Cataplana

Introduktion och förberedelse

Cataplana är en Portugisisk fiskgryta med skaldjur. Här ett cataplanarecept från Restaurang Tres Coroas, en restaurang med svensk bakgrund i Albufeira.

Att servera till Cataplana passar kokt potatis eller pommes frites bra.

Vintips:

Till Cataplana är vitt vin klassiskt - speciellt så kallat Vinho Verde. Här kan man givetvis välja ett dyrare vitt vin.

4 portioner cataplana fiskgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram skaldjur av förslagsvis musslor och räkor
  • 500 gram fisk av lax, bläckfisk, makrill och/eller vit fisk som torsk
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk skalade hela tomater
  • 2 paprikor, en grön och en röd
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk grovt hackad färsk koriander
  • 3 msk grovt hackad färsk mynta
  • 2 tärningar fiskbuljong

Tillagning

  1. Skiva lök och paprika.
  2. Pressa vitlök.
  3. Koka ihop lök, paprika och vitlök med olivolja och tomater i en större kastrull med lock.
  4. Tillsätt buljongtärningar.
  5. Släng öppna (döda) musslor.
  6. Placera skaldjur och fisk i bitar på tomatröran. Sätt på lock och tyngd. Koka på medelvärme cirka 20 minuter. Servera Cataplana med ris, kokt potatis eller friterad potatis.
E-mail
Medel: 4.4 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 511 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-25