Curry med grönsaker och Tzay

Curry med grönsaker och Tzay (sojakuddar). En vegetarisk currygryta med grönsaker som är god med ris.
Du kan variera med grönsaker efter eget tycke. Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv.
Tzay säljs som spett och finns i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein marinerade i chili och ingefära.
Räkna 6 tzay-kuddar per portion (vilket är 2 spett per portion).
Mejeriprodukterna som mjölk och grädde kan bytas mot sojamjölk och sojagrädde. Smör kan ersättas med olja eller margarin.

4 portioner curry med grönsaker och Tzay

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram Tzay-spett
  • 4 msk matolja ex. rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 10 champinjoner
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl vatten
  • 50 gram smör
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk garam masala
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 50 gram salladslök till garnering
  • Tillbehör: 4 portioner Basmatiris
  • 1 dl mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket om du vill ha det till.
  2. Smält smör i en gryta.
  3. Tillsätt curry, garam masala och chiliflakes. Fräs en halv minut i smöret.
  4. Tillsätt vetemjöl och rör ut det med en visp.
  5. Tillsätt lite mjölk i taget under tiden du vispar ut klumpar.
  6. Tillsätt grädden, rör och koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka på låg värme i fem minuter. Rör då och då.
  7. Tillsätt buljongtärningen, salt och peppar.
  8. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
  9. Fräs lök och vitlök i en stekpanna i lite olja. Lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  10. Skölj och tärna under tiden paprika.
  11. Fräs paprikan i lite olja och lägg med löken. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  12. Rensa, skölj och skär svampen i grova bitar.
  13. Fräs svampen i lite olja och lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  14. Fräs Tzay-spett i lite olja i stekpannan. Plocka ev. Tzaykuddarna från spetten om du vill. Lägg över på en tallrik eller blanda ner i grytan.
  15. Skölj och strimla salladslöken. Fräs den i lite olja.
  16. Servera curryn toppad med Tzay-kuddar och fräst salladslök samt Basmatiris och gärna Mango chutney vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer