Chokladmousse

Chokladmousse är en riktig klassiker. Till chokladmousse ska du välja en fin god choklad med runt 70% kakao ex. Valrhona eller Lindt.

Vintips till chokladmousse är lagrad Port eller franska Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen.

Variationer: Vill du variera smak och gillar mint kan du ha några mintgodis, typ After Eight i chokladen när du smälter den. Eller krossade MM:s, Marianne eller annat godis. Riven vit, ljus eller mörk choklad är också fint att garnera moussen med. Chokladmousse kan du också göra genom att smälta smör med chokladen, honung och sedan tillsätta vispad äggula och vispad äggvita (2 ägg).

4 portioner chokladmousse

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 150 g mörk choklad, runt 70 %
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 msk flytande honung
  • 0,5 dl rostad flagad mandel till dekoration (valfritt)
  • 1 dl vispad grädde till dekoration (valfritt)

Tillagning

  1. Finhacka chokladen, och smält den till ca 55 grader i mikrougnen. Rör om då och då.
  2. Vispa grädden.
  3. Blanda hälften av grädden med den varma chokladen.
  4. Tillsätt den resterande grädden försiktigt.
  5. Vänd i honung. Tillsätt honung så att chokladmoussen blir så söt som du vill ha den.
  6. Lägg chokladmoussen i en spritspåse. Har du ingen spritspåse kan du använda en fryspåse och klippa hål i ett hörn.
  7. Spritsa ut chokladmoussen i fyra formar eller serveringsglas. Klart att servera.
  8. Ställ ev. i kylen. Ta fram någon halvtimme innan servering att bli mjukare för servering.
  9. Rosta flagad mandel.
  10. Dekorera med mandeln och ev. lite vispad grädde.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer