Ceasarsallad med parmesan

En vegetarisk variant på ceasarsallad med riven parmesan och ceasardressing utan sardeller och bacon.
Om du vill kan du steka eller grilla skivor av halloumi till ceasarsalladen. Gott är också hackad soltorkad tomat i dressingen. Vidare kan man ha kokta små halverade potatisar samt fetaost i salladen.
Vill du ha en vegansk variant kan du välja äggfri majonnäs och blanda med pressad vitlök, hackad kapris och utesluta riven parmesan.
Räkna ca 2 huvuden romansallad till fyra portioner.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle.

4 portioner ceasarsallad med parmesan

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 g romansallad
  • 6 skivor ljust surdegsbröd
  • 50 g parmesanost till garnering
  • 1 paket cocktailtomater (valfritt)
  • Ceasardressing: 1 äggula
  • 2 dl fin olivolja
  • 2 msk fin vitvinsvinäger
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 dl kapris
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 dl parmesanost, riven

Tillagning

  1. Skär brödet i grova krutonger. Vänd dem i lite olivolja och strö över lite gourmetsalt.
  2. Rosta krutongerna i en ugnspanna över grillen, i ugnen på 200 grader eller några i taget i en stor stekpanna. De ska få lite färg.
  3. CEASARDRESSING: Vispa äggulan skummig med en elvisp.
  4. Tillsätt salt, vinäger och citronsaft.
  5. Droppa i olja under kraftig vispning till en majonnäs.
  6. Hacka kaprisen och tillsätt med pressad vitlök. Smaka av dressingen med salt och peppar.
  7. Skölj och riv isär romansalladen och blanda med hälften av dressingen i skål.
  8. Om du vill lägga upp på tallrik så lägger fördelar du sallad först i fyra djupa tallrikar samt krutongerna på toppen.
  9. Du kan också lägga upp alla ingredienser på ett stort fat eller i en skål.
  10. Strö över hyvlad parmesan och resten av dressingen samt servera. Vill du ha tomater till så sköljer du dem samt halverar dem och strör över salladen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer