Chokladmousse med polkaströssel

Recept på fyllig och smaskig chokladmousse du kan förbereda i god tid innan gästerna kommer, gärna två-tre timmar innan den ska avnjutas och i hemlighet. Söt likör eller söt sherry passar bra till.

4 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 240 gram mörk choklad ca 70% kakao
  • 1 dl honung
  • 60 gram smör
  • 4 ägg
  • 10 polkagriskarameller

Tillagning

  1. Bryt sönder chokladen och lägg i en bunke. Smält under omrörning över vattenbad eller i mikron. Rör i honung och smör.
  2. Dela äggen i äggulor och äggvitor i varsin skål.
  3. Vispa äggula skummig några minuter och äggvita till fast skum.
  4. Vänd ner äggulorna och sedan äggvitorna i chokladsmeten. Smaka på smeten om den är lagom söt. Tillsätt ev. lite mer honung om du vill ha den sötare.
  5. Häll upp i små portionsformar eller vackra glas.
  6. Ställ i kyl minst en timme så att moussen hinner stelna. Krossa polkagriskarameller i en handduk.
  7. Servera moussen med strössel på toppen.
  8. Kan också toppas med vispad grädde.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer