Cheesecake med lime och färska hallon

Cheesecake med smak av lime garnerad med färska hallon. En cheesecake som är bakad med färskost och ägg samt smaksatt med lime och socker samt garnerad med färska bär som hallon. Blåbär, vinbär eller jordgubbar är också mycket gott att toppa med. Eller blanda bär efter tillgång.
Cheesecaken passar till fika, knytis, kräftskiva, buffé, fest, kalas osv.
Riktigt fin dessert blir cheesecaken med lite bärsås som ex. halloncoulis (hallonsås).

12 portioner limecheesecake

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • Botten: 300 gram Digestivekex
  • 100 gram smör
  • Fyllning: 400 gram naturell färskost, cream cheese
  • 2 dl socker
  • 2 dl matyoghurt eller crème fraiche
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk rivet limeskal
  • 2 msk limesaft
  • 3 ägg
  • Topping: 1 liter färska hallon eller andra bär som blåbär, vinbär och/eller jordgubbar
  • 2 dl hallonsås (valfritt och serveras i skål vid sidan)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Krossa digestivekexen i en plastpåse, för hand i bunke eller mixa till smulor i matberedare med kniven.
  3. Smält smöret och blanda med digestivesmulorna till en smulig blandning.
  4. Smörj en ugnsform ca 25 cm diameter, gärna med löstagbar kant, med lite smör.
  5. Fördela digestivesmulorna och tryck ut till ett jämnt lager samt lager upp mot kanterna ca 2-3 cm.
  6. Grädda pajskalet i ca 8 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna.
  8. Gör fyllningen: Vispa färskost med socker några minuter.
  9. Vispa i rivet limeskal, limesaft samt vaniljsocker.
  10. Vispa i äggen ett i taget.
  11. Häll fyllningen i pajskalet.
  12. Klä ev. formen med folie (om den skulle börja läcka).
  13. Grädda limecheesecaken i 50 minuter. Täck ev. över om den börjar brännas.
  14. Stäng av ugnen och låt stå i en halvtimme.
  15. Ta ut cheesecaken och låt den svalna. Kyl ev. cheesecaken om den ska serveras senare. Förvaras kyld. Hit kan du förbereda.
  16. Vid servering garnerar du hela cheesecaken med färska hallon eller andra bär.
  17. Gör ev. en hallonsås genom att blanda 0,5 liter hallon med 1 dl socker. Koka upp och mosa. Sila till en hallonsås (sk halloncoulis). Serveras kall i en skål vid sidan så att den kan ösas vid sidan av varje portion.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer