AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Chokladkräm

Chokladkräm Chokladkräm. Recept på god chokladkräm till fyllning av tårta och bakverk.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 9)
chokladkräm till fyllning av en tårta
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 4 äggulor
  • 1 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 100 gram mörk choklad, 60-70% kakaohalt
  • 150 gram smör

Tillagning:

  1. Gör chokladkrämen genom att vispa äggulor, grädde och socker pösigt.
  2. Bryt chokladen i bitar. Skär smöret i mindre kuber.
  3. Sjud äggblandningen i en tjockbottnad kastrull under omrörning tills den tjocknar och blir krämig. OBS den får ej koka upp då blir det äggröra. Ett tips är att ha lite kallt vatten i vasken att kyla äggblandningen med om den blir för varm.
  4. Ta av från värmen och blanda i samt smält choklad och smör i krämen.
  5. Låt chokladkrämen svalna och kallna.
  6. Fördela och bred ut chokladkrämen på tårtbottnar eller använd i bakverk mm.


 

Fler recept ur samma kategori som Chokladkräm:

Mördeg med choklad
Mördeg med choklad eller kakao utan ägg. Passar till att baka småkakor, desserter och pajer.
Med strösocker blir mördegen knaprigare med florsocker blir den smuligare och sandigare men lättare att blanda till deg.
Minisemlor minisemla små semlor
Minisemlor. En hembakt minisemla är perfekt att bjuda på. Det är inte alla som vill ha en stor semla. Små semlor passar till kakbordet, fest, buffé, till kaffet efter maten mm.
Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).
Du kan smaksätta grädden med 0,5 tsk vaniljsocker om du önskar. Vidare kan du smaksätta mandelmassan - kanske med någon sprit som calvados.
Ostkaka ostkakerecept med ostlöpe
Ostkaka. Ostkakerecept med ostlöpe. Klassiskt recept på hemgjord ostkaka.
Servera ostkaka med lättvispad grädde, bär och/eller jordgubbssylt, drottningsylt eller hallonsylt.
Ostlöpe finns på Apoteket. Ostlöpe används i ostkakerecept för att göra ostmassa till ost eller ostkakan.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Marängtårta med rispuffar
Marängtårta med rispuffar. En god tårta till fest och kalas med marängbottnar med knapriga risbuffar i med fyllning av choklad och vispad grädde.
Marängtårtan är glutenfri. Du kan ersätta rispuffarna med flagad mandel eller hackade hasselnötter eller blanda som du vill.
Marängtårtan kan du förbereda och ha i kylen.
Pavlovatårta med färska bär
Pavlovatårta med färska bär. En marängtårta med vispad grädde, färska jordgubbar, hallon och björnbär som passar till fest, buffé eller dessert.
Du kan ta andra bär efter tycke ex. blåbär, vinbär eller krusbär.
Hallontårta med marängbotten
Hallontårta med marängbotten. En god och enkel tårta med bottnar av maräng, vispgrädde och toppad med färska hallon.
En god och bra tårta om du har överblivna äggvitor att göra av med. En bärtårta som passar på buffé, kalas, midsommar, kräftkalas och fest.
Du kan såklart ersätta eller delvis byta ut hallonen mot andra färska bär som röda vinbär, svarta vinbär, blåbär, jordgubbar, smultron eller hjorton.
Du kan förbereda tårtan innan genom att baka marängbottnarna, vispa grädden (och ha i kylen) samt ha hallon redo. Sedan lägger du bara ihop tårtan på ett serveringsfat innan servering. Annars håller tårtan i kylen någon dag färdig.
Se alla recept ur kategorin Tårtrecept
Chokladmousse med polkaströssel
Chokladmousse med polkaströssel. Recept på fyllig och smaskig chokladmousse du kan förbereda i god tid innan gästerna kommer, gärna två-tre timmar innan den ska avnjutas och i hemlighet. Söt likör eller söt sherry passar bra till.
Aspic gelead buljong
Aspic är gelead buljong. Enklast är att gelea vanlig buljong som kött-, kyckling-, fisk- eller grönsaksbuljong.
Aspic gelé kan man hacka i fina tärningar och garnera förrätter eller smörrebröd med leverpastej med. Eller täcka terriner, pastejer eller leverpastej med. Gelead ål eller aladåber används också aspic till.
Godast är att göra hemgjord buljong och gelea den. Buljong från kött och fisk kan du reducera (koka ner) och då gelear den sig själv när den får stelna i kylen. Det kan dock behövas lite extra gelatin så att du vet att den stelnar helt.
Koka buljongen med ben, fiskben till fiskbuljong eller kalvfötter eller kalvleder samt fläsksvål som innehåller naturligt gelatin till köttbuljong.
Vill du vara riktigt säker på att din vanliga köttbuljong ska gelea sig utan extra gelatin så kan du tillsätta extra ben: förslag på aspic av köttbuljong utan gelatin är att laga 3 liter vanlig köttbuljong (se recept här på receptfavoriter.se) och lägga till: 2 kalvfötter (flådda och rengjorda, blötlagda i ca 7 timmar samt kokta i 5 minuter); eller kalvleder (tillsätts direkt i buljongen) samt fläsksvål (sjuds i 10 minuter och sköljs i kallt vatten först) - allt beställs hos slaktare. Blir ca 1 liter aspic.
Ska du klä formar med gelé så tar du 3,5 dl vätska till 8 gram gelatinpulver.
1 blad gelatin är lika med 2,3 gram gelatinpulver.
Du kan också följa ev. recept på paketet på ditt gelatin.
Smaksatt aspic är vanligt. Gott är att ersätta 0,5 dl buljong med portvin, calvados, madeira, cognac (ca en msk per dl buljong).
Prova konsistensen på gelen genom att ösa 0,5 cm tunt lager i botten på ett glas, sätt in i kylen och vänta några minuter tills det stelnat. Ta ut igen och mosa ihop gelén. Efter några minuter återfår gelén rumsvärme. Rätt konsistens ska vara fast men inte gummiaktig. Dock till formar måste gelén vara styvare för att hålla ihop formen sedan. Är gelén för hård så spär du buljongen med vatten och tvärtom - tillsätt lite mer gelatin utrört i vatten.
Smörrebröd med rostbiff
Smörrebröd med rostbiff. Godast är att göra rostbiffen, friterad lök, mm själv. Hemgjorda smörrebröd är godast.
Se alla recept ur kategorin Kall mat
Snabb och enkel kladdkaka
Kladdkaka är en klassiker. Servera kladdkaka med vispad grädde, yoghurtglass, vanlig vaniljglass, grädde smaksatt med likör eller vaniljyoghurt. Söt sherry eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka.
Mjuk chokladkaka sockerkaka med choklad
Mjuk chokladkaka eller sockerkaka med choklad. Lätt och luftig med god chokladsmak. Prova att smaksätta med en riktig espresso om du har tillgång till det. Denna chokladsmet kan du också baka tårtbottnar till chokladtårta med.
Bakar du smeten i en långpanna och häller chokladglasyr samt strössel över får du chokladrutor eller mums mums.
Temperera choklad, chokladtemperering
Temperera mörk choklad, vit choklad eller mjölkchoklad till smält choklad att doppa praliner, tryfflar, petits fours, godis, kakor, biskvier i samt gjuta choklad eller till desserter, bakverk och chokladdekorationer. Chokladtemperering gör man för att chokladen ska bli bättre att jobba med, se blank ut, ej få vita fällningar samt ej smälta så snabbt vid beröring utan bara i munnen. Ett måste om du ska doppa saker i choklad. Se till att det du doppar ej är kylskåpskallt då stelnar chokladen inifrån och det är ej bra. Det som doppas i choklad ska hålla 20°C för att få en glansig och vacker yta. Temperaturerna kan variera mellan olika tillverkare ex. för temperering av Valrhona så lägg till 5-7 grader upp i värme.
TÄNK PÅ: Du kan värma på chokladen under tiden du arbetar med den, överskrider du maxtemperaturen får du temperera om.
Gör ett stelningsprov genom att doppa en ett redskap i chokladen. Om chokladen stelnar inom två minuter är chokladen färdigtempererad, annars är chokladen för varm. Då får man göra om tempereringen.
Om chokladen tjocknar under arbetet beror det oftast på att du har rört allt för flitigt, så att kakaosmöret kristalliserat. Ta då undan 1/4 av chokladen och värm upp den igen. Blanda all choklad på nytt börja om tempereringen.
Fat bloom, vita fläckar, uppstår om chokladen fel temperering. Det kan också bero på att formen eller rumstemperaturen är för varm eller att luften är för fuktig.
Chokladen spricker - chokladen har antagligen fått en rejäl temperaturchock genom för hastig nedkylning. Avkylning ska inte ske under för låg temperatur. Chokladrör och gjutna chokladformar ska kylas i en temperatur av 10 - 12°C, doppade chokladpraliner, tryfflar och petits fours i 14 - 18°C.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept

Gilla oss på Facebook