Carbonara spagetti

Spagetti Carbonara är en klassisk italiensk pasta med fläsk och grädde samt nymalen svartpeppar på toppen.
Carbonara betyder sotarhustruns spagetti och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.
Carbonara blir också gott med bacon.
2 dl ärtor blir också gott i spagetti carbonara (låt ärtorna koka med pastan 3 minuter innan pastan kokt färdigt).
Hel svartpeppar kan du krossa i mortel eller mellan undersidan av en stekpanna mot en skärbräda, så blir svartpeppararomen kanon. Vanlig färdigmald svartpeppar går såklart bra den med.
Gott i är också att fräsa med en klyfta vitlök samt en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.

4 portioner carbonara spagetti

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 350 g spaghetti eller tagliatelle eller motsvarande färsk pasta
  • 200 g rökt eller rimmat fläsk i tärningar
  • 1 gul lök (valfritt)
  • 4 äggulor
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 pressad vitlök (valfritt)
  • 1 dl riven ost, parmesan eller blanda lite parmesan och lite vanlig riven ost
  • 4 krm nymald grovt mald svartpeppar eller mer

Tillagning

  1. Koka spagetti - vanligtvis ca 8 minuter.
  2. Skär under tiden fläsk och lök i små tärningar och stek.
  3. Skala och pressa vitlöken och tillsätt den. Stek några minuter till. Fläsket ska vara knaprigt.
  4. Koka upp grädde med salt i en kastrull.
  5. När spagettin kokat klart häller du av den.
  6. Blanda spagettin i en stor kastrull med fläsket.
  7. Tillsätt grädden och hälften av den rivna osten.
  8. Smaka av med salt.
  9. Knäck äggen och behåll gulorna i en halva skal.
  10. Vid serveringen placerar du en äggula i pastan och strör över rikligt med svartpeppar och resten av osten.
  11. Du kan också servera äggulor vid sidan.
  12. Servera gärna nymalen svartpeppar och riven parmesan i skålar bredvid också. Då kan gästerna blanda ihop sin pasta carbonara med ett ägg, svartpeppar samt parmesanost i tallriken.
  13. Carbonara brukar serveras med sked och gaffel.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer