Chili med choklad

En variant på chili con carne smaksatt med mörk choklad som ger en extra fyllig smak. Du kan laga med nötfärs eller blandfärs. Chilin kan serveras med enbart bröd samt ev. rörd matyoghurt naturell. Gott till är också ris samt grönsallad.
Godast blir chilin med hemkokta bönor - koka gärna ett paket bönor dagen innan och spara det som blir över i påsar i frysen.

4 portioner chili med choklad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram nötfärs eller blandfärs
  • 0,5 dl rapsolja till stekning
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 0,5 chipotle färsk chili
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk socker
  • 2 dl vatten
  • 3 msk vit- eller rödvinsvinäger
  • 2 burkar krossade, hela eller passerade tomater
  • 1 röd paprika
  • 6 champinjoner
  • 3 dl kokta kidneybönor, svarta- eller vita bönor
  • 30 gram mörk choklad 70%
  • 3 salladslökar eller 0,5 purjolök
  • Tillbehör: 2 dl matyoghurt, gräddfil eller smetana
  • 4 port ris
  • 65 gram grönsallad
  • 1 bröd som surdegsbaguette

Tillagning

  1. Börja med att bryna färsen hälften i taget i en stekpanna i matolja. Salta och peppra efterhand.
  2. Lägg över i en stor kastrull.
  3. Skala löken och hacka den.
  4. Skala vitlök och finhacka den.
  5. Fräs lök och vitlök i stekpannan i lite olja och lägg över med köttet.
  6. Skölj och finhacka chilifrukterna och lägg i grytan.
  7. Tillsätt tomatpuré, vatten, vinäger och tomater. Rör om och låt småputtra under lock i 10 minuter.
  8. Skölj och tärna paprika samt tillsätt i grytan.
  9. Rensa och grovhacka svampen samt tillsätt den.
  10. Låt koka i ytterligare 10 minuter.
  11. Tillsätt bönor och mörk choklad. Rör om och koka några minuter.
  12. Skölj och strimla salladslök eller purjolöken samt tillsätt den. Koka upp.
  13. Smaka av chilin med salt, vinäger, socker samt tomatpuré. Samt ev. mer chili om du önskar.
  14. Servera med önskade tillbehör som matyoghurt, grönsallad, ris och ev. gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer