Cupcakes med frosting

Cupcakes eller muffins med massor av god frosting i olika färger toppade med strössel.
Har du ingen elvisp kan du såklart vispa för hand eller i en matberedare.
Här har jag valt tre olika frosting: röd, grön samt choklad.
Du behöver 8 stora eller 12 medelstora muffinsformar. Och gärna en hel muffinspanna.

8 stora eller 12 medelstora cupcakes

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 2 medelstora ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 citron (valfritt)
  • Frosting: 60 gram smör
  • 100 gram naturell färskost, ex. Philadelphia
  • 2,5 dl florsocker
  • 2,5 dl florsocker med chokladsmak eller 2,5 dl florsocker blandat med 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk citronsaft
  • 4 droppar röd karamellfärg
  • 4 droppar grön karamellfärg
  • 1 dl strössel att garnera med efter tycke ex. stjärnor och kulor, vita eller färgade

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg fram smör (60 gram) att mjukna till frosting.
  2. Smält smör i en kastrull eller i mikron. Sätt åt sidan att svalna.
  3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker samt vaniljsocker. Vispa med en elvisp i några minuter tills det är fluffigt.
  4. Skölj och skrubba citronen noga. Riv på ett fint rivjärn skalet av citronen ner i äggblandningen.
  5. Vispa ner smöret med elvispen lite i taget till en jämn smet.
  6. Vispa ner mjölk.
  7. Rör ner vetemjöl, bakpulver och salt och vispa till en jämn smet.
  8. Lägg ut muffinsformar på en plåt eller placera i en muffinsplåt. Använder du muffinsformar på vanlig plåt så ta gärna dubbla formar så att de håller formen bättre.
  9. Sätt in cupcakesen i mitten av ugnen och grädda dem i 20-25 minuter för medelstora formar. Använder du större formar så får du lägga till några minuter. Cupcakesen ska ha fått fin färg och vara genombakta. Kontrollera gärna med en potatissticka som ska vara helt torr om du sticker den i en cupcake.
  10. Ta ut cupcakesen och låt de svalna i formarna.
  11. Förbered frosting: Ta fram två bunkar och dela upp smöret, färskosten, vaniljsocker och citronsaft i varsin bunke.
  12. Tillsätt vanligt florsocker i en och florsocker med chokladsmak eller kakao i den andra. Rör i båda skålarna till två jämna fina frostingar. Nu är chokladfrostingen klar.
  13. Den vanliga frostingen kan du nu färga i en färg eller dela på två och färga i två färger ex. rosa och ljusblå. Dela då frostingen till två skålar som du sedan tillsätter 4-5 droppar grön färg i den ena samt röd färg i den andra och rör ut färgen.
  14. Bred ut frosting på cupcakesen och garnera med strössel efter fritt tycke.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer