Ceviche marinerad fisk från Peru

Ceviche som är en supergod och nyttig Peruansk festmåltid av marinerad fisk och skaldjur i lime, vitlök, salt, chili och persilja.
Man kan också ha i laxfilé och skaldjursmix i cevichen.
Vitt vin är gott till.

5 portioner ceviche

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 500 g djupfryst fiskfilé som torsk eller sej
  • 800 gram oskalade räkor
  • 10 limefrukter
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 röda chilifrukter (styrka efter smak)
  • 0,5 dl mjölk
  • 4 stora fasta potatisar med skal
  • 3 kokta majskolvar
  • 5 stora blad isbergssallad att lägga upp i

Tillagning

  1. Ta fram och tina den djupfrysta fisken.
  2. Pressa ut saften ur limefrukterna i en stor skål.
  3. Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor.
  4. Tillsätt ca 1 dl hackad persilja. Spara lite till garnering.
  5. Tillsätt hackad röd chilifrukt.
  6. Häll i lite salt (ca 1 tsk) och lite svartpeppar (knappt 1 tsk).
  7. Häll i 1/2 dl mjölk och en nypa socker.
  8. Skär fisk i ca 1 cm stora bitar (obs fisken ska inte tillagas utan den tillagas av sig själv i den sura marinaden).
  9. Lägg i skålen med limesaftblandningen.
  10. Skala räkorna och lägg i dem också.
  11. Rör runt och låt stå i kylskåp ca 1 timme.
  12. Koka potatis med skalen på. Skala dem och tärna dem.
  13. Koka majskolvarna mjuka med lite salt och olja. Skär av majskornen.
  14. Blanda tärnad potaits, majskorn och fisk/räkblandningen i en skål. Servera på salladsblad och toppa med grovhackad persilja. Vitt vin är gott till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer