Chokladbakelse

En varm chokladbakelse i bakad i form med mjuk chokladsmet i mitten som är god att toppas med vaniljglass. En smidig dessert att förbereda innan då smeten till chokladbakelserna kan förvaras i kylen och gräddas innan servering. Formarna bör vara ca 1,5 dl stora med diameter runt 8,5 cm. Fyll upp med ca 1 - 1,2 dl chokladsmet i varje form.

Vintips till chokladbakelserna är sött dessertvin ex. Beeren Auslese från Österrike eller Tyskland. Söt sherry eller madeira är också gott. Eller kaffe.

4 portioner chokladbakelse

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 50 g mörk choklad
  • 50 g mjölkchoklad
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk kakaopulver
  • 0,5 dl florsocker till garnering
  • 0,5 liter vaniljglass

Tillagning

  1. Bryt chokladen i bitar, hacka den och lägg i en skål.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Häll smöret över chokladen och rör om tills chokladen smält.
  4. Vispa ägg och socker pösigt med ex. elvisp i en skål.
  5. Rör i choklad- och smörblandningen.
  6. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakaopulver i en skål.
  7. Sikta ner i chokladblandningen.
  8. Smörj 4 portionsformar med lite smör. Smörj noga upp runt kanten.
  9. Fördela chokladsmeten i formarna.
  10. Formarna med chokladsmet till chokladbakelserna kan nu förvaras övertäckta i kylen eller frysen i väntan på att gräddas.
  11. Vid servering: sätt ugnen på 200 grader.
  12. Sätt in formarna med chokladsmet och grädda i 9 minuter för chokladbakelser med mycket lös chokladsås i mitten, 14 minuter för lite fastare med lös kärna och 18 minuter för rätt fasta chokladbakelser.
  13. Ta ut och pudra över florsocker samt lägg en stor kula vaniljglass på varje chokladbakelse.
  14. Servera ev. extra kulor vaniljglass i en skål bredvid.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer