AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Champinjonsås sås med champinjoner

Champinjonsås sås med champinjoner Champinjonsås eller sås med champinjoner. God klassisk champinjonsås med grädde och svamp. Champinjonsås passar till det mesta ex. grillad kyckling med rostad potatis och kokta gröna bönor.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 18)
4 port champinjonsås

Ingredienser:

  • 5 dl färska champinjoner
  • 0,5 dl schalottenlök (1-2 st) eller halv gul lök, finhackad
  • 50 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • Någon msk ljus soja ex. Kikkoman eller tsk kinesisk soja (valfritt)

Tillagning:

  1. Rensa och grovhacka svampen.
  2. Stek svampen i en stekpanna med höga kanter eller kastrull (utan fett) och rör då och då tills nästan all vätska ångat bort - det tar några minuter.
  3. Skala och hacka under tiden löken fint.
  4. Tillsätt smör och hackad lök till svampen och fräs någon minut.
  5. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet.
  6. Häll i mjölk under omrörning och koka upp.
  7. Tillsätt grädden och rör om.
  8. Låt sedan champinjonssåsen koka på medelvärme i minst 5 minuter - rör då och då.
  9. Om du vill kan du mixa champinjonsåsen med en stavmixer. Du kan förslagsvis plocka upp några hela bitar champinjon och sedan mixa resten och sedan lägga tillbaks champinjonbitarna.
  10. Smaka av champinjonsåsen med salt och peppar samt en skvätt soja. Champinjonsåsen är klar att servera.


 

Omdömen:

Kommenterad av jonte26 , fredag 11 januari 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
gjorde den igår med 1/2 dl mer grädde blev superduper tack för receptet det var uppskattat
Kommenterad av jonte26 , fredag 11 januari 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
gjorde den igår med 1/2 dl mer grädde blev superduper tack för receptet det var uppskattat

Fler recept ur samma kategori som Champinjonsås sås med champinjoner:

Portvinssås
Portvinssås. En god sås som är enkel att laga. Rätt söt rödvinssås som även skulle kunna kallas portvinsglaze.
Såsen passar till kött, kyckling, quornfilé eller grillat. Kan även serveras kall till ex. paté eller kallskuren stek osv.
Svamp i rödvinssås
Svamp i rödvinssås. En slags röra och sås i ett med svamp (champinjoner), schalottenlök och fläsk eller bacon samt palsternacka i rödvinssås.
Ett gott tillbehör till kött som viltstek och viltfilé ex. älgfilé, rådjursfilé, renfilé och vildsvinsfilé.
Passar också till annat kött som nötkött, kyckling eller till och med ugnsstekt torsk.
Gott med potatismos, potatisbakelse, gnocchi, färsk pasta eller pressad potatis till.
Nachos med hemgjord salsa
Nachos med hemgjord salsa av tärnade tomater, färsk koriander, lök, hackad persilja, vitlök samt chili.
God dippsås att dippa nachos i som tilltugg innan maten eller ha som tomatsalsa och tillbehör till tex mex, tortillas, grillat, på buffé eller vardags.
Se alla recept ur kategorin Såser
Surdegsbröd och surdeg
Surdegsbröd och surdeg. Bröd bakat med surdeg blir gott, nyttigt, har lågt gi, håller längre och smakar mer. Går bra att frysa.
Köp gärna ekologiskt mjöl från ex. Saltå Kvarn eller annan lokal producent
Kalvdans utan råmjölk
Kalvdans utan råmjölk. Kalvdans är en efterrätt som serveras med sylt eller bär.
Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver. Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans.
Pepparrotssås
Pepparrotssås är gott till oxbringa, korv, fläsklägg, falukorv och mycket mer. Vanligtvis gör man såsen med buljong från ex. koket av oxbringa eller fläsklägg. Pepparrotssåsen får då mycket god smak. Det går såklart bra att göra utan buljong och använda en ljus buljongtärning av kalv eller grönsaksbuljong.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Risotto med torkad svamp svamprisotto risottorecept
Risotto med torkad svamp som trattkantareller. Risottorecept på en krämig och god risotto passar som vegetarisk huvudrätt eller tillbehör till det mesta ex. grillat, till buffe, stekt kyckling, vilt, fisk, grillad lax eller vegetariskt med grillad halloumiost och paprika.
Vintips till svamprisotto är ex. italienskt vin som en Valpolicella classico (Masi är goda).
Grönsakswok med svamp
Grönsakswok med svamp. Här med på torkad trumpetsvamp men du kan ta ostronskivling, champinjon, Shii-take eller annan god matsvamp.
En god vegetarisk och vegansk gryta med svamp, stekt eller wokad med grönsaker som broccoli, paprika, lök, morot i vitlök, ingefära, chili, sesamolja och ljus soja.
Servera jasminris eller råris till. Nudlar är också gott.
Gillar du cashewnötter eller jordnötter samt sesamfrön så kan du rosta ca 1 dl i en panna och röra i innan servering.
Använder du torkad svamp så lägger du den i blöt.
Lax och svamppasta
Lax och svamppasta med skogschampinjon, tagliatelle, grädde, vitt vin, schalottenlök och sparris.
Gott i är också en klyfta vitlök. Istället för tagliatelle kan du ta valfri pasta som ex. spagetti. Sparris kan bytas mot sockerärtor, spenat eller broccoli.
Se alla recept ur kategorin Svamprecept

Gilla oss på Facebook