AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Chokladkräm

Chokladkräm Chokladkräm. Recept på god chokladkräm till fyllning av tårta och bakverk.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 11)
chokladkräm till fyllning av en tårta
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 4 äggulor
  • 1 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 100 gram mörk choklad, 60-70% kakaohalt
  • 150 gram smör

Tillagning:

  1. Gör chokladkrämen genom att vispa äggulor, grädde och socker pösigt.
  2. Bryt chokladen i bitar. Skär smöret i mindre kuber.
  3. Sjud äggblandningen i en tjockbottnad kastrull under omrörning tills den tjocknar och blir krämig. OBS den får ej koka upp då blir det äggröra. Ett tips är att ha lite kallt vatten i vasken att kyla äggblandningen med om den blir för varm.
  4. Ta av från värmen och blanda i samt smält choklad och smör i krämen.
  5. Låt chokladkrämen svalna och kallna.
  6. Fördela och bred ut chokladkrämen på tårtbottnar eller använd i bakverk mm.


 

Fler recept ur samma kategori som Chokladkräm:

Polynéer mördegskakor med mandelfyllning
Polynéer som är mördegskakor fyllda med mandelfyllning.
Du behöver 18 veckade bakelseformar eller engångsformar i aluminium.
Macarons med choklad chokladmacarons
Macarons med choklad eller chokladmacarons. Macarons är små kakor av två bottnar ihopsatta med nutella eller ganache (chokladtryffel).
Du behöver en våg att väga upp ingredienser med.
Gör gärna fyllningen den sk chokladganachen dagen innan.
Vill du ha riktigt blanka macarons så får du köpa en speciell bakformsunderlägg som ger blank yta till macaronisarna på undersidan. De läggs sedan ihop med undersidan utåt istället för som här med ovansidan utåt. Det blir såklart lika goda macarans med ovansidan utåt men den är lite skrovligare och inte lika blank.
Chokladbollar
Chokladbollar. Rulla chokladbollarna i pärlsocker, kokosflingor eller rostade sesamfrön efter smak. Kaffet är valfritt men ger god smak åt chokladbollarna.
Med någon tsk arrak eller punsch blir de arraksbollar.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Chokladtårta Grand Marnier apelsinchokladtårta
Chokladtårta Grand Marnier. En god chokladkaka med apelsinsmak och glasyr med apelsinlikören Grand Marnier.
Välj helst ekologiska apelsiner.
Om du vill kan du ta hälften fin choklad och hälften blockchoklad.
Nötmarängtårta tårta med nötmaräng och bär
Nötmarängtårta. En tårta med mandelmaräng och grädde toppad med färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller vindruvor.
Detta är en tårta för många och tårtreceptet blir en hel långpanna som räcker till 20 bitar.
Hemgjord fruktsallad med ex. färsk ananas, vindruvor, rött äpple, blodapelsin blir också gott till nötmarängtårta.
Chokladmoussetårta
Chokladmoussetårta. En mycket smaskig tårta med chokladmousse och rostad mandelmassa.
Välj fin choklad som typ Lindt, Valrhona eller annan kvalitetschoklad.
Kan garneras med färska bär, physalis, halloncoulis och citronmeliss.
Se alla recept ur kategorin Tårtrecept
Dillmajonnäs
Dillmajonnäs är en god kall sås med majonnäs, gräddfil, hackad dill och gräslök. Dillmajonnäs är gott till fisk som panerad torsk, fiskpinnar med mera.
Laxbagel
Laxbagel. Bagel med rökt lax, färskost, gurka, rödlök och machésallad.
Gott i är också kapris. Vidare kan du ta annan grönsallad i. Färskost med vitlök och örter passar också i. Skivad avokado kan man ta istället för gurka. Svartpeppar är gott med.
Laxbagels är gott som lunch, till picknick eller enkel middag framför tv:n.
Du kan baka egna bagels (sök recept här på receptfavoriter.se) eller köpa färdiga bröd.
Chiliolja
Chiliolja är en olja smaksatt med chili är mycket användbart i matlagning - att ringla över mat, till marinader, att grilla med eller steka i.
Här har jag valt solrosolja men du kan ta vilken annan olja du vill.
Du kan välja torkad chili efter smak och tycke beroende på hur het du vill ha chilioljan. Blir den för stark kan du späda den med mer olja. Här har jag valt chiliflakes då de finns att köpa nästan överallt. Santa Maria har också ett sortiment torkade goda chilis. Du kan ex. ta 1 torkad chili Poblano Anjo eller 3 torkade chili Guajillo eller 3 chili Chipotle Morita. Vidare finns torkade piri-piri som blir mycket god. Vill du ha riktigt stark chiliolja kan du beställa ex. en Carolina Reaper med 2 miljoner scoville från ex. chiliklaus.dk.
Gillar du vitlök kan du ha i en grovhackad klyfta.
Se alla recept ur kategorin Kall mat
Kladdig chokladkaka
Kladdig chokladkaka. Baka en enkel och god chokladkaka som är kladdig i mitten som en kladdkaka. Chokladkakan kan du smaksätta med den choklad du gillar.
Servera kladdig chokladkaka till fika, som dessert eller på buffe med lättvispad grädde (ta i lite vaniljsocker i grädden) eller en kula vaniljglass. Pudra gärna över lite florsocker också. Då kan du pudra mönster genom att täcka kakan med ex. ugnsgaller eller pappersmallar.
Variera smak på din hembakta chokladkaka genom att välja din favoritchoklad som ex. mörk choklad 70%, mjölkchoklad, mintchoklad, nougat, nötter eller liknande.
Kladdig chokladkaka passar både till vardag och fest.
Vintips till kladdig chokladkaka är ett sött dessertvin ex. söt sherry, Commanderia eller en De Bortoli 8 years old (starkvin av portvinstyp).
Marsipan doppad i choklad
Chokladdoppad marsipan. Marsipan doppad i choklad är ett enkelt och gott julgodis eller påskgodis.
Marsipan kan formas till många roliga saker som grisar, bollar och tomtar sedan doppar man en del i smält choklad.
En sats räcker till ca 30 små ägg eller 6 st marsipangrisar.
Gillar du fin choklad så kan du välja någon riktig god choklad med kakao runt 55 - 60 %.
Istället för marsipan kan du köpa 200 gram mandelmassa och blanda med 1 dl florsocker och en msk vatten till egen marsipan.
Köp pynt som rostad flagad mandel, strössel, silverkulor till ögon osv (använd fantasin). Hushållsfärg kan man använda till att färga delar av marsipanen med (valfritt).
Kladdig chokladtårta chokladkaka
Kladdig chokladtårta eller chokladkaka. En chokladtårta med mjuk, kladdig, fyllig chokladbotten och toppad med chokladglasyr (smörkräm med choklad).
Du kan smaksätta chokladglasyren med lite mintkakor After Eight.
Chokladtårtan kan garneras på olika sätt. Ex. kan du göra mönster i chokladen med en slev; eller strö över silverkulor; spritsa ut mönster med vit choklad eller mörk choklad; placera ut rostade halverade marschmallows; strö över hackade hasselnötter, pistage eller mandel. Pudra kakao i mönster. Färska hallon eller jordgubbar.
Baka chokladtårtan i en rund springform, ca 26 cm i diameter med löstagbar kant.
Du kan blanda hälften mörk blockchoklad och hälften dyr fin 70% choklad.
Vintips till blir ett sött vin ex. Commanderia, söt sherry, söt portvin eller madeira.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept

Gilla oss på Facebook