AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Champinjonsås sås med champinjoner

Champinjonsås sås med champinjoner Champinjonsås eller sås med champinjoner. God klassisk champinjonsås med grädde och svamp. Champinjonsås passar till det mesta ex. grillad kyckling med rostad potatis och kokta gröna bönor.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 19)
4 port champinjonsås

Ingredienser:

  • 5 dl färska champinjoner
  • 0,5 dl schalottenlök (1-2 st) eller halv gul lök, finhackad
  • 50 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • Någon msk ljus soja ex. Kikkoman eller tsk kinesisk soja (valfritt)

Tillagning:

  1. Rensa och grovhacka svampen.
  2. Stek svampen i en stekpanna med höga kanter eller kastrull (utan fett) och rör då och då tills nästan all vätska ångat bort - det tar några minuter.
  3. Skala och hacka under tiden löken fint.
  4. Tillsätt smör och hackad lök till svampen och fräs någon minut.
  5. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet.
  6. Häll i mjölk under omrörning och koka upp.
  7. Tillsätt grädden och rör om.
  8. Låt sedan champinjonssåsen koka på medelvärme i minst 5 minuter - rör då och då.
  9. Om du vill kan du mixa champinjonsåsen med en stavmixer. Du kan förslagsvis plocka upp några hela bitar champinjon och sedan mixa resten och sedan lägga tillbaks champinjonbitarna.
  10. Smaka av champinjonsåsen med salt och peppar samt en skvätt soja. Champinjonsåsen är klar att servera.


 

Omdömen:

Kommenterad av jonte26 , fredag 11 januari 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
gjorde den igår med 1/2 dl mer grädde blev superduper tack för receptet det var uppskattat
Kommenterad av jonte26 , fredag 11 januari 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
gjorde den igår med 1/2 dl mer grädde blev superduper tack för receptet det var uppskattat

Fler recept ur samma kategori som Champinjonsås sås med champinjoner:

Skaldjurssås med räkor
Skaldjurssås med räkor - god sås till fisk, fiskbullar, fiskfärs, fiskpaté eller pilgrimsmusslor mm.
Du kan såklart göra skaldjurssås på flera olika vis - här är en variant med räkor.
Gott i lyxigare skaldjurssås som denna räksås är 2 msk cognac samt hummerfond. Du kan också ha i mer grädde såklart istället för vatten.
Beurre manié mjölredning till sås
Beurre manié. Beurre manie är en mjölredning till sås. En slags pastaredning du gör genom att blanda smör med mjöl till en deg/pasta.
Beurre manié klickar du sedan i den kokande såsen eller grytan och rör så att pastan löser sig och reder såsen eller grytan.
Till mörkare såser och grytor brukar man bryna smöret och mjölet nästan gyllenbrunt och då får Beurre manien en kraftigare nötig smak. Till ljusare såser smälter man bara smöret och blandar ihop med mjölet.
Beurre manién brukar man göra en omgång av och ha i kylen eller framme vid service i köket (om man har restaurang). Sedan kan man reda såser och grytor efterhand snabbt och enkelt.
Sauce Colbert bearnaisesås med köttglace
Sauce Colbert som är en bearnaisesås smaksatt med stark köttfond eller köttglace. Till Sauce Colbert är det godast med hemgjord riktig köttfond eller köttglace.
Köttglace är inte en glass utan en stelnad köttfond som är nedkokt och reducerad tills den så koncentrerad att när den svalnar så blir den till gelé eller sk glace på franska. I nödfall kan du ta flytande buljongkoncentrat eller buljongtärning men jag tycker de mest innehåller salt och smakförstärkare så skippa det hellre och servera vanlig bearnaise.
Se alla recept ur kategorin Såser
Lufsa råriven ugnspannkaka Ölands landskapsrätt
Lufsa är en ugnspannkaka med riven potatis, ägg, mjöl och rimmat fläsk. Lufsa är Ölands landskapsrätt (jämte kroppkakor).
Här en variant på Lufsa med lite grädde och lök i som jag tycker blir gott. Lufsa är en variant av Raggmunk som görs av riven potatis samt en smet av mjöl, ägg, mjölk och steks som pannkakor samt serveras med stekt fläsk. Lufsa eller råriven ugnspannkaka är en variant av raggmunk som gräddas i långpanna.
Traditionellt så kan man förstekta fläsket i långpannan medan man gör smeten (river potatis). Fläsket tas sedan ur och lufsasmeten hälls i långpannan med fett och det skivade fläsket läggs ovanpå varefter lufsan gräddas i ugn.
Lufsa äts med lingonsylt och ibland flytande grädde.
Vit grundsås Sauce Bèchamel
Vit grundsås så kallad Sauce Bèchamel. En vit grundsås gjord på mjölk, smör och mjöl.
Béchamelsås är grund till många såser och stuvningar:
löksås (tillsätt 1-2 dl stekt lök);
ostsås (tillsätt 1 dl riven ost på slutet);
gratängsås (tillsätt 0,5 dl riven ost och ev. några krm riven muskot);
pepparrotsås (tillsätt 3 msk riven pepparrot);
persiljesås (tillsätt 0,5 dl hacka persilja);
kaviarsås (tillsätt 2 msk kaviar);
senapsås (tillsätt 1-2 msk senap);
dillsås (tillsätt 0,5 dl hackad dill),
stuvad potatis, stuvad pasta mm
Persiljesmör aromsmör med persilja
Persiljesmör. Aromsmör med hackad persilja samt en touch av vitlök. Gott till råbiff, grillat, stekt sill, ugnstekt lax mm.
Råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter passar till.
Prova att svänga runt nykokta små nypotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar.
Du kan använda blad- eller kruspersilja.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Svamppasta
Svamppasta. Pasta med svampssås och parmesan. En vegetarisk pasta. Du kan använda valfri matsvamp. Kantarell, karl-johan blir mycket goda. Vidare funkar skogschampinjon, ostronskivling eller shii-take bra också.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Kantarellpaj paj med kantareller
Kantarellpaj. Paj med kantareller och ost. God hembakt kantarellpaj funkar fint med en sallad, till buffe, till fest som förrätt, eller till kräftskiva, julbord, påsk mm.
Du kan använda trattkantareller också men vanliga kantareller tycker jag är godast. Även torkade trattkantareller funkar - blötlägg dem i lite vatten en timme innan så kantarellerna mjukas upp lite.
Vegetarisk spagetti Carbonara med svamp
Vegetarisk spagetti Carbonara med svamp fräst i vitlök, ärtor, svartpeppar, grädde, parmesan och äggula (valfritt).
Svartpepparn är här värt att lägga energi på att mala eller krossa själv. Du kan mala svartpepparn i egen kvarn, krossa i mortel eller mellan undersidan av en stekpanna mot en skärbräda. Då blir svartpeppararomen kanon - vanlig färdigmald svartpeppar går såklart bra men godast är rikligt med nymalen svartpeppar.
Gott i är också att fräsa med en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Svamprecept

Gilla oss på Facebook