Consomme

En soppa med klar köttbuljong. Serveras som förrätt, vickning eller på utflykt. Gott med bröd, ostmackor, smördegssnurror, grissinis, varma mackor eller piroger.
Consomme som blir över kan användas som köttfond till såser och soppor.
Du behöver en stor kastrull - gärna 10 liter. Eller två mindre kastruller.

ca 8 portioner consomme

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 kg köttben, märgben, kalvben
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 2 morötter
  • 1,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök (valfritt)
  • 1 purjolök
  • 2 stjälkar selleri (valfritt)
  • 1/4 rotselleri
  • 0,5 tsk timjan
  • 4 stjälkar persilja eller 0,5 dl grovhackad persilja
  • 2 lagerblad
  • 8 svart- eller vitpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 2 äggvitor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg upp köttbenen i en långpanna, tillsätt tomatpuré och blanda runt. Sätt in benen i ugnen i ca 30 minuter så att de bryns och får en fin brun yta. Vänd runt dem efter halva tiden.
  3. Rensa, skölj, skala och tärna grönsakerna i ca 1x1 cm stora tärningar.
  4. Ta ut benen och lägg i en stor kastrull. Förslagsvis 10 liter eller stor nog att få plats med benen och grönsakerna.
  5. Tillsätt grönsakerna. Fyll upp med vatten så att det täcker benen med ca 1 dm.
  6. Koka upp köttbuljongen och skumma med en slev bort det mesta skummet.
  7. Tillsätt lagerblad, salt, peppar, timjan samt persilja. Tillsätt ev. lite mer vatten upp till några cm från kanten på grytan.
  8. Låt köttbuljongen koka på låg värme utan lock i ca två timmar.
  9. Sila av buljongen - gärna genom en sil (chinois) och silduk. Ett durkslag med en ren kökshandduk funkar också. Häll tillbaka buljongen i kastrullen.
  10. Reducera buljongen i 40-50 minuter med ca 1/4 till en fyllig köttig smak.
  11. Dags att göra buljongen klar (ej grumlig).
  12. Vispa ihop två äggvitor och tillsätt under omrörning till buljongen. Koka upp och låt sjuda några minuter så att det bildas skum på ytan.
  13. Sila av buljongen igen genom en sil (chinois) och silduk. Ett durkslag med en ren kökshandduk funkar också. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och håll varm till servering.
  14. Smaka av med salt.
  15. Consommen serveras varm i sopptallrik eller kopp. Den kan garneras med finhackad persilja. Consomme är gott med bröd, ostmackor, smördegssnurror, grissinis, varma mackor eller piroger.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer