AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin

Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin Burgundisk köttgryta. En jättegod fransk köttgryta med grytkött, rödvin, svamp, fläsk och schalottenlök. Burgundisk köttgryta (bœuf bourguignon, Beef bourguignon, beef Burgundy eller boeuf à la bourguignonne) är en av de mest kända och klassiska franska köttgrytorna. Svamp som skogschampinjon men också svenska kantareller eller trattkantareller passar bra i köttgrytan. Ostronskivling, vanlig champinjon och/eller shii-take funkar också.
Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
Gör gärna köttgrytan någon dag i förväg då den blir godare om den får stå någon dag i kylen.
Köttgrytan är god med fylligt rödvin (från Bourgougne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 8)
6-8 port burgundisk köttgryta
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 2 tim

Ingredienser:

  • 1 kg grytbitar, nötkött av fransyska, benfri, högrev el. ytterlår
  • 5 dl svamp, valfri sort ex. skogschampinjon
  • 8 schalottenlökar eller 12 st steklökar eller smålökar
  • 0,5 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 gram rökt fläsk eller 1 pkt bacon
  • 1/4 rotselleri
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad timjan eller 2-3 kvistar färsk timjan
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 4 krm vitpeppar
  • 6 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning:

  1. Tärna fläsket.
  2. Lägg i en stor stekgryta.
  3. Du kan också fräsa ingredienserna i en stekpanna. Ta då fram en stor kastrull att koka grytan i samt lägg över det du fräser efterhand i den.
  4. Skala och halvera lök (små steklökar behöver du bara skala).
  5. Skala och grovhacka vitlök.
  6. Lägg lök och vitlök med fläsket i stekgrytan eller fräs med fläsket i en stekpanna och lägg sedan över i gryta.
  7. Rensa purjolök, dela den längs med på mitten och skölj den. Dela den i halva och hacka den grovt.
  8. Fräs i stekgrytan eller fräs med lite olja eller smör i stekpanna och lägg över i grytan.
  9. Rensa och skölj under tiden svampen. Dela stora svampen i halvor. Tillsätt till grytan.
  10. Skär bort kanterna på rotsellerin och dela i tärningar ca 2x2 cm stora. Tillsätt till grytan.
  11. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Fräs någon minut och rör sedan ut mjölet.
  12. Tillsätt salt, vitpeppar samt vin, vatten och soja.
  13. Bryn köttet i en stekpanna bredvid i tre omgångar och lägg över i grytan. Rör om.
  14. Sätt på lock och koka den burgundiska köttgrytan på låg värme i en 1 timme eller tills köttet är mört. Högrev och segare grytbitar kokar du 1,5-2 timmar. Mörare grytbitar behöver ej koka över en timme.
  15. Rör ut maizena i kallt vatten, tillsätt och rör om. Låt puttra i 5 minuter.
  16. Ta den burgundiska grytan av från värmen och smaka av med soja, socker samt salt och vitpeppar efter smak.
  17. Innan servering rör du i hackad persilja.
  18. Tycker du grytan är för lös kan du reda den med ytterligare 2 msk maizena utrört i 1 dl vin eller vatten. Rör i lite taget under tiden du kokar grytan. Då tjocknar grytan efter hand som du tillsätter maizenan. Grytan ska vara rätt lös men lite såsig också såklart.
  19. Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
  20. Kokta gröna bönor med lite smör, salt och vitpeppar är också gott till köttgrytan.


 

Fler recept ur samma kategori som Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin:

Sötpotatisrårakor med fläsk
Sötpotatisrårakor med fläsk och lingon. Riven sötpotatis och vanlig potatis blir mycket goda rårakor. Här med stekt fläsk och lingon.
Svampsoppa extra allt
Svampsoppa extra allt med grädde, tryffel, vitt vin, fläsktärningar, kålrot, morot och kräftstjärtar. Nästan som en svampgryta med massa fyllning.
En fyllig och god samt mättande svampsoppa som kan serveras som förrätt, middag, lunch eller på soppbuffé med gott bröd.
Självklart kan du ha i olika svampar frånsett champinjon ex. Karl-johan, kantarell, ostronskivling, skogschampinjonen och shiitake (eller blanda).
Serverar du champinjonsoppan till förrätt så räcker den till 6 mindre portioner.
Välj gärna ett vitt vin utan så mycket ekfatslagring eller en torr sherry fino. Vintips att dricka till är ett smakrikt vitt vin av valfri sort.
Viltskavsgryta renskavsgryta
Viltskavsgryta. Gryta med viltskav eller renskav. Servera hemlagad viltskavsgryta eller renskavsgryta med pressad potatis eller kokt potatis.
Saltgurka och rårörda lingon är gott till.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Pyttipanna med korv
Pyttipanna med korv, potatis, lök och ägg. Du kan laga pytten med valfri korv. Vanlig korv som lunchkorv, prinskorv, bratwurst, grillkorv, frukostkorv, falukorv, salsiccia eller smakrikare och hetare korv som chorizo, kabanoss eller merguez.
Välj gärna en korv med hög kötthalt.
Stekt ägg, rödbetor och saltgurka passar till pyttipanna. Vidare kan du ha en grönsallad till. Vill du ha en snabb och enkel sås till så kan du blanda crème fraiche med sweet chilisås eller senap och servera till. Eller så kan du tillsätta några dl grädde och crème fraiche till pytten så får du stuvad pyttipanna.
Vill du variera pytten kan du ersätta en del av potatisen med ex. morot och kålrot.
Grillspett Teriyaki med Entrecote
Grillspett Teriyaki med Entrecote. Marinerade spett med mör entrecote. Teriyakisås är en japansk sojamarinad och sås med ljus soja, socker, risvin samt ingefära. Här har jag lagt till vitlök och sesamfrön samt en klyfta lime.
En rätt nyttig men lyxig och festlig rätt som passar till grill på vardag som helg.
Som tillbehör är klibbigt ris gott samt grillade grönsaker som paprika och zucchini. Vårlök, rödlök, purjolök, äggplanta, morot mm är också gott att grilla till.
Istället för ris så passar kokt matvete eller råris till.
Grillspetten kan såklart stekas i ugn med.
Dryckestips till är öl som ex. Nils Oscar Lager.
Bagels med bacon och ägg
Bagels med knaprig bacon och kokt ägg, grönsallad, färskost, tomat, lök och gurka. Passar till lunch, utflykt eller enkel kvällsmat.
Köp färdiga bagels eller baka egna - sök efter bagelrecept här på receptfavoriter.se
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Clafoutis fransk kaka med bär
Clafoutis som är en fransk kaka med bär eller frukt i botten överbakt med en variant av sockerkakssmet.
Här har jag mandel och smör i smeten för det är gott. Vanlig sockerkakssmet blir också mycket gott att hälla över bären och baka.
Plommon, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär, kärsbär, persika passar till denna franska kaka. Se till att frukt och bär är mogna bara.
Clafoutis kan serveras som den är eller med lättvispad grädde (kanske med en skvätt calvados eller cognac i samt lite vaniljsocker), med vaniljsås eller bärsås.
Vanligt är att pudra över florsocker innan servering.
Bruschetta
Bruschetta med tomat och avokado. Italienskt grillat bröd. I Italien grillar man gårdagens bröd och kallar det bruschetta.
Gott, nyttigt och enkelt som förrätt. Passar också som tilltugg på små bröd ex. skivad baguette.
Ett vitt ekfatslagrat vin av chardonnay eller pinot grigio passar bra till bruschetta.
Purjolöksgratäng gratäng med purjolök
Purjolöksgratäng. Gratäng med purjolök gratinerad med ostsås.
En snabbare gratinering kan du göra genom att hälla på lite grädde, finhackad schalottenlök, 0,5 pressad vitlök och sedan riva ost över och toppa med lite smakrik parmesan eller grano padano.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Spagetti med rostad vitlök, soltorkad tomat, ruccolla och parmesan
Spagetti med vitlök, soltorkad tomat, basilika, ruccolla och riven parmesan. Dessa smaker passar mycket bra ihop. Alla älskar denna pasta. Även icke vegetarianer.
Gott till är en rostad hel vitlök per portion. I pastan är det färsk pressad vitlök som fräses i olivolja med chilin och sätter smak på spagettin.
Rostad hel vitlök blir mild, mjuk och sötaktig i smaken och är inte alls lika stark som färsk vitlök. Ett gott och lite festligare tillbehör till pastan. Rostad hel vitlök förberedas och rostas innan ex. passa på när du använder ungen till annat. Du serverar den horisontellt skuren på mitten till spagettin. Gästerna kan sedan pressa ut den mjuka vitlöken och blanda/äta till spagettin.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Grillspett Teriyaki med Entrecote
Grillspett Teriyaki med Entrecote. Marinerade spett med mör entrecote. Teriyakisås är en japansk sojamarinad och sås med ljus soja, socker, risvin samt ingefära. Här har jag lagt till vitlök och sesamfrön samt en klyfta lime.
En rätt nyttig men lyxig och festlig rätt som passar till grill på vardag som helg.
Som tillbehör är klibbigt ris gott samt grillade grönsaker som paprika och zucchini. Vårlök, rödlök, purjolök, äggplanta, morot mm är också gott att grilla till.
Istället för ris så passar kokt matvete eller råris till.
Grillspetten kan såklart stekas i ugn med.
Dryckestips till är öl som ex. Nils Oscar Lager.
Revbensspjäll kokta sedan grillade
Revbensspjäll som först är kokta, marinerade och sedan grillade eller ugnsstekta. Välj tjocka köttiga revbensspjäll.
Grillad revbensspjäll är gott till grillfest, julbord, buffe.
Gott till revbensspjäll är coleslaw och ugnstekta potatisklyftor; eller potatissallad; yoghurtsås mm.
Barbequemarinad kan du göra själv eller köpa färdig. Godast är att göra själv för då smakar den inte bara konstgjord rök.
Dubbla ev. barbequemarinaden och servera hälften till i en skål bredvid som grillsås.
1,5 kg revbensspjäll räcker till 4 personer och kan räcka till flera beroende på hur mycket kött det är på revbenen. Överblivna revben kan sparas i kylen.
Revbensspjällen kan också grillas utan marinad med bara ingefära, salt och vitpeppar för den som vill ha utan barbequesås.
Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Brioche briochebröd briochedeg
Brioche eller briochedeg. Hembakta franska briochebröd med ägg i degen.
Baka egna briocher - de passar som kuvertbröd till fest eller tillbehör till finare förrätter, soppor ex. hummersoppa mm.
Bakar du briochen i en avlång brödform kan du skära skivor av briochen och rosta till serveringen.
Entrecote med potatisgratäng
Entrecote med potatisgratäng, baconlindade haricots verts, bakad lök samt tomatsallad
Dryckestips är en ljus lager, veteöl eller ett rött fylligt vin ex. Chiraz från Australien.
Du kan såklart grilla entrecoten också istället för att steka den.
Vidare kan du välja annat kött som biff, kycklingfilé, lax eller qournfiléer (vegetariskt).
Salladsdressing med fransk senap och kapris
Salladsdressing med fransk senap och kapris passar till den mesta sallad. God till potatissallad, blandad sallad, sallad med lax, ägg och mycket annat.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Chili con carne
Chili con carne - en het gryta med köttfärs eller biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat.
Istället för köttfärs kan man använda mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin någon timme. Använder du grytkött som högrev så behöver det koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen. Ersätt då burkbönorna med 2 extra burkar tomater.
Chilipulver kan ersättas med hackad färsk chilifrukt ex. en eller två röd spansk peppar eller piri piri.
Här har jag valt vita bönor på burk men godast blir det såklart med egna koka vita bönor eller andra kokta bönor som svarta bönor eller röda bönor. I detta recept kan du ta 5 dl kokta bönor och tillsätta ytterliggare 1-2 burkar krossade tomater.
Chili con carne kan serveras med ris. Basmatiris, bulgur eller råris är gott till.
Jalapeñopeppar, tabasco, färsk hackad koriander, någon sås som guacamole, gräddfil eller matyouhurt, nachos eller brytbröd är andra tillbehör som passar till chili con carne.
I USA har de tävlingar i bästa chili con carnen.
Lökconfit
Lökconfit är en röra på skivad stekt lök som fått koka i olivolja tills den är riktigt mjuk och god. Passar utmärkt till grillat och som tillbehör till ex. pulled pork, fläskkarré, korv, kyckling eller lövbiff. En riktigt billig röra som är lätt att laga till flera.
Överbliven olja häller man sedan av och det kan du ha till annat ex. att steka i.
Confit är franska för att koka in i fett.
Mannagrynsgröt
Mannagrynsgröt. Gröt på mannagryn är gott med kall mjölk, kanel, socker, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad eller frön.
Mannagryn är små gryn från den innersta delen av vetet.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook