AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin

Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin Burgundisk köttgryta. En jättegod fransk köttgryta med grytkött, rödvin, svamp, fläsk och schalottenlök. Burgundisk köttgryta (bœuf bourguignon, Beef bourguignon, beef Burgundy eller boeuf à la bourguignonne) är en av de mest kända och klassiska franska köttgrytorna. Svamp som skogschampinjon men också svenska kantareller eller trattkantareller passar bra i köttgrytan. Ostronskivling, vanlig champinjon och/eller shii-take funkar också.
Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
Gör gärna köttgrytan någon dag i förväg då den blir godare om den får stå någon dag i kylen.
Köttgrytan är god med fylligt rödvin (från Bourgougne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 8)
6-8 port burgundisk köttgryta
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 2 tim

Ingredienser:

  • 1 kg grytbitar, nötkött av fransyska, benfri, högrev el. ytterlår
  • 5 dl svamp, valfri sort ex. skogschampinjon
  • 8 schalottenlökar eller 12 st steklökar eller smålökar
  • 0,5 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 gram rökt fläsk eller 1 pkt bacon
  • 1/4 rotselleri
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad timjan eller 2-3 kvistar färsk timjan
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 4 krm vitpeppar
  • 6 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning:

  1. Tärna fläsket.
  2. Lägg i en stor stekgryta.
  3. Du kan också fräsa ingredienserna i en stekpanna. Ta då fram en stor kastrull att koka grytan i samt lägg över det du fräser efterhand i den.
  4. Skala och halvera lök (små steklökar behöver du bara skala).
  5. Skala och grovhacka vitlök.
  6. Lägg lök och vitlök med fläsket i stekgrytan eller fräs med fläsket i en stekpanna och lägg sedan över i gryta.
  7. Rensa purjolök, dela den längs med på mitten och skölj den. Dela den i halva och hacka den grovt.
  8. Fräs i stekgrytan eller fräs med lite olja eller smör i stekpanna och lägg över i grytan.
  9. Rensa och skölj under tiden svampen. Dela stora svampen i halvor. Tillsätt till grytan.
  10. Skär bort kanterna på rotsellerin och dela i tärningar ca 2x2 cm stora. Tillsätt till grytan.
  11. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Fräs någon minut och rör sedan ut mjölet.
  12. Tillsätt salt, vitpeppar samt vin, vatten och soja.
  13. Bryn köttet i en stekpanna bredvid i tre omgångar och lägg över i grytan. Rör om.
  14. Sätt på lock och koka den burgundiska köttgrytan på låg värme i en 1 timme eller tills köttet är mört. Högrev och segare grytbitar kokar du 1,5-2 timmar. Mörare grytbitar behöver ej koka över en timme.
  15. Rör ut maizena i kallt vatten, tillsätt och rör om. Låt puttra i 5 minuter.
  16. Ta den burgundiska grytan av från värmen och smaka av med soja, socker samt salt och vitpeppar efter smak.
  17. Innan servering rör du i hackad persilja.
  18. Tycker du grytan är för lös kan du reda den med ytterligare 2 msk maizena utrört i 1 dl vin eller vatten. Rör i lite taget under tiden du kokar grytan. Då tjocknar grytan efter hand som du tillsätter maizenan. Grytan ska vara rätt lös men lite såsig också såklart.
  19. Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
  20. Kokta gröna bönor med lite smör, salt och vitpeppar är också gott till köttgrytan.


 

Fler recept ur samma kategori som Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin:

Älgfärsbullar älgköttbullar
Älgfärsbullar. Recept på älgfärsbullar eller älgköttbullar. Goda hemgjorda köttbullar på älgfärs. Servera älgköttbullar som vanligt med kokt potatis, gräddsås, inlagd gurka och lingon. Älgfärsbullar är också goda på buffé och julbord.
Helstekt rensadel
Helstekt rensadel. Sadel av ren blir god stek. Gott till rensadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök.
Vidare en gräddsås, förslagsvis med svamp som torkade trattkantareller, på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till rensadel.
Vintips till rensadel blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Du kan också gratinera rensadel med svampstuvning. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar rensadel i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och ha kylen och sedan ge rensadel färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.
Tobbes Porter-biffar
Tobbes Porter-biffar. Brynt och bräserade biffar i porteröl med rotfrukter. Servera med ett syrligt grovt bröd och ost, eventuellt också en klick Crème Fraiche.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fläskkotletter med svampsås
Fläskkotletter med svampsås. God vardagsmat till lunch eller middag. Stekt fläskkotlett är gott med potatis som kokt potatis, klyftpotatis, pressad potatis eller potatismos. Vidare passar råris eller pasta som tagliatelle till. Servera gärna kokta grönsaker, en grönsallad och tomatsallad till.
Hittar du fläskkotletter från svensk krav märkt gris eller annan trevligt uppfödd gris så smakar de mycket gott när man stekt dem.
Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan valfri matsvamp.
Grillspett Teriyaki med Entrecote
Grillspett Teriyaki med Entrecote. Marinerade spett med mör entrecote. Teriyakisås är en japansk sojamarinad och sås med ljus soja, socker, risvin samt ingefära. Här har jag lagt till vitlök och sesamfrön samt en klyfta lime.
En rätt nyttig men lyxig och festlig rätt som passar till grill på vardag som helg.
Som tillbehör är klibbigt ris gott samt grillade grönsaker som paprika och zucchini. Vårlök, rödlök, purjolök, äggplanta, morot mm är också gott att grilla till.
Istället för ris så passar kokt matvete eller råris till.
Grillspetten kan såklart stekas i ugn med.
Dryckestips till är öl som ex. Nils Oscar Lager.
Kalvrulader med gräddsås
Kalvrulader med gräddsås och potatismos smaksatt med purjolök. Fyllda rulader av kalvkött som bankats ut och rullats med hackad lök, äpple, dijonsenap och saltgurka. Du kan också fylla dem med kapris samt syltlök om du gillar det. Istället för kalvkött kan du ta oxkött som innanlår eller rostbiff.
Ett tips för att få ruladerna att hålla ihop är att sätta ihop dem ca 3 stycken (en portion) på träspett och sedan klippa av spetten till lagom längd så de går att steka i pannan.

Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Tapenade olivröra
Tapenade eller olivröra. Tapenade är en olivröra som är gott som till det mesta. Ex. på rostad baguette som tapas eller tilltugg.
Tapenade är gott till grillad fisk eller grillad kyckling samt på buffe. Olivröra finns också att köpa färdig.
Godast blir tapenade med Kalamataoliver fast de är jobbiga att kärna ur men väldigt smakrika.
Hjortgryta med grädde
Hjortgryta med grädde. Här med rostade grönsaker samt råris men du kan såklart ha andra valfria tillbehör till hjortgrytan.
Istället för hjortinnanlår kan du använda andra grytbitar av hjort men tänk på att de kan behöva koka upp mot två timmar om de är segare delar. Smaka på en bit kött efter någon timme så känner du om det behövs koka mer.
Råris är valfritt men nyttigt och mättande att servera till. Annat som passar hjortgryta är potatismos, pressad potatis, kokt potatis, tagliatelle, bulgur med mera.
Klyftpotatis i ugn
Klyftpotatis i ugn. Rostade potatisklyftor i olivolja, salt och svartpeppar. Gott till det mesta som tillbehör ex. grillat.
Välj gärna en potatis som är fast. Färskpotatis eller delikatesspotatis går också bra att göra klyftpotatis på.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Stuvad blomkål
Stuvad blomkål. Kokt blomkål stuvad i vit Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till blomkålsgratäng.
Paj med fetaost
Paj med fetaost. En fetaostpaj - här med paprika, purjolök och broccoli som ger god balans åt den salta fetaosten. En vegetarisk paj. Vill du ha kött eller fisk till så passar fetaostpajen utmärkt som tillbehör till ex. grillad kyckling, lufttorkad skinka, renstek, rökt kött, kall- eller varmrökt lax, med mera.
Gott med en grönsallad till.
Annat gott i pajen är svarta urkärnade oliver, rödlök, gul lök, vårlök, salladslök, fräst spenat och broccoli.
Pajen är godast nybakad. Vill du ha en paj som håller sig god länge så uteslut broccolin som annars vattnar sig en aning.
Mandelpotatismos
Mandelpotatismos. Mos på mandelpotatis får en god fyllig lätt sötaktig smak och fin gul färg.
Mandelpotatismos passar som ett lite finare tillbehör till det mesta som fisk, vilt, kött, grytor mm.
Mandelpotatis är rätt mjölig och om du vill kan du ersätta mandelpotatisen med annan mjölig god sort.
Ett tips är att inte mixa potatismoset så hårt. Använd ej stavmixer, hushållsmixer eller liknande. Då blir moset klistrigt och det är inte så gott.
Mosa istället försiktigt, gärna för hand, ex. med potatisstöt eller försiktigt med elvisp.
Smidigt är att pressa den kokta mandelpotatisen genom en potatispress innan den rörs ihop för hand med smör osv.
Mandelpotatismos kan smaksättas med ex. någon dl smörstekta trattkantareller; någon dl riven god lagrad ost ex. parmesan eller västerbottensost; 0,5 dl hackade örter som persilja, gräslök, basilika eller dragon; pressad vitlök (eller låt en eller flera klyftor vitlök koka med potatisen).
Smöret kan ersättas med ex. 0,5 dl olivolja och 2 msk smör.
Grädden kan ersätta med bara mjölk.
Moset kan förberedas något innan och läggas i en gratängform - gratinera sedan med riven ost och lite grädde och värm upp innan servering (som på bilden).
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Rödbetor med getostsmör
Rödbetor med getostsmör. Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnstekt serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk. Då kan ett fylligare rödvin passa bra till. Rödbetorna är också god förrätt, osträtt, bufferätt eller mellanrätt.
Gratinerad hummer
Gratinerad hummer. Hummer kan du gratinera fylld med en hummerstuvning och servera med nybakt bröd eller rostbröd och lite god fin bladsallad och vinägrett.
Gratinerad eller grillad hummer är en klassisk förrätt till fest som bröllop, kalas, födelsedagar, romantisk middag och nyårsfest.
Baeckeoffe köttgryta från Alsace
Baeckeoffe. En klassisk köttgryta från Alsace med fläskkarré, högrev och lammstek som bakas i ugnen med lök, vitlök, potatis samt vitt vin. En rätt som är allt i ett. Serveras med gott nybakt bröd.
Köttgrytan från Alsace ska marineras över natten först i vitt vin från Alsace samt sedan bakas några timmar på låg värme i ugnen. Men grytan sköter sig själv så det är egentligen bara lite planering som behövs. Perfekt att förbereda innan om du sedan har ont om tid och vill bjuda på något gott och värmande rustikt hemlagat.
Vintips till Alsaceköttgrytan är såklart ett Riesling eller Gewurtztraminer från Alsace.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Kokt fisk
Kokt fisk. Grundrecept på hel kokt fisk som gädda, torsk, lax eller annan valfri hel fisk.
Förslag att servera till kokt fisk är finriven pepparrot, skirat smör, kokt potatis samt gröna ärtor. Andra goda såser till kokt fisk är hollandaisesås, vitvinssås, kall dillsås eller ratatouille.
Du kan koka en hel fisk också och spara fiskköttet som blir över. Räkna då 1 msk salt, en halv lök samt 3-4 vitpepparkorn och ett lagerblad per liter vatten. Vattnet ska täcka fisken. Sjud tills du du lätt kan dra loss en fena från fisken.
Morotssoppa
Morotssoppa. Enkel, snabb och god soppa på morot. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen morotssoppa blir både nyttig och billig.
Här har jag två förslag på smaksättningar av morotssoppan. Den går såklart bra att servera naturell också. Den första varianten är med curry och garam masala; den andra med färsk dragon, persilja, citron- eller apelsinsaft
Smaka av morotssoppan med salt, socker och vitpeppar.
Mixa gärna morotssoppan slät med stavmixer, mosa den för hand med en visp eller mixa i matberedare.
Med en skvätt grädde, crème fraiche eller matyoghurt på slutet så får du en fylligare och festligare soppa.
Morotssoppa är gott med nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite potatis, rotselleri och purjolök.
Ljummen potatissallad med potatis och linser
Ljummen potatissallad med potatis, linser, morötter och rödlök. En god, billig och nyttig potatissallad med olivolja och vitlök.
Potatissalladen är god varm, ljummen eller kall.
Köp helst kravmärkta grönsaker som är goda och nyttiga.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook