AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Snabba rätter och kakbak passar väl på sportlovet. Du måste ha energi för att orka sporta hela...
Sök
Android

Dansk fläskstek

Dansk fläskstek Dansk fläskstek med gräddsås, rödkål, rostad potatis och rotfrukter, brysselkål och pickles. Klassisk dansk fläskstek kan du göra på fläsksida med svålen kvar. Annars går det bra med karré, ribbestek, benfri kotlett eller skinkfransyska så länge svålen är kvar. Du kan fråga i charken då dessa sällan säljs med svål längre. Be om en Dansk Fläskstek. Det är viktigt att det finns ca 8 mm fettrand under svålen.
Hemlagad fläskstek kan också serveras med kokt potatis ex. kan du koka små potatisar och sedan steka dem i lite smör samt någon halv tsk socker.
Du kan också rosta rotfrukter och potatis i pannan med fläsksteken som på bilden.
Detta recept har bla fått inspiration från http://speckspeckspeck.blogspot.com
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 12)
4 port dansk fläskstek
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 2 tim
Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser:

  • 900 gram skinkstek - fläskstek med svål utan ben, räkna 1,1 till 1,2 kg med ben
  • 2 krm finmald svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk kummin
  • Sås till fläsksteken: 3 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • ca 2 dl steksky från fläsksteken
  • 1 tsk kinesisk soya eller 2 msk ljus soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk gelé som svartvinbärsgelé
  • Tillbehör till fläsksteken: 12-16 kokta små fasta potatisar brynta i lite smör och sockrade; eller skala och rosta (i samma panna som fläsksteken) bitar av 8 fasta potatisar, 1/3 rotselleri, 2 morötter, 2 palsternackor och rödlökar
  • Brysselkål, ca 200 gram
  • Rödkål, ca 200 gram
  • Inlagd gurka och/eller pickles
  • Gelé som svartvinbärsgelé

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Rista svålen genom att skära parallella skåror eller rutor i svålen med någon halv cm mellanrum.
  3. Salta och peppra samt gnid in fläsksteken med kummin runt om utom på svålen och låt den ligga i 10 minuter.
  4. Börja förbered, skala och dela tillbehör grovt som ex. potatisar, rotselleri, morötter, palsternackor och rödlökar.
  5. Häll 1 cm vatten i en ugnsform och lägg i fläsksteken med svålen nedåt i vattnet.
  6. Sätt in fläsksteken i ugnen i 40 minuter med fläsksvålen nedåt.
  7. Ta ut fläsksteken och vänd på den. Sätt i termometer. Lägg potatis och rotfrukter runt om du vill ha det till. Tillsätt 1 dl vatten.
  8. Höj värmen till 160 grader och fortsätt att steka fläsksteken i ugnen i ca en timme. Stek tills temperaturen i fläsksteken är 80 grader.
  9. Gör såsen till fläsksteken: smält smör i en såskastrull. Tillsätt mjölet under omrörning och bryn tills det är ljust brunt.
  10. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning samt liten skvätt vatten. Koka ihop såsen under omrörning i 5 minuter. Sänk värmen och låt puttra vid sidan.
  11. Värm rödkål i en kastrull.
  12. Koka brysselkål i en kastrull.
  13. Höj värmen i ugnen till grill 200 grader. Grilla fläsksteken ca 10 minuter tills svålen är knaprig och har fin färg.
  14. Ta ut fläsksteken och slå in den i folie.
  15. Sila skyn från pannan ner i såsen och rör om. Ta ca 2 dl steksky.
  16. Sätt ev. in potatis och rotfrukter i ugnen igen under tiden du skivar upp fläsksteken mm. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Speciellt om potatisen är mjuk och ej klar. Smaka på den.
  17. Smaka av såsen med salt, peppar och soja samt ev. lite gelé.
  18. Skiva upp fläsksteken i önskat tunna skivor.
  19. Servera fläsksteken med potatisen och rotfrukterna på ett serveringsfat eller direkt från ugnsplåten.
  20. Varm rödkål, inlagd gurka, pickles, brysselkål och eventuellt svartvinbärsgelé kan du servera till den danska fläsksteken.


 

Fler recept ur samma kategori som Dansk fläskstek:

Kreolsk gryta med räkor LCHF
Kreolsk gryta med räkor LCHF. En god lågkolhydrat och GI-gryta med räkor, cyrry, grädde och paprika. En jättegod och enkel gryta från New Orleans.
Servera med kokt blomkål, broccoli och ex. vaxbönor eller annat LCHF-tillbehör efter tycke.
Grillspett med vit fisk
Grillspett med vit fisk - här Msc-märkt hälleflundra - med tomater och rödlök. Goda fiskspett serverade med en potatissallad samt en enkel kall sås.
Fiskspetten kan lagas med annan vit fast fisk samt även serveras med valfria andra tillbehör efter tycke.
Tartiflette
Tartiflette är en fransk variant av potatisgratäng med fläsk, smakrik ost Reblochon och vitlök.
Tartiflette serveras som en hel rätt. Dock gärna med en god grönsallad och tomatsallad till.
Tartiflette är en vanlig rätt i franska alperna Haute-Savoie och görs med den nötiga vitmögelosten Reblochon. Du kan också ta liknande ost såklart.
Det går bra att använda tärnat bacon också.
Vintips till Tartiflette är ett franskt vitt vin ex. från Savoie eller Riesling, Gewurtztraminer eller Muscat från Alsace.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Revbensspjäll med coleslaw
Revbensspjäll med coleslaw, grillad majs, rostad potatis och grönsallad.
Gott med tjocka revben även kallade grillklubba av bogrevben. Det går att laga med tunna revben också men räkna då med mer revben per portion (då det är mest ben).
Fläskbuljongen kan du spara och koka kålsoppa med.
Pulled högrev
Pulled högrev. Långstekt högrev i stekgryta i ugnen blir mycket mör och god med lök, vitlök, BBQ-sås och piri-piri.
Pulled högrev kan du servera med valfria tillbehör. Några förslag är i hamburgerbröd med majonnäs, isbergsallad, BBQ-sås, tomat och rödlök; i pitabröd på samma vis; i mjuka tortillabröd med riven ost, tomatsalsa, tärnad gurka, majs, svarta bönor, guacamole och färsk koriander.
Rimmad skinka julskinka
Rimmad skinka i saltlake. Innan julskinkan bakas i ugn rimmas den i saltlake.
Salpeter gör så att skinkan blir vackert rosa (utan salpeter blir skinkan grå). Det är dock valfritt att ha i.
Här har jag valt att rimma i en plastlåda (Smartstore från Ortex) som är godkänd för livsmedel och mycket smidig med lock. Har du stor skinka med ben får du ta en stor låda respektive en mindre låda för mindre skinka. En ren plasthink med lock avsedd för livsmedel går också bra. Använda ej rostfritt eller aluminium som får skador av saltet.
Det går bra att lägga ner färsk eller fryst skinka direkt i lagen utan att först gnida in den med salt, peppar och saltpeter.
Salpeter finns på kryddhyllan.
Efter att skinkan rimmats är det dags att vattna ur den över natten eller minst två-tre timmar. Detta så den starkaste saltsmaken på utsidan försvinner. Sedan ugnsbakas eller kokas den och sist griljeras skinkan. Sök recept här på Receptfavoriter.se
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Drömmar med kokos Kokosdrömmar
Drömmar med kokos. Kokosdrömmar är en småkaka bakad som Drömmar men med god smak av kokos.
Goda kokosdrömmar till fika och kafferep.
En småkaka som är enkel och snabb att baka.
Oxfile med pepparsås och klyftpotatis
Helstekt oxfilé med pepparsås, klyftpotatis med svarta oliver samt blandad sallad med avokado, cocktailtomat, svarta bönor och grönsallad.
Oxfilén marinerar du dagen innan över natten och steker sedan på låg temperatur i god tid till middagen.
Du kan också välja att bara marinera köttet någon timme och sedan steka det direkt enligt nedan om du ej har tid eller planering att marinera köttet över natten.
Blötlägg gärna bönor dagen innan över natten och koka dem enligt paketet. Gärna ett helt paket. Använd en del i salladen och spara resten ex. i frysen. Du kan också använda färdigkokta bönor från butik.
Istället för cocktailtomater i salladen kan du ta vanliga tomater och tärna dem i 1 cm tärningar.
Välj kravmärkta produkter - speciellt tomater - som ofta är godare. Välj kallpressad smakrik olivolja och vällagrad vinäger.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Baconlindat kycklingbröst
Baconlindat kycklingbröst. Kycklingen blir extra saftig och god med bacon runt.
Snabb, lätt och billig kyckling till middag, buffé eller till fest.
Gott till är potatisgratäng, råris, potatismos, potatisklyftor, pasta, sallad, linsröra, marinerade bönor, risotto; såser som passar är tomatsås, svampsås, bearnaisesås, tzatziki, yoghurtsås, coleslaw, ostsås osv.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Pizza med skinka i långpanna
Pizza med skinka i långpanna. Hembakt pizza bakad på riktig jäst deg med god tomatsås, topping och ost.
Gott till pizza är någon sallad. Du kan göra egen pizzasallad av vitkål; eller ta lite gröna blad som ruccola, mache eller annan blandad grönsallad samt blanda med olivolja och balsamvinäger. Vidare är en bönsallad av kokta marinerade bönor gott till pizza.
Annat gott på pizzan är: salami, kalamataoliver, inlagd eller färsk röd paprika, skivad tomat, färsk eller inlagd ananas i bitar, skivade färska eller inlagda champinjoner, inlagd kronärtskocka i bitar, bacon - skär i bitar, stekt köttfärs ex. texmexfärs, hackad pepperoni, kebabkött, stekt strimlat kycklingkött, skivad stekt fläskfilé, skivad stekt oxfilé, skaldjur som räkor, musslor eller kräftstjärtar
Kalla toppings: (läggs på när pizzan är bakt): Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto; ruccolasallad - skölj salladen noga innan; vitlökssås - blanda matyoghurt med pressad vitlök; bearnaisesås; fetaost i tärningar; torkad oregano; färsk basilika; och/eller riven parmesanost.
Brysselkex med sylt
Brysselkex med sylt i mitten En småkaka med röd kant bakt av mördeg med syltklick i mitten.
Goda hembakta kakor som är enkla att baka och ger lite färg till kakfatet. Brysselkex är goda till fika.
Pasta med korv och bacon
Pasta med korv och bacon i tomatsås. God och enkel pastasås med färsk italiensk korv - här salsicca.
Istället för salsicca kan du ta valfri färsk korv ex. chorizo. Använder du ej färsk korv så ska du ej trycka ut korvsmeten utan bara strimla korvarna.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Remouladsås remoulad
Remouladsås som är en god sås till fisk som stekt spätta och klassisk till engelsk fish & chips.
I Danmark (och Sverige) serveras såsen till smörrebröd med panerad fisk eller rostbiff med syltlök och inlagd gurka på grovt bröd toppat med rostad lök och tomatklyfta.
I princip är remouladsås en vanlig majonnäs med hackade pickles och smaksatt med kapris, curry samt gurkmeja (så den blir gul). Du kan hacka i alla pickles du gillar, vanligast är gurka och syltlök.
Någon tsk hackad inlagd ingefära ger lite annorlunda men mycket god smak åt remouladsås.
Kranskakor kransekager danska mandelkakor
Kranskakor eller kransekager på danska. Supergoda hembakta mandelkakor som är enkla och snabba att baka. Kranskakorna kan också spritsas och bakas och sedan sättas ihop till sirliga bakverk och garneringar mm.
Kranskakor bakas av mandelmassa blandat med äggvita och smaksatt med bittermandel.
Sockerkristyr i valfri färg ex. rätt och vitt passar att garnera kranskakorna med.
Waffles Belgiska tjocka våfflor med bakpulver
Waffles Belgiska tjocka våfflor med bakpulver att laga i ex. Waffle Maker - eller annat våffeljärn för tjocka våfflor.
Tjocka Waffles kan serveras som vanliga våfflor med sylt och grädde; chokladsås; glass; färska bär som hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar; lönnsirap; frukt som banan eller äppelklyftor stekt i socker; florsocker med mera.
Se alla recept ur kategorin Mat från övriga västeuropa
Polynéer mördegskakor med mandelfyllning
Polynéer som är mördegskakor fyllda med mandelfyllning. Hembakta polynéer är gott och rätt lätt att baka.
Kladdkaka med vit choklad
Kladdkaka med bitar av vit choklad. Serveras som de är eller som en dessert med ex. vispad grädde gärna smaksatt med lite florsocker samt vaniljsocker.
Recept till en springform. Vill du baka en hel långpanna så ökar du receptet med 1/3.
Potatisgratäng med kålrot
Potatisgratäng med kålrot. En smaskig gratäng med potatis och kålrot.
Potatisgratängen till det mesta ex. stek, oxfile eller till buffe.
Om du vill kan du ha i 1/4 rotselleri samt 1-2 palsternackor också.
Vidare är en klyfta pressad vitlök också gott i gratängen.
Ett tips är att skiva potatisen med en sk mandolin.
Här har jag valt att koka upp mjölkblandningen innan ugnen då sparar man tid i ugnen men får en kastrull att diska. Det går givetvis bra att laga gratängen i ugnen med kall mjölkblandning från början. Eller så kan man koka potatis mm i mjölkblandningen i kastrullen och sedan bara gratinera gratängen med lite ost.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook