Ceasarsallad med kyckling och bacon

Ceasarsallad med kyckling, bacon, parmesan, krutonger och Ceasardressing.
Vill du göre en enklare ceasardressing kan du ta färdig majonnäs (uteslut ägg och olja) och blanda med vitlök, sardeller osv.
Räkna ca 2 huvuden romansallad till fyra portioner.

4 portioner ceasarsallad med kyckling och bacon

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 g romansallad
  • 6 skivor ljust surdegsbröd
  • 50 g parmesanost till garnering
  • 1 pkt tärnad bacon
  • 1 paket cocktailtomater (valfritt)
  • 4 kycklingbröst
  • Ceasardressing: 1 äggula
  • 2 dl fin olivolja
  • 2 msk fin vitvinsvinäger
  • 2 msk citronsaft
  • 3 sardellfiléer, finhackade
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 dl parmesanost, riven

Tillagning

  1. KYCKLING: Salta, peppra och gnid in kycklingen i olivolja.
  2. Banka ut dem något med en köttklubba. Bryn och stek kycklingen på båda sidor i ca 15 minuter totalt. Kycklingen ska ha en kärntemperatur på 72 grader.
  3. Stek bacon knaprigt i en panna.
  4. Skär brödet i grova krutonger.
  5. Vänd krutongerna i lite olivolja och strö över lite gourmetsalt eller vanligt salt.
  6. Rosta dem i ugnen på 200 grader eller några i taget i en stor stekpanna. De ska få lite färg.
  7. CEASARDRESSING: Vispa äggulan skummig med en elvisp.
  8. Tillsätt salt, vinäger och citronsaft.
  9. Droppa först i olja under kraftig vispning. Häll sedan i och vispa till en majonnäs.
  10. Hacka sardellerna fint och tillsätt med pressad vitlök. Smaka av dressingen med salt och peppar.
  11. Skölj och riv isär romansalladen och blanda med hälften av dressingen i skål.
  12. Om du vill lägga upp på tallrik så lägger fördelar du sallad först i fyra djupa tallrikar, dela kycklingbrösten diagonalt och fördela dem samt krutongerna på toppen.
  13. Du kan också lägga upp alla ingredienser på ett stort fat eller i en skål.
  14. Strö över bacon, hyvlad eller grovt riven parmesan och resten av dressingen.
E-mail
Medel: 4.5 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer