Chokladkola kola med choklad

Chokladkola. Kola med choklad är gott som julgodis inslagna i smörpapper. Koka egen chokladkola - tillsätt gärna mandel - och slå in dem i smörpapper.

ca 500 gram chokladkolor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 dl strösocker
  • 0,75 dl brun farin
  • 1 dl ljus sirap
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 0,75 dl kakaopulver
  • 2 msk smör
  • 2,5 dl grädde
  • 30 gram skållad, skalad, hackad sötmandel (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser (utom mandel) i en järngryta, stekpanna eller kastrull med tjock botten.
  2. Koka under försiktig omrörning kolan i början, sedan då och då tills kolan är seg och håller 125 grader - kolla med stektermometer.
  3. Gör kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är chokladkolan klar.
  4. Sätt ev. till mandel och häll omedelbart upp chokladkolan i en smord (använd en msk neutral matolja ex. solrosolja) mindre form ca 20x30 cm.
  5. Låt chokladkolan svalna något och skär den sedan med en smord kniv eller klipp den med sax.
  6. Linda in - slå in chokladkolorna i smörpapper eller cellofan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer