Currygryta med kyckling

En god enkel currygryta med kycklingfiléer, curry och matyoghurt.
Du kan ta 600 gram frysta eller färska kycklingfiléer istället för kyckling med ben.
Servera curygrytan med basmatiris eller råris. Samt någon kokt grönsak som ev. broccoli eller gröna bönor.
Du kan också ha i en röd paprika, en gul lök, en halv purjolök och ev. en morot i slantar. Vidare wokgrönsaker. Bambuskott är också gott i.
Du kan reda såsen om du vill ha lite tjockare sås med 4-5 msk maizenaredning.

4 portioner currygryta med kyckling

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 kg hel kyckling eller kycklingklubbor
  • 1 gul lök
  • 0,5 äpple
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olja
  • 1 msk smör
  • 3 tsk curry
  • 2 msk garam masala
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk mango chutney

Tillagning

  1. Stycka hel kyckling i mindre delar - bröst i tre delar, kycklingklubbor i två delar och skär loss vingar. Släng skrovet. Använder du kyckling utan ben så skär du det i grova bitar.
  2. Skala och hacka lök, vitlök och äpple.
  3. Fräs lök, äpple och vitlök samt kycklingdelar i en stekpanna i olja och lägg sedan över i en gryta.
  4. Tillsätt curry och salt.
  5. Häll på vitt vin, vatten och smula ev. ner en buljongtärning.
  6. Koka upp och rör om.
  7. Tillsätt sambal oelek, matyoghurt samt grädde.
  8. Tillsätt mango chutney och rör om.
  9. Låt allt puttra på svag värme i 30 minuter.
  10. Smaka av med curry, sambal oelek, mango chutney, vinäger och salt.
  11. Servera med basmatiris eller råris samt mango chutney. Gott till är också russin, nötter, hackad färsk koriander, matyoghurt samt någon kokt grönsak som ev. broccoli eller gröna bönor.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer