lägga med vitlöken samtidigt som du lagar annat i ugnen ex. klyftpotatis eller rostade rotfrukter.
Pizzabullar pizzaknutar
Pizzabullar eller pizzaknutar - en slags bullar i pizzastil med ost, tomat och pepperoni-korv.
Du kan använda 1 pkt pizzamix (500 g) om du inte vill jäsa degen (pizzamixen är ju med bakpulver).
Godast blir det med riktig jäst deg. Här har jag valt färdig brödmix men du kan såklart göra samma deg som till bondbröd.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook