Citrondricka eller citronsaft

God hemgjord dricka eller saft med citron. Öppnad flaska citronsaft förvaras i kylen. Kyl saften när den är utblandad eller servera med is i.

ca 2 liter citrondricka eller citronsaft

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag 30 min
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 3 citroner (helst obesprutade kravmärkta)
  • 1 liter socker
  • 40 gram citronsyra
  • 1 liter vatten

Tillagning

  1. Koka upp vattnet med socker och citronsyra i en stor kastrull.
  2. Skölj och borsta citronerna. Speciellt om de ej är besprutade vanliga citroner.
  3. Klyfta dem och skiva dem fint samt lägg i en stor skål.
  4. Tillsätt citronerna till sockerlagen, ta av från värmen och låt svalna.
  5. Ställ in citronblandningen i kylen ett dygn. Ta ut och rör om citronsaften några gånger så blir det mer smak.
  6. Sila citronsaften.
  7. Häll citronsaften i rengjorda flaskor, förslut och förvara i kylen eller svalt och gärna mörkt. Saften kan också frysas och sedan skrapas ur efter behov.
  8. Späd citrondrickan eller citronsaften med ca 4-5 delar vatten eller efter smak och servera gärna kall.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer