AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Chokladkräm

Chokladkräm Chokladkräm. Recept på god chokladkräm till fyllning av tårta och bakverk.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 11)
chokladkräm till fyllning av en tårta
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 4 äggulor
  • 1 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 100 gram mörk choklad, 60-70% kakaohalt
  • 150 gram smör

Tillagning:

  1. Gör chokladkrämen genom att vispa äggulor, grädde och socker pösigt.
  2. Bryt chokladen i bitar. Skär smöret i mindre kuber.
  3. Sjud äggblandningen i en tjockbottnad kastrull under omrörning tills den tjocknar och blir krämig. OBS den får ej koka upp då blir det äggröra. Ett tips är att ha lite kallt vatten i vasken att kyla äggblandningen med om den blir för varm.
  4. Ta av från värmen och blanda i samt smält choklad och smör i krämen.
  5. Låt chokladkrämen svalna och kallna.
  6. Fördela och bred ut chokladkrämen på tårtbottnar eller använd i bakverk mm.


 

Fler recept ur samma kategori som Chokladkräm:

Ischokladpaj
Ischokladpaj. En kaka eller paj med digestivebotten och fyllning av ischoklad.
Garnerad med silverkulor får den skydd mot blodsugande vampyrer och passar till Halloween.
Den blir hård när den stelnar så du får skära upp den med en kniv. Om du vill ha en tunnare ischokladpaj som är lättare att skära upp samt äta kan du halvera mängden ischokladfylllning.
Hallonrutor
Hallonrutor i långpanna. En hallonkaka av mjuk sockerkaksbotten med färska hallon. Skurna i rutor. Smidigt att baka till många i en stor sats. Går bra att frysa in.
Hallonrutorna kan också bakas med andra bär som blåbär, rabarber, vinbär eller krusbär.
Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.
Kardemummakaka
Kardemummakaka. Baka god hemgjord kaka smaksatt med kardemumma.
Du kan baka nedan recept på kardemummakaka i en rund slät kakform, gärna med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter
- det blir ca 16 bitar. Eller dubbla receptet och baka i en smord och bröad långpanna och sedan skära fyrkanter - grädde då en 10 minuter extra och kolla med sticka om kakan är klar (stickan ska vara torr).
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Mandelbottnar mandelbotten till tårta
Mandelbottnar. Mandelbotten till tårta. Tunna tårtbottnar med mandlar som passar att fylla till tårtor med ex. mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage samt kan garneras med frukt, bär, riven choklad eller flagad mandel.
Receptet på nötbottnar räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.
Chokladtårta Grand Marnier apelsinchokladtårta
Chokladtårta Grand Marnier. En god chokladkaka med apelsinsmak och glasyr med apelsinlikören Grand Marnier.
Välj helst ekologiska apelsiner.
Om du vill kan du ta hälften fin choklad och hälften blockchoklad.
Smörgåstårta med rostbiff
Smörgåstårta med rostbiff. Hemgjord egen smörgåstårta som är så gott till fest och buffé. Här med rostbiff, vitt bröd, kavring, leverpastej, bacon, curry, rostad lök, gurka och tomat mm.
Planera gärna din smörgåstårta innan. Lägg ut och skär till bröd i tre lager på ex. en stor bricka eller ugnsplåt med smörgåspapper under. Gör sedan en till två påläggsröror som ska fungera som fyllningar. Gör sedan iordning allt som ska vara på toppen av smörgåstårtan - en bredbar tjockare röra att bre runt hela tårtan (kan vara färskost med lite majonnäs), vidare salladsblad, finhackad lök, delade cocktailtomater osv beroende på val av smörgåstårta. När du har allting klart så lägger du ihop tårtan med lager av bröd varvat med fyllning och sist toppar med garneringen.
Istället för rostbröd kan du ta 6 skivor landgångsbröd.
Se alla recept ur kategorin Tårtrecept
Saffransaioli aioli med saffran
Saffransaioli. Aioli med saffran passar till fisksoppa, räkor och kräftor eller till grillad fisk som lax, räkor, bläckfisk osv. Här har jag använt köpt majonnäs men det går såklart utmärkt att göra hemgjord majonnäs också - sök recept här på Receptfavorier.se.
Låt gärna saffransaiolin stå i kylen någn timme så löser sig saffranen mer.
Whiskymarinerade russin
Whiskymarinerade russin är gott till glögg eller desserter. Välj ekologiska russin från ex Saltå kvarn eller Kung Markatta samt en neutral whisky utan rökkaraktär (om du inte gillar rökiga russin förstås).
Istället för whisky kan du ta annan sprit som ex. calvados, konjak, rom eller lagrad tequila.
Vinägrett vinägrettsås
Vinägrett eller vinägrettsås. Recept på klassisk salladsdressing till all sallad som grönsallad, tomatsallad, råkostsallad, bönsallad men också att marinera ex. grillade grönsaker som paprikor, kokta morötter, kokt potatis (potatissallad) eller pasta (pastasallad). När du gör en vinägrett så hänger allt på ingredienserna - desto godare olja och vinäger desto godare och finare vinägrett. Vinägrett består av en del vinäger och tre delar olja som du smakar av med salt och peppar.
Ska du ha fler gäster eller buffe så rekommenderar jag att du blandar en hel flaska vinägrett direkt (vinägrett håller sig länge). Skakas innan servering. Förslagsvis 1 dl vinäger, 3 dl olivolja, 1 tsk salt och 0,5 tsk vitpeppar (eller svartpeppar).
Andra goda ingredienser i vinägrett är lite finhackad gul, röd eller schalottenlök; lite pressad vitlök; någon tsk honung; tärnad paprika; hackade kryddor som persilja, basilika, gräslök eller dill; eller fransk senap (senapsdressing är god med lite honung).
Du kan byta vinäger mot citron- eller limesaft. Man kan även blanda vinäger och citron. Smaka på det du lagar om det behövs mer vinäger, salt, peppar eller kanske lite sött som socker eller honung.
Se alla recept ur kategorin Kall mat
Kladdkaka med mintchoklad After Eight
Kladdkaka med mintsmak av After Eight mintchoklad. En god kladdig chokladkaka med smak av mint.
Sjävlklart kan du ta annan mintchoklad eller några droppar pepparmyntsolja.
Kladdkaka med mintsmak kan serveras med vispad grädde med krossade polkagrisbitar (vik ihop i en kökshandduk och krossa dem).
Temperera choklad, chokladtemperering
Temperera mörk choklad, vit choklad eller mjölkchoklad till smält choklad att doppa praliner, tryfflar, petits fours, godis, kakor, biskvier i samt gjuta choklad eller till desserter, bakverk och chokladdekorationer.
Välj choklad av högre kvalitet typ Lindt, Valrhona etc 60-70% kakao. Man kan ta hälften fin 70% choklad och hälften blockchoklad om man önskar. Du kan också ta vit choklad eller mjölkchoklad.
Chokladtemperering gör man för att chokladen ska bli bättre att jobba med, se blank ut, ej få vita fällningar samt ej smälta så snabbt vid beröring utan bara i munnen. Ett måste om du ska doppa saker i choklad. Se till att det du doppar ej är kylskåpskallt då stelnar chokladen inifrån och det är ej bra. Det som doppas i choklad ska hålla 20°C för att få en glansig och vacker yta. Temperaturerna kan variera mellan olika tillverkare ex. för temperering av Valrhona så lägg till 5-7 grader upp i värme.
TÄNK PÅ: Du kan värma på chokladen under tiden du arbetar med den, överskrider du maxtemperaturen får du temperera om.
Gör ett stelningsprov genom att doppa en ett redskap i chokladen. Om chokladen stelnar inom två minuter är chokladen färdigtempererad, annars är chokladen för varm. Då får man göra om tempereringen.
Om chokladen tjocknar under arbetet beror det oftast på att du har rört allt för flitigt, så att kakaosmöret kristalliserat. Ta då undan 1/4 av chokladen och värm upp den igen. Blanda all choklad på nytt börja om tempereringen.
Fat bloom, vita fläckar, uppstår om chokladen fel temperering. Det kan också bero på att formen eller rumstemperaturen är för varm eller att luften är för fuktig.
Chokladen spricker - chokladen har antagligen fått en rejäl temperaturchock genom för hastig nedkylning. Avkylning ska inte ske under för låg temperatur. Chokladrör och gjutna chokladformar ska kylas i en temperatur av 10 - 12°C, doppade chokladpraliner, tryfflar och petits fours i 14 - 18°C.
Chokladsockerkaka
Chokladsockerkaka. En god sockerkaka med chokladsmak.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept

Gilla oss på Facebook