Curry med grönsaker och Tzay

Curry med grönsaker och Tzay (sojakuddar). En vegetarisk currygryta med grönsaker som är god med ris.
Du kan variera med grönsaker efter eget tycke. Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv.
Tzay säljs som spett och finns i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein marinerade i chili och ingefära.
Räkna 6 tzay-kuddar per portion (vilket är 2 spett per portion).
Mejeriprodukterna som mjölk och grädde kan bytas mot sojamjölk och sojagrädde. Smör kan ersättas med olja eller margarin.

4 portioner curry med grönsaker och Tzay

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram Tzay-spett
  • 4 msk matolja ex. rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 10 champinjoner
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl vatten
  • 50 gram smör
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk garam masala
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 50 gram salladslök till garnering
  • Tillbehör: 4 portioner Basmatiris
  • 1 dl mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket om du vill ha det till.
  2. Smält smör i en gryta.
  3. Tillsätt curry, garam masala och chiliflakes. Fräs en halv minut i smöret.
  4. Tillsätt vetemjöl och rör ut det med en visp.
  5. Tillsätt lite mjölk i taget under tiden du vispar ut klumpar.
  6. Tillsätt grädden, rör och koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka på låg värme i fem minuter. Rör då och då.
  7. Tillsätt buljongtärningen, salt och peppar.
  8. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
  9. Fräs lök och vitlök i en stekpanna i lite olja. Lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  10. Skölj och tärna under tiden paprika.
  11. Fräs paprikan i lite olja och lägg med löken. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  12. Rensa, skölj och skär svampen i grova bitar.
  13. Fräs svampen i lite olja och lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  14. Fräs Tzay-spett i lite olja i stekpannan. Plocka ev. Tzaykuddarna från spetten om du vill. Lägg över på en tallrik eller blanda ner i grytan.
  15. Skölj och strimla salladslöken. Fräs den i lite olja.
  16. Servera curryn toppad med Tzay-kuddar och fräst salladslök samt Basmatiris och gärna Mango chutney vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer