Cheesecake på olika vis

Recept på varianter av amerikansk cheesecake - en slags ostkaka. Botten görs av Digestivekex och smör sedan antingen bakas den med ägg eller görs kall med gelatin. Färskost, lite socker samt någon smaksättning är grunden. Hemgjord cheesecake kan varieras i det oändliga.
SMAKSÄTTNING AV CHEESECAKE: Vit chokladcheesecake: tillsätt 50 gram smält vit choklad
Citroncheesecake: tillsätt rivet skal av en citron
Kaffecheesecake: tillsätt 1 dl kaffelikör
Hallon- eller blårbärscheesecake: tillsätt 3 dl mixade eller mosade bär som hallon eller blåbär
Passionsfruktscheesecake: tillsätt fruktkött från 6 stycken passionsfrukter.
GARNERING AV CHEESECAKE: Färska bär, skivad kiwi, fruktkött från passionsfrukt, gelé, syltat apelsinskal eller cocktailbär.
Cheesecake kan även göras som portionsbakelser portionsformar ex. muffinsformar eller små skålar.
Vintips till cheesecake blir ett dessertvin från Kalifornien eller Australien.

12 bitar cheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 5 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • BOTTEN TILL CHEESECAKE: 75 gram smör
  • 30 Digestivekex
  • OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: 4 gelatinblad
  • 400 g färskost, naturell ex. Philadelphiaost
  • 2 lime
  • 1,5 dl florsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG: 120 g äggvita, cirka 4 st
  • 400 g cream cheese, naturell färskost ex. Philadelphiaost
  • 80 g äggula, cirka 4 st
  • 150 g socker
  • 1 lime
  • 30 g vetemjöl
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. BOTTEN TILL CHEESECAKE: Sätt ugn på 175 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  8. Riv skal av lime.
  9. Rör osten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  10. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  11. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen och bred ut den i formen. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
  12. BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG: Sätt ugnen på 160 grader.
  13. Vispa äggvitor fasta i några minuter. Tillsätt sedan hälften av sockret och vispa igen någon minut.
  14. Vispa cream cheese och mjukt smör någon minut krämigt i en stor bunke.
  15. Tillsätt hälften av sockret och vispa någon minut till.
  16. Riv skal av lime.
  17. Rör ner limeskal, mjöl och vaniljsocker.
  18. Vispa i en äggula i taget.
  19. Tillsätt sedan mjölken lite i taget under vispning.
  20. Tillsätt ev. smaksättning ex. smält vit choklad.
  21. Blanda i den vispade äggvitan till en jämn smet.
  22. Häll smeten i formen.
  23. Baka i cirka 50 minuter i mitten av ugnen. Kolla så den inte bränns - då kan du lägga över lite folie eller bakplåtspapper de sista tio minuterna.
  24. Låt stå på eftervärme 15 minuter.
  25. Ta ut cheesecaken och kyl.
  26. SERVERA: Servera cheesecake som den är eller med färska bär, sylt på trädgårdsbär eller fruktkött från några passionsfrukter.
  27. Garnera din cheesecake med förslagsvis färska bär, skivad kiwi, fruktkött från passionsfrukt, gelé, syltat apelsinskal eller cocktailbär.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer