Chokladmousse med polkaströssel

Recept på fyllig och smaskig chokladmousse du kan förbereda i god tid innan gästerna kommer, gärna två-tre timmar innan den ska avnjutas och i hemlighet. Söt likör eller söt sherry passar bra till.

4 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 240 gram mörk choklad ca 70% kakao
  • 1 dl honung
  • 60 gram smör
  • 4 ägg
  • 10 polkagriskarameller

Tillagning

  1. Bryt sönder chokladen och lägg i en bunke. Smält under omrörning över vattenbad eller i mikron. Rör i honung och smör.
  2. Dela äggen i äggulor och äggvitor i varsin skål.
  3. Vispa äggula skummig några minuter och äggvita till fast skum.
  4. Vänd ner äggulorna och sedan äggvitorna i chokladsmeten. Smaka på smeten om den är lagom söt. Tillsätt ev. lite mer honung om du vill ha den sötare.
  5. Häll upp i små portionsformar eller vackra glas.
  6. Ställ i kyl minst en timme så att moussen hinner stelna. Krossa polkagriskarameller i en handduk.
  7. Servera moussen med strössel på toppen.
  8. Kan också toppas med vispad grädde.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer