Carbonara med bacon och purjolök

En variant på klassisk pasta Carbonara. Bacon, purjolök, vitlök, svartpeppar, grädde och äggula (valfritt).
Som pasta kan du välja castellane (pastan på bilden), spagetti, skruvar, gnocchis, penne eller annan valfri pasta.
Gott i är också att fräsa med en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.

4 portioner carbonara med bacon och purjolök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta castellane (pastan på bilden), spagetti, skruvar, gnocchis, penne eller annan valfri pasta
  • 300 gram bacon
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 4 äggulor

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt 1 tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Skala och finhacka vitlök.
  3. Dela, skölj och strimla purjolöken.
  4. Skär bacon i små bitar eller tärningar.
  5. Koka pastan enligt paket ca 9-11 minuter.
  6. Fräs vitlök, purjolök och bacon i någon msk olivolja. Sänk värmen och håll varmt medan pastan kokar klart. Riv ost. Kläck ägg och spara gulorna i skalet eller en skål bredvid.
  7. Häll av pastan.
  8. Tillsätt grädden till baconet, rör om och koka upp.
  9. Blanda pastan med bacon och purjolöken.
  10. Smaka av med salt och peppar. Rör i hälften av osten och ev. äggulor - dessa kan också serveras på toppen av varje portion pasta för att sedan röras ner i pastan.
  11. Servera Carbonaran garnerad med resten av den rivna osten, någon nypa svartpeppar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer