AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Champinjonsås sås med champinjoner

Champinjonsås sås med champinjoner Champinjonsås eller sås med champinjoner. God klassisk champinjonsås med grädde och svamp. Champinjonsås passar till det mesta ex. grillad kyckling med rostad potatis och kokta gröna bönor.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 18)
4 port champinjonsås

Ingredienser:

  • 5 dl färska champinjoner
  • 0,5 dl schalottenlök (1-2 st) eller halv gul lök, finhackad
  • 50 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • Någon msk ljus soja ex. Kikkoman eller tsk kinesisk soja (valfritt)

Tillagning:

  1. Rensa och grovhacka svampen.
  2. Stek svampen i en stekpanna med höga kanter eller kastrull (utan fett) och rör då och då tills nästan all vätska ångat bort - det tar några minuter.
  3. Skala och hacka under tiden löken fint.
  4. Tillsätt smör och hackad lök till svampen och fräs någon minut.
  5. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet.
  6. Häll i mjölk under omrörning och koka upp.
  7. Tillsätt grädden och rör om.
  8. Låt sedan champinjonssåsen koka på medelvärme i minst 5 minuter - rör då och då.
  9. Om du vill kan du mixa champinjonsåsen med en stavmixer. Du kan förslagsvis plocka upp några hela bitar champinjon och sedan mixa resten och sedan lägga tillbaks champinjonbitarna.
  10. Smaka av champinjonsåsen med salt och peppar samt en skvätt soja. Champinjonsåsen är klar att servera.


 

Omdömen:

Kommenterad av jonte26 , fredag 11 januari 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
gjorde den igår med 1/2 dl mer grädde blev superduper tack för receptet det var uppskattat
Kommenterad av jonte26 , fredag 11 januari 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
gjorde den igår med 1/2 dl mer grädde blev superduper tack för receptet det var uppskattat

Fler recept ur samma kategori som Champinjonsås sås med champinjoner:

Ceasardressing med ägg och sardeller
Ceasardressing med ägg, sardeller, parmesan, vitlök och worcestersås. Ceasardressing eller ceasarsås serveras oftast till ceasarsallad som är en sallad med plockad romansallad, brödkrutonger, riven parmesan och knaperstekt bacon.
Ceasardressing är också god till grillat kött, fisk, kyckling, rostad potatis, rostade rotfrukter osv.
Aîoli aioli vitlöksmajonnäs
Hemgjord Aîoli eller vitlöksmajonnäs. Aioli är en majonnäs med vitlök som passar till fisksoppa, grillat och rostad potatis.
Snabb aioli blir det med färdig majonnäs och pressad vitlök, salt och peppar.
Pepparrotssås med matyoghurt
Pepparrotssås med matyoghurt, persilja och olivolja. En enkel och god sås till grillat, kokta grönsaker, rostade grönsaker eller rotfrukter med mera.
Se alla recept ur kategorin Såser
Lammsoppa
Lammsoppa med rotfrukter och selleri. Sellerin ger här en fyllig smak. Lammsoppan håller länge i kylen och blir bara godare.
Om du vill kan du ha klimp i lammsoppan.
Rödbetssallad
Rödbetssallad. Klassisk sallad med rödbetor till julbord, köttbullar eller till pålägg.
Du kan göra rödbetssallad av inlagda rödbetor eller koka egna.
Rödbetssallad kan smaksättas med riven pepparrot, saltgurka, dijonsenap, kapris samt syltlök. Du kan också ha i tärnat äpple och tärnad kokt potatis - då räcker rödbetssalladen till fler. Istället för gräddfil kan du ta créme fraiche, matyoghurt, majonnäs eller vispad grädde eller blanda som du önskar.
Du kan ta hela inlagda rödbetor eller skivade. Räkna ca 8 dl hackade skivade rödbetor till 8 portioner rödbetssallad.
Laxpudding med skirat smör
Laxpudding med skirat smör. Knäckebröd, citronklyfta och ljus lageröl är gott till. Håller sig i kylen.
Du kan också ha 2 dl fint skivad gul lök i laxpuddingen.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Vegetarisk pasta med svamp och ärtor
Vegetarisk pasta med svamp, ärtor, lök och vitlök. Istället för spagetti kan du ta annan valfri pasta.
Gott till är hackad bladpersilja samt riven ost som parmesan eller grana padano. Servera gärna ett gott bröd till.
Schnitzel med svampsås och pasta
Schnitzel med svampsås och pasta. Här har jag valt kalvschnitzel men du också steka fläskschnitzel eller kycklingschnitzel.
Istället för tagliatelle kan du ta annan pasta som gnocchi, penne eller spagetti.
Vill du ha vegetariskt så kan du ersätta köttet med quornfilé eller halloumi ost samt alternativt mer stekta skivade champinjoner.
Kycklingpaj med champinjoner
Kycklingpaj med champinjoner. En paj som är jättegod både varm och kall till fest, buffe eller vardags.
Servera kycklingpajen med blandad sallad till. Exempelvis isbergssallad, rosesallad, machesallad, fint skivad rödlök, delade cocktailtomater, gurka i stavar; blanda i en stor skål med god olivolja, vinäger, salt och lite vitpeppar (lite dijonsenap är också gott i).
Kycklingpaj är också god till picknick eller sommarlunch.
Dubbel sats räcker till långpanna.
Se alla recept ur kategorin Svamprecept

Gilla oss på Facebook