Chokladmums chokladrutor

Chokladmums eller chokladrutor med glasyr och topping av rostad kokos, chokladströssel eller karamellströssel.
Goda och barnvänliga med mild chokladsmak och söt glasyr.

15 chokladmums eller chokladrutor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl mjölk
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakaopulver
  • 150 gram smält smör
  • Glasyr: 2 dl florsocker
  • 4 msk smör
  • 5 msk bryggt kaffe
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering: 2 dl kokosflingor, chokladströssel eller karamellströssel

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  2. Förbered en långpanna med två bakplåtspapper omlott så att de täcker hela plåten ut och upp längs kanterna. Eller använd en smörad form som är något mindre än en långpanna.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp eller för hand i en stor skål. Vispa ca 4 minuter.
  5. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål.
  6. Blanda sedan allt till en jämn smet. Förslagsvis tillsätt och vispa ut mjölblandningen i äggblandningen. Rör i mjölken. Blanda i det smälta men ljumma smöret.
  7. Häll chokladsmeten i ett jämnt lager på bakplåtspappret.
  8. Grädde i 15 minuter tills chokladkakan är genombakt. Testa med en sticka om den ännu är kladdig annars tar du ut den.
  9. Stjälp upp chokladkakan upp och ner på ett nytt bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret som kakan bakades på.
  10. Låt svalna.
  11. Gör glasyren: smält smör. Brygg kaffe.
  12. Blanda florsocker, smält smör, kaffe, kakao och vaniljsocker i en skål till en jämn glasyr.
  13. Bred glasyren med en slickepott i ett jämnt lager över chokladkakan.
  14. Strö över kokos, chokladströssel eller karamellströssel i ett jämnt lager över hela chokladkakan. Rosta gärna kokosen ljust brun några minuter i en stekpanna så smakar kokosen bättre.
  15. Låt glasyren stelna någon halvtimme.
  16. Skär upp chokladkakan i rutor. Förslagsvis i tre delar på längden och 4 eller 5 på tvären beroende på hur stora chokladmums du vill ha.
  17. Chokladmumsen är klara att serveras.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer