AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Har du inte redan plockat fram grillen så är det dags. Här kommer lite recept på grillat som hjälp på...
Sök
Android

Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin

Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin Burgundisk köttgryta. En jättegod fransk köttgryta med grytkött, rödvin, svamp, fläsk och schalottenlök. Burgundisk köttgryta (bœuf bourguignon, Beef bourguignon, beef Burgundy eller boeuf à la bourguignonne) är en av de mest kända och klassiska franska köttgrytorna. Svamp som skogschampinjon men också svenska kantareller eller trattkantareller passar bra i köttgrytan. Ostronskivling, vanlig champinjon och/eller shii-take funkar också.
Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
Gör gärna köttgrytan någon dag i förväg då den blir godare om den får stå någon dag i kylen.
Köttgrytan är god med fylligt rödvin (från Bourgougne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 8)
6-8 port burgundisk köttgryta
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 2 tim

Ingredienser:

  • 1 kg grytbitar, nötkött av fransyska, benfri, högrev el. ytterlår
  • 5 dl svamp, valfri sort ex. skogschampinjon
  • 8 schalottenlökar eller 12 st steklökar eller smålökar
  • 0,5 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 gram rökt fläsk eller 1 pkt bacon
  • 1/4 rotselleri
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad timjan eller 2-3 kvistar färsk timjan
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 4 krm vitpeppar
  • 6 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning:

  1. Tärna fläsket.
  2. Lägg i en stor stekgryta.
  3. Du kan också fräsa ingredienserna i en stekpanna. Ta då fram en stor kastrull att koka grytan i samt lägg över det du fräser efterhand i den.
  4. Skala och halvera lök (små steklökar behöver du bara skala).
  5. Skala och grovhacka vitlök.
  6. Lägg lök och vitlök med fläsket i stekgrytan eller fräs med fläsket i en stekpanna och lägg sedan över i gryta.
  7. Rensa purjolök, dela den längs med på mitten och skölj den. Dela den i halva och hacka den grovt.
  8. Fräs i stekgrytan eller fräs med lite olja eller smör i stekpanna och lägg över i grytan.
  9. Rensa och skölj under tiden svampen. Dela stora svampen i halvor. Tillsätt till grytan.
  10. Skär bort kanterna på rotsellerin och dela i tärningar ca 2x2 cm stora. Tillsätt till grytan.
  11. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Fräs någon minut och rör sedan ut mjölet.
  12. Tillsätt salt, vitpeppar samt vin, vatten och soja.
  13. Bryn köttet i en stekpanna bredvid i tre omgångar och lägg över i grytan. Rör om.
  14. Sätt på lock och koka den burgundiska köttgrytan på låg värme i en 1 timme eller tills köttet är mört. Högrev och segare grytbitar kokar du 1,5-2 timmar. Mörare grytbitar behöver ej koka över en timme.
  15. Rör ut maizena i kallt vatten, tillsätt och rör om. Låt puttra i 5 minuter.
  16. Ta den burgundiska grytan av från värmen och smaka av med soja, socker samt salt och vitpeppar efter smak.
  17. Innan servering rör du i hackad persilja.
  18. Tycker du grytan är för lös kan du reda den med ytterligare 2 msk maizena utrört i 1 dl vin eller vatten. Rör i lite taget under tiden du kokar grytan. Då tjocknar grytan efter hand som du tillsätter maizenan. Grytan ska vara rätt lös men lite såsig också såklart.
  19. Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
  20. Kokta gröna bönor med lite smör, salt och vitpeppar är också gott till köttgrytan.


 

Fler recept ur samma kategori som Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin:

Biff med hemgjord Bearnaisesås
Biff med hemgjord bearnaisesås passar bäst till rött mört kött gärna grillad hängmörad biff. Entrecôte, lövbiff, oxfilé, fläskfilé, kotlett eller kycklingfile passar också med bearnaisesås.
Du kan grilla eller steka köttet i panna.
Vintips blir ett rött vin i Bordeaux-stil av druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon (ex. från Chile, Frankrike, USA eller Australien).
Tillbehör som passar till är: tomatsallad med olivolja, hackad rödlök, vinäger, salt och svartpeppar.
Ugnsrostad klyftpotatis, morot, rödlök och rotselleri. Bakad potatis. Vanlig blandad sallad. Grillad tomathalva.
Grilla gärna grönsaker som skivad zucchini, vårlök och paprikabitar till.
Köttfärsbiffar
Köttfärsbiffar görs av samma smet som till köttbullar och köttfärslimpa. Du kan använda blandfärs, oxfärs eller fläskfärs eller t.o.m. kycklingfärs.
Provstek gärna en liten bit färs innan du formar alla biffarna. Smaka på så vis av salt och peppar. Är färsen för lös kan du tillsätta någon msk mer ströbröd eller några tsk potatismjöl.
Till köttfärsbiffar är det gott med kokt potatis, gräddsås eller svampsås, inlagd gurka och kokta grönsaker som blomkål, morot och vårlök eller gröna bönor.
Köttfärsbiffar är också goda med rostad potatis, rotfrukter och paprika i ugnen serverat med tzatziki eller annan yoghurtsås.
Råris, quinoa eller kokt vete passar också köttfärsbiffar då gärna med ex. en tomatsås samt ugnsrostad paprika.
Köttfärsbiffarna kan du smaksätta på andra vis också med olika kryddor. Några förslag är: pressad vitlök, smulad fetaost och oregano;
hackad persilja, pressad vitlök, rosmarin och hackade oliver;
tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
Fiskgryta allt i ett
Mustig klassisk fiskgryta med aioli och bröd. Grönsaker som purjolök, morötter och potatis ger mättnad. Tomat, saffran och timjan ger fyllighet. Lax, torsk och räkor elegans. Smakfull vitlök ger pricken över i med majonnäs serverad som aioli vid sidan. Ett gott bröd ska det vara till också. Fisk och grönsaker kan bytas efter tillgång - spätta är ex. gott i. Musslor kan läggas till.
Vitt kylt vin av Chardonnay, Chablis eller valfritt vitt passar till fisksoppan.
Du kan smaksätta fisksoppan enligt nedan och du behöver inte ta alla kryddor om du inte önskar men de jag tipsat om ger mycket god smak. Ett till tips är att ta med 1 tsk rivet apelsinskal som ger god smak.
Överbliven fisksoppa klarar sig fint i kylen och är nästan godare dagen efter.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Grillad entrecote med potatissallad
Grillad entrecote med potatissallad. Grillad eller stekt entrecote i grillpanna serverad med en potatissallad med rädisor, morötter och sparris i creme fraiche och majonnäs samt smaksatt med senap. En variant på potatissallad med mer grönsaker och smaker.
Du kan ta andra primörer eller grönsaker i salladen också ex. fräst vårlök eller purjolök. Tärnat äpple är också gott i. Hackad persilja eller basilika är också gott i.
En grönsallad passar också att servera till.
Vintips är ett lätt rött vin som Pinot Noir eller ett rosé.
Consomme
Consomme. En soppa med klar köttbuljong. Serveras som förrätt, vickning eller på utflykt. Gott med bröd, ostmackor, smördegssnurror, grissinis, varma mackor eller piroger.
Consomme som blir över kan användas som köttfond till såser och soppor.
Du behöver en stor kastrull - gärna 10 liter. Eller två mindre kastruller.
Gillad entrecote med klyftpotatis, puylinser och såser
Grillad entrecote med klyftpotatis, marinerade Puy-linser, två enkla yoghurtsåser samt grönsallad och cocktailtomater.
Du kan grilla entrecoten i grillpanna eller på utegrill.
Hittar du inte Puy-linser kan du ta Belugalinser eller gröna linser.
Istället för entrecote kan du ta oxfilé, kycklingfilé, fläskfilé eller Halloumi-ost (vegetariskt alternativ).
Gott till är också pesto på röd tomat.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Grillad hel fisk
Grillad hel fisk på medelhavsvis med olivolja och örter. Guldbraxen (guldsparid), sik, multe, makrill, regnbågslax eller öring är goda att grilla hela. Men flera andra fiskar blir goda helgrillade.
Ett fiskhalster är smidigt att grilla fisken med. Det är också lättare att vända fisken. Det går att grilla utan också men var försiktig när du vänder fisken. Man kan också slå in fisken i folie men då får man inte så god grillyta på skinnet.
Förslag som tillbehör är klyftpotatis, olivolja, citron och tomatsallad men du kan också ha valfritt tillbehör som ex. kokt färskpotatise eller delikatesspotatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, råris, valfri sallad samt såser som hollandaise, kryddsmör, skirat smör eller kall yoghurtsås.
Gillar du vitlök kan du lägga till en pressad eller hackad klyfta och gnida in fisken med tillsammans med olivoljan och örterna.
Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill, efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen. Efter några minuter öppna. Växla så hela tiden för att inte få för kraftig värme.
Fisksoppa soppa med fisk
Fisksoppa eller soppa med fisk. God, relativt snabb och enkel fisksoppa.
Vintips till är ett vitt vin av ex. Chardonnay.
Rostad baguette och aioli är gott till.
Nu finns det fryst fisk i bitar samt frysta skaldjur som räkor och musslor eller i färdig blandning som är perfekt för fisksoppa.
Fisksoppan är god nylagad men blir ännu godare om du lagar basen till soppan dagen innan servering - alltså fram tills att du ska lägga i fisken. Då står den till sig och smaken mognar. Koka sedan upp soppbasen och lägg i fisk och skaldjur när det är dags att äta den.
Lökvåfflor med matjessill, ägg och gräddfil
Lökvåfflor med matjessill, ägg och gräddfil. Gott som tilltugg eller liten förrätt. Funkar också till buffé som på påskbordet eller till midsommar. Matvåfflor med lök.
En nubbe och öl passar att dricka till.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rödbetspytt
Rödbetspytt med kålrot, rödbetor, rödlök och potatis. Här toppad med spansk chorizo-korv. Du kan också toppa med annat valfritt tillbehör ex. tärnad skinka, stekt falukorv, stekt ägg, stekt halloumi, stekt kyckling, stekt kassler, stekt tärnad fläskfilé eller kotlett osv. Gott till pytten är också saltgurka samt hackad persilja. Vill du ha en sås till så kan du blanda grekisk yoghurt med någon tsk pressad lime, tsk honung, salt och peppar och servera till rödbetspytten.
Kålgryta med revbensspjäll
Kålgryta med revbensspjäll. En variant av får i kål men med revbensspjäll. God med kokt potatis.
Kan serveras som kålsoppa också men då är det gott att spä med lite mer vatten samt att plocka köttet från benen och tärna det. Koka sedan upp till servering.
Oxsvanssoppa soppa med oxsvans nötsvans
Oxsvanssoppa. Hemlagad oxsvanssoppa blir otroligt god. Soppa med oxsvans eller nötsvans tar lite tid att koka men mindre tid att faktiskt stå vid spisen.
Bäst blir oxsvanssoppan om du gör soppan av oxsvanskött första dagen och låter soppan (oxköttbuljongen) stå till sig till nästa dag då den serveras med oxsvansköttet och goda grönsaker i. En riktig svensk husmanskostklassiker.
Lika bra att göra en stor omgång direkt - så fram med en stor kastrull. Soppan håller sig i kylen någon vecka och kan också frysas in i ex. portionsburkar.
Soppbuljongen av oxsvans blir rätt fet därför är det en bra ide att låta den vila ett dygn innan den serveras. Kyls soppan så stelnar fettet som ett lock som är lätt att ta bort. Annars kan man också skopa bort fettet eller doppa smörpapper på ytan av soppan om den ska serveras samma dag.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Fänkålssoppa med Pernod och laxboll
Fänkålssoppa med Pernod och laxboll med färskost, pepparrot och äpple.
Pernod som är en sprit med anis- eller lakritssmak förstärker samma smak som finns i fänkålen på ett mycket gott vis.
Soppa med fänkål passar till förrätt, lunch eller soppmiddag.
Vintips till är vitt vin från Frankrike ex. en Chablis.
Dijondressing
Dijondressing är en mycket god salladsdressing. Dijonsenap är en stark fransk senap. Dijon- eller senapsdressing blir också god grillmarinad eller sås till buffe.
Bechamelsås vit sås
Bechamelsås är en vit grundsås med mjölk, smör, grädde och mjöl.
Bechamelsås används till många rätter som stuvningar, såser, gratänger samt suffléer. Ex. till lasagne (smaksatt med muskot), gratinering (blandad med riven ost) och sås till julbordets lutfisk (med kryddpeppar eller senap) bla.
Bechamelsås kan också användas till stuvad pasta, potatis, kål, morötter, spenat med mera.
Ska du spara bechamelsås i kylen så kan du smälta en klick smör på ytan innan den svalnar så blir det inget skinn på såsen.
Vill du ha en fylligare sås så kan du tillsätta några msk grädde.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Spagetti med bacon, lök och ketchup
Spagetti med bacon, lök och ketchup. Detta är en av mina äldsta vardagsfavoriter och favorit bland barn. Blir också god med stekt korv i slantar.
Garnera ev. med hackad bladpersilja samt riven ost som parmesan eller grana padano.
Kokt kyckling höna buljong
Kokt kyckling eller höna med buljong. Kokt kyckling eller höns kan du använda som bas till grytor, pajer, pytt, soppor, wok med mera.
Gott att göra currysås med kycklingbuljong och ris eller örtsås med grönsaker och rostade rotfrukter. Kokt höna ger godare buljong - hönsbuljong - och sås men måste koka längre än kycklingen.
Pressad potatis
Pressad potatis. Kokt potatis du pressar med en potatispress. Gott och enkelt.
Pressad potatis passar som potatistillbehör till det mesta. Speciellt när den serveras till en rätt med mycket sås som ex. fisk med vitvinssås eller en god köttgyta.
Du kan välja fast eller mjölig sort. Välj goda ekologiska potatisar.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook