Curry eget currypulver

Curry. Recept på eget currypulver. Det finns massor med varianter av curry.
Hemgjord curry håller sig i en tät burk och doftar underbart.
En del curryblandningar innehåller upp till 30 sorters kryddor. Fem kryddor är vanliga i färdiga curryblandningar. Bäst smak får curryn om du börjar med så hela kryddor som möjligt men det går givetvis med färdigmalda också. Övriga kryddor du kan ha i curry är muskot, fänkål, svarta senapsfrön, cassia bark, stjärnanis, lagerblad och curryblad (kari).
Gör du currypulver själv får du varje gång en unik curry full av smak och doft. Det gula kommer självklart från gurkmejan.
För att krossa kryddorna behöver du en stor mortel eller en kvarn - jag har en liten elektrisk kaffekvarn för kaffebönor som går utmärkt att mixa och mala kryddorna till curryn i. Kör lite ris i kvarnen efterråt för att rengöra den.

ca 1 dl curry

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 4 msk hel koriander
  • 1 bit kanel, 1-2 stänger
  • 6 hela kryddnejlikor
  • 1 msk hel spiskummin
  • 1 msk kardemumma eller hela kardemummablommor
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad chili, ex. chiliflakes eller piri piri
  • 2 tsk mald ingefära
  • 4 msk mald gurkmeja

Tillagning

  1. Rosta kryddorna (utom ingefära och gurkmeja) under omrörning någon minut i en het stekpanna tills de börjar knäppa.
  2. Mixa och mal till ett pulver i en kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller mortel.
  3. Tillsätt gurkmeja och ingefära samt blanda runt.
  4. Curryn är klar att användas. Curryn sparas i lufttät burk och håller länge. Curryn tappar dock smak efterhand.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer