Chokladkola kola med choklad

Chokladkola. Kola med choklad är gott som julgodis inslagna i smörpapper. Koka egen chokladkola - tillsätt gärna mandel - och slå in dem i smörpapper.

ca 500 gram chokladkolor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 dl strösocker
  • 0,75 dl brun farin
  • 1 dl ljus sirap
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 0,75 dl kakaopulver
  • 2 msk smör
  • 2,5 dl grädde
  • 30 gram skållad, skalad, hackad sötmandel (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser (utom mandel) i en järngryta, stekpanna eller kastrull med tjock botten.
  2. Koka under försiktig omrörning kolan i början, sedan då och då tills kolan är seg och håller 125 grader - kolla med stektermometer.
  3. Gör kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är chokladkolan klar.
  4. Sätt ev. till mandel och häll omedelbart upp chokladkolan i en smord (använd en msk neutral matolja ex. solrosolja) mindre form ca 20x30 cm.
  5. Låt chokladkolan svalna något och skär den sedan med en smord kniv eller klipp den med sax.
  6. Linda in - slå in chokladkolorna i smörpapper eller cellofan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer