Pasta Carbonara

Introduktion och förberedelse

Pasta Carbonara är en klassisk italiensk pasta. Här är min variant med svartpeppar, parmesan, grädde, fläsk, äggula och persilja.

Carbonara betyder fritt översatt från Italienska ungefär Sotarhustruns pasta och syftar på svartpepparn man strör över pastan som liknar sot.

Svartpepparn ger godast smak om den är nymald - så mal från kvarn eller krossa i mortel eller mellan undersidan av en stekpanna mot en skärbräda.

Serveringsförslag

Passar både till vardagsmiddag som till fest.

Varianter

Det finns många varianter på carbonara. Grunden är förutom pasta - fläsk, äggula, riven parmesan eller pecorino och svartpeppar.

  • Serverar du äggula på pastan i äggskal så kan du utesluta äggula i såsen. Eller ha både i sås och på toppen.
  • Grädden kan uteslutas eller minskas till några msk.
  • Ta i och vänd runt 0,5-1 dl pastavatten på slutet för mer sås och krämigare pasta.
  • Svenskt sidfläsk kan med fördel bytas mot italienskt fläsk som Pancetta eller Guanciale. Guancale är ett rimmat lufttorkat italienskt fläsk från griskind smaksatt med bla svartpeppar. Fläsket ger pastan en mycket god och speciell smak.
  • Vidare kan pastan lagas med bacon eller kalkonbacon.
  • Vill du ha något grönt i pastan så passar någon dl kokta gröna ärtor eller gröna sojabönor i.
  • Persilja, lök och vitlök är valfritt att ha i.
  • Vanlig färdigmald svartpeppar går såklart också att laga pastan med.

4 portioner Carbonara

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram spaghetti, tagliatelle eller fettuccine; valfri pasta eller 4 portioner färsk pasta
  • 250 gram rökt eller rimmat fläsk i tärningar eller italiensk pancetta eller guanciale
  • 4 msk smör
  • 3 msk finhackad schalottenlök (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 4 äggulor, M
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl finriven parmesan, grana padano eller pecorino
  • 3 krm salt
  • 2 krm nymald svartpeppar eller efter tycke
  • 4 extra äggulor till servering (valfritt)
  • 2 msk hackad persilja, färsk eller fryst (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan.
  2. Skär fläsk i små tärningar.
  3. Stek fläsket i smör några minuter på medelvärme så att det får färg.
  4. Koka spagetti - vanligtvis ca 10 minuter. Eller annan pasta enligt paket.
  5. Skala och finhacka vitlöken. Skala och finhacka schalottenlöken.
  6. Tillsätt lök till fläsket och stek någon minut tills löken mjuknat. Tillsätt vitlök och sten någon minut till. Håll varmt medan du kokar pastan.
  7. Blanda äggulor med grädde och riven parmesan i en skål. Spara eventuellt lite av osten till garnering.
  8. När spagettin kokat klart häller du av den. Spara ca 1 dl av pastavattnet i en skål.
  9. Blanda pastan med fläsket och ägg-, ost- och gräddblandningen i en stor panna eller skål. Tillsätt svartpeppar, salt och persilja. Smaka av med salt och svartpeppar. Späd med lite av pastavattnet så carbonaran är så såsig du vill ha den.
  10. Servera carbonaran med mer nymalen svartpeppar eller en svartpepparkvarn att strö över pastan efter tycke. Sätt gärna fram lite flingsalt och riven parmesanost att strö över till servering.
  11. Vidare kan man toppa carbonaran när man lagt upp den på tallrik med en äggula i ett halvt äggskal - det är dock valfritt - det är ju ägg i såsen redan. Har man ägg på toppen äter man det genom att tippa ut äggulan över pastan och sedan röra ut den i resten av pastan.
  12. Carbonara brukar serveras med sked och gaffel.
E-mail
Medel: 3.9 (91 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 531 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-05