Chokladcheesecake cheesecake med choklad

Chokladcheesecake. Här en variant på cheesecake med choklad. Du kan göra botten med krossade digestivekex med smör eller skippa botten och smula över krossade digestivekex.
Gillar du mintchoklad så blir det mycket gott att byta ut en del av den mörka chokladen mot mörk choklad med mintfyllning (eller annan choklad du gillar).
Detta blir en cheesecake med fyllig chokladsmak - ta hälften mjölkchoklad om du vill ha lite sötare chokladsmak.

12 portioner chokladcheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 200 gram mörk choklad, du kan blanda mörk blockchoklad och finare mörk choklad typ Lindt 70% eller ljus choklad efter tycke
  • 2 dl grädde
  • 300 gram färskost naturell, typ Philadelphiaost
  • 2,5 dl florsocker (eller vanligt socker)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5 msk honung
  • 3 ägg
  • 10 Digestivekex om du vill toppa med kex eller 15 Digestivekex samt 75 gram smör om du vill ha det som botten

Tillagning

  1. Vispa ägg fluffigt.
  2. Blanda ner färskost, vaniljsocker, honung och socker. Vispa till en jämn smet.
  3. Hacka chokladen och lägg i en stor bunke. Smält försiktigt i mikron eller över vattenbad. Rör då och då.
  4. Värm grädden så att den nästan kokar.
  5. Blanda ner grädden lite i taget i chokladen under försiktig omrörning (ej elvisp). Då smälter chokladen till en fin chokladsmet.
  6. Vänd i och rör ut äggsmeten. Smaka på smeten och se om du vill ha den sötare.
  7. Sätt ugnen på 150 grader.
  8. Ta fram en rund springform med löstagbara kanter. Täck eventuellt botten med ett runt smörpapper (klipp det till en cirkel som passar i botten).
  9. Krossa Digestivekexen. Lättast är att lägga dem i en liten påse och krossa dem med händerna eller en kavel eller köttklubba.
  10. Vill du ha en Digestivebotten på din chokladcheesecake så blandar du de krossad kexen med smör. Mikra lite så mjuknar smöret och du kan blanda ihop det till en lös deg. Täck botten i formen med Digestivekexdegen. Fyll sedan med chokladcheesecakesmet.
  11. En variant av chokladcheesecaken som är snabbare blir det om du har Digestivekexen på toppen. Skippa då smöret och fördela de krossade Digestivekexen över chokladcheesecakesmeten.
  12. Grädda chokladcheesecaken i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Låt kallna. Förvara kyld.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer