Chokladtårta

Chokladtårta med chokladfyllning och chokladglasyr. Gillar du mint kan du laga mintglasyr och spritsa på tårtan i något fint mönster ex. i stora cirklar eller sicksackmönster.

12 portioner, 12 bitar chokladtårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 150 g mörk fin choklad (70 %)
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Chokladfyllning till chokladtårtan:
  • 100 g mörk fin choklad (70 %)
  • 50 g smör
  • 0,5 dl flytande honung
  • 12 blad citronmeliss att garnera med (valfritt)
  • 1 Marsipanros att garnera med (valfritt)
  • Mintglasyr till chokladtårtan (valfritt): 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • 5 droppar mintolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och socker fluffigt i några minuter.
  3. Bryt chokladen i bitar och smält i mikro eller över vattenbad.
  4. Tillsätt ägg ett i taget till smör och socker-blandningen under kraftig vispning.
  5. Rör i smält choklad.
  6. Blanda mjöl med bakpulver och tillsätt till choklad- och äggblandningen till en smet.
  7. Häll chokladsmeten i en smörad och bröad rund sockerkaksform.
  8. Grädda på nedersta falsen i 35 minuter. Stick med en provsticka eller kniv. Fastnar ingen deg så är den klar. Låt den kallna och dela i två tårtbottnar.
  9. Chokladglasyr: smält choklad i mikro eller över vattenbad. Vispa i smör och honung.
  10. Bred glasyr på bottendelen av chokladtårtan, lägg på toppen och bred över resten av chokladglasyren, även på
  11. kanterna av chokladtårtan.
  12. Mintglasyr till chokladtårta: blanda florsocker och vatten samt smaksätt med pepparmintsolja. Häll i en spritspåse, klipp ett litet hål och spritsa i något trevligt mönster över chokladglasyren. Exempelvis kan du göra en massa cirklar på chokladtårtan, sicksackmönster, långa streck, eller streck och sedan streck till rutor. Eller låt fantasin flöda. Låt chokladtårtan stelna svalt.
  13. Myntablad och marsipanros kan du garnera chokladtårtan med också.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer