Citron och vitlökssill

Citron och vilökssill är sill inlagd och marinerad i olivolja, vitlök och citron.
Inspirationen kommer från Spanska tapas som jag tror heter i stil med bokarinjos på spanska.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.

6 portioner citron och vitlökssill

  • Förberedelse: 2 dagar
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 3 dagar

Ingredienser

  • 600 gram färska sillfiléer, salt inläggningssill eller urvattnad salt inläggningssill
  • Gravning av färsk sill: 2 msk salt
  • 2 msk socker
  • 0,5 tsk stött vitpeppar
  • 2 msk matolja
  • 3 msk ättika 12 %
  • Urvattning av salt sill: 5 liter vatten
  • Ättikslag 6%: 3 dl vatten
  • 3 dl ättiksprit 12 %
  • Smaksättning: 1 citron, saft och rivet skal
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. MED FÄRSK SILL: Frys först sillen över natten om den är köpt färsk och inte varit fryst innan. Låt den tina.
  2. Klipp bort fenorna från sillen. Du behöver inte flå den ännu.
  3. Blanda salt, socker, peppar och dill i en bunke. Blanda i olja och ättika.
  4. Blanda med sillen i ett fat med höga kanter ex. en stor gratängform, rostfri bunke eller keramikskål. Täck över med plast.
  5. Ställ sillen att stå svalt ex. i kylen. Sätt gärna en tallrik och något tungt på så att sillen hamnar i press. Låt sillen gravas i två dygn.
  6. Ta upp och skölj samt flå sillen. Lägg i en bunke. Gärna rostfri eller av keramik. Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
  7. MED SALT INLÄGGNINGSSILL: Vattna ur sillen som hela filéer i 8 timmar i en kastrull eller rostfri bunke med några liter vatten. Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
  8. FORTSÄTTNING: Blanda ättikslagen och häll över sillen. Låt stå i 8 timmar svalt eller i kylen i en rostfri bunke, keramikskål eller kastrull. Plast tar åt sig smaken från sillen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
  9. Nu kan sillen smaksättas som du vill i de såser du önskar.
  10. SMAKSÄTT CITRON OCH VITLÖKSSILLEN: Skär sillen i bitar.
  11. Skölj och riv skal av en halv citron. Lägg i en bunke.
  12. Pressa i vitlöken och häll i olivolja och blanda.
  13. Tillsätt sillen och blanda runt.
  14. Lägg sillen i en glasburk med lock.
  15. Låt citron och vitlökssillen stå några timmar i kylen och få smak.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer