Chokladbakelse

En varm chokladbakelse i bakad i form med mjuk chokladsmet i mitten som är god att toppas med vaniljglass. En smidig dessert att förbereda innan då smeten till chokladbakelserna kan förvaras i kylen och gräddas innan servering. Formarna bör vara ca 1,5 dl stora med diameter runt 8,5 cm. Fyll upp med ca 1 - 1,2 dl chokladsmet i varje form.

Vintips till chokladbakelserna är sött dessertvin ex. Beeren Auslese från Österrike eller Tyskland. Söt sherry eller madeira är också gott. Eller kaffe.

4 portioner chokladbakelse

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 50 g mörk choklad
  • 50 g mjölkchoklad
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk kakaopulver
  • 0,5 dl florsocker till garnering
  • 0,5 liter vaniljglass

Tillagning

  1. Bryt chokladen i bitar, hacka den och lägg i en skål.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Häll smöret över chokladen och rör om tills chokladen smält.
  4. Vispa ägg och socker pösigt med ex. elvisp i en skål.
  5. Rör i choklad- och smörblandningen.
  6. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakaopulver i en skål.
  7. Sikta ner i chokladblandningen.
  8. Smörj 4 portionsformar med lite smör. Smörj noga upp runt kanten.
  9. Fördela chokladsmeten i formarna.
  10. Formarna med chokladsmet till chokladbakelserna kan nu förvaras övertäckta i kylen eller frysen i väntan på att gräddas.
  11. Vid servering: sätt ugnen på 200 grader.
  12. Sätt in formarna med chokladsmet och grädda i 9 minuter för chokladbakelser med mycket lös chokladsås i mitten, 14 minuter för lite fastare med lös kärna och 18 minuter för rätt fasta chokladbakelser.
  13. Ta ut och pudra över florsocker samt lägg en stor kula vaniljglass på varje chokladbakelse.
  14. Servera ev. extra kulor vaniljglass i en skål bredvid.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer