Chimichurri

Introduktion och förberedelse

Chimichurri en syrlig och het marinad och sås från Argentina och Sydamerika med chili, vitlök, persilja, lime, vinäger och olivolja eller annan matolja.

Serveringsförslag

God som grillmarinad och sås allt grillat (asado) som entrecote, biff, fläskfilé, spjäll, grishals, kyckling, grönsaker och fisk som lax.

Varianter

  • Färsk koriander är också gott i.
  • Vidare passar något krm mald spiskummin i.
  • En variant på chimichurri är att lägga till tomat och paprika i såsen.
  • Istället för chiliflakes kan du ta färsk valfri chili som röd spansk chili eller grön habanero.
  • En lättlagad variant kan du laga med fryst hackad persilja, fryst hackad vitlök samt fryst hackad chili - kolla efter franska Picard i frysdisken.

Mindre het sås

Gillar du inte så het mat så ta hälften eller mindre av chiliflakesen.

Krämig kall sås

Blanda chimichurrin till en krämig kall sås med majonnäs, crème fraiche, gräddfil eller smetana - eller blanda.

Chimichurri är en argentisk sås som också passar som marinad och salsa till grillat kött som entrecote och det mesta på grillen.
Chimichurri är en argentisk sås som också passar som marinad och salsa till grillat kött som entrecote och det mesta på grillen.

4 portioner chimichurri

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 dl hackad persilja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 msk limesaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl olivolja eller annan matolja
  • 2 msk rödvinsvinäger

Tillagning

  1. Skölj och finhacka persilja. Lägg i en skål.
  2. Skala och finhacka vitlök. Lägg med vitlöken.
  3. Blanda i pressad limesaft, chiliflakes, salt och vinäger. Om du vill kan du mixa såsen extra med stavmixer, matberedare eller mortla i en stor stenmortel.
  4. Låt stå och dra i 20 minuter. Du kan också använda en del eller hela chimichurrin till att marinera med.
  5. Servera chimichurrin i en skål.
E-mail
Medel: 4.2 (37 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 153 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-30