Cataplana

Cataplana är en Portugisisk fiskgryta med skaldjur. Här ett cataplanarecept från Restaurang Tres Coroas, en restaurang med svensk bakgrund i Albufeira.
Till Cataplana är vitt vin klassiskt - speciellt så kallat Vinho Verde. Här kan man givetvis välja ett dyrare vitt vin.
Tillbehör: ris, kokt potatis eller pommes frites passar bra.

4 portioner cataplana fiskgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram skaldjur av förslagsvis musslor och räkor
  • 500 gram fisk av lax, bläckfisk, makrill och/eller vit fisk som torsk
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk skalade hela tomater
  • 2 paprikor, en grön och en röd
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk grovt hackad färsk koriander
  • 3 msk grovt hackad färsk mynta
  • 2 tärningar fiskbuljong

Tillagning

  1. Skiva lök och paprika.
  2. Pressa vitlök.
  3. Koka ihop lök, paprika och vitlök med olivolja och tomater i en större kastrull med lock.
  4. Tillsätt buljongtärningar.
  5. Släng öppna (döda) musslor.
  6. Placera skaldjur och fisk i bitar på tomatröran. Sätt på lock och tyngd. Koka på medelvärme cirka 20 minuter. Servera Cataplana med ris, kokt potatis eller friterad potatis.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer