AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Champinjonsås sås med champinjoner

Champinjonsås sås med champinjoner Champinjonsås eller sås med champinjoner. God klassisk champinjonsås med grädde och svamp. Champinjonsås passar till det mesta ex. grillad kyckling med rostad potatis och kokta gröna bönor.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 18)
4 port champinjonsås

Ingredienser:

  • 5 dl färska champinjoner
  • 0,5 dl schalottenlök (1-2 st) eller halv gul lök, finhackad
  • 50 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • Någon msk ljus soja ex. Kikkoman eller tsk kinesisk soja (valfritt)

Tillagning:

  1. Rensa och grovhacka svampen.
  2. Stek svampen i en stekpanna med höga kanter eller kastrull (utan fett) och rör då och då tills nästan all vätska ångat bort - det tar några minuter.
  3. Skala och hacka under tiden löken fint.
  4. Tillsätt smör och hackad lök till svampen och fräs någon minut.
  5. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet.
  6. Häll i mjölk under omrörning och koka upp.
  7. Tillsätt grädden och rör om.
  8. Låt sedan champinjonssåsen koka på medelvärme i minst 5 minuter - rör då och då.
  9. Om du vill kan du mixa champinjonsåsen med en stavmixer. Du kan förslagsvis plocka upp några hela bitar champinjon och sedan mixa resten och sedan lägga tillbaks champinjonbitarna.
  10. Smaka av champinjonsåsen med salt och peppar samt en skvätt soja. Champinjonsåsen är klar att servera.


 

Omdömen:

Kommenterad av jonte26 , fredag 11 januari 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
gjorde den igår med 1/2 dl mer grädde blev superduper tack för receptet det var uppskattat
Kommenterad av jonte26 , fredag 11 januari 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
gjorde den igår med 1/2 dl mer grädde blev superduper tack för receptet det var uppskattat

Fler recept ur samma kategori som Champinjonsås sås med champinjoner:

Yoghurtsås med tandoori
Yoghurtsås med tandoori. Kall god och enkel sås till grillad kyckling, kött, grönsaker med mera. Passar också till buffe.
Cumberlandsås
Cumberlandsås som är klassisk till paté med saltgurka och en god blandad sallad.
Cumberlandsås håller sig länge i kylen. Grunden är en svartvinbärsgele som du smälter och blandar med kryddor, sherry och brandy.
Självklart kan du variera med kryddor du gillar, lite curry är exempelvis gott i Cumberlandsås.
Mojo rojo sås
Mojo rojo sås. En god kryddig ljus röd sås med vitlök som passar till grillat eller stekt kött som biff, kyckling, lamm men också gris eller fisk som lax.
Mojo rojo passar också att ha på buffé som sås till det mesta. Såsen håller sig länge i kylen.
Vill du ha en mildare men fyllig vitlökssmak så kan du rosta hela vitlökar i ugnen oskalade i 40 minuter på 175 grader. Då mjuknar vitlöken och kan mosas med bröd och ägg samt kryddor i en mortel eller kastrull och sedan tillsätter du oljan droppvis till en super mojo rojo.
Mojo rojo sägs vara en spansk sås från Kanarieöarna.
Se alla recept ur kategorin Såser
Grön sparrissoppa
Grön sparrissoppa med grädde. Sparrissoppa med grön sparris är gott och enkelt att laga. Gott till förrätt, lunch eller middag samt till vardags, fest eller buffé.
Ett gott varmt bröd som ciabatta, baguette eller surdegsbröd är gott till sparrissoppan.
Vintips är ex. ett vitt friskt vin, förslagsvis från Loire i Frankrike.
Råbiff, halstrad råbiff
Råbiff. Servera råbiff som förrätt eller huvudrätt med råstekt potatis, tomat och broccoli.
Råbiff kan du också halstra - steka på hög värme. Blanda då i tillbehören i köttfärsen innan du halstrar biffen. Speciellt gott med pommes frites till och persiljesmör.
Använd oxfärs. Godast blir råbiff på malen oxfilé eller ryggbiff. Be att få köttet malt två gånger i charken. Förvara kallt till servering. Du kan också själv mala kött om du har en köttkvarn. Mal då på grovt först och sedan en gång på finare.
Blåbärssylt
Blåbärssylt. En riktigt god blåbärssylt till flingor, pannkakor eller dessert. Enkel och snabb hemgjord blåbärssylt kan du kokar med blåbär och socker.
Vill du ha en hållbar blåbärssylt använder du syltsocker eller blandar i natriumbensoat, pektin och citronsyra.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Svampsoppa
Svampsoppa. Grundrecept på klassisk svampsoppa med champinjoner. God till lunch, lätt middag, soppbuffé till vardags som till fest. Godast tycker jag svampsoppan är om den mixas men det kan man utesluta om man vill.
Du kan lyxa till soppan med lite tryffelolja, en klick crème fraiche och toppa med fräst rotselleri, kastanjechampinjoner och purjolök.
Räcker till 6 port om den serveras som förrätt.
Istället för smör kan du använda olivolja. Vidare kan man ersätta mjölkprodukterna med sojaprodukter som ex. sojagrädde för en vegan svampsoppa.
Man kan också ha grönsaksbuljong i soppan.
Pasta med bacon, svamp och ärtor
Pasta med bacon, svamp och ärtor i gräddig sås. En god pasta med gnocchi eller annan pasta, champinjoner, bacon, ärtor, grädde och creme fraiche.
Sältan från bacon och de söta ärtorna passar bra ihop. Vill du inte ha i bacon så passar hackad soltorkad tomat bra. Pastan är god till middag eller lunch. Smidigt till många.
Grönsakswok med svamp
Grönsakswok med svamp. Här med på torkad trumpetsvamp men du kan ta ostronskivling, champinjon, Shii-take eller annan god matsvamp.
En god vegetarisk och vegansk gryta med svamp, stekt eller wokad med grönsaker som broccoli, paprika, lök, morot i vitlök, ingefära, chili, sesamolja och ljus soja.
Servera jasminris eller råris till. Nudlar är också gott.
Gillar du cashewnötter eller jordnötter samt sesamfrön så kan du rosta ca 1 dl i en panna och röra i innan servering.
Använder du torkad svamp så lägger du den i blöt.
Se alla recept ur kategorin Svamprecept

Gilla oss på Facebook