AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin

Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin Burgundisk köttgryta. En jättegod fransk köttgryta med grytkött, rödvin, svamp, fläsk och schalottenlök. Burgundisk köttgryta (bœuf bourguignon, Beef bourguignon, beef Burgundy eller boeuf à la bourguignonne) är en av de mest kända och klassiska franska köttgrytorna. Svamp som skogschampinjon men också svenska kantareller eller trattkantareller passar bra i köttgrytan. Ostronskivling, vanlig champinjon och/eller shii-take funkar också.
Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
Gör gärna köttgrytan någon dag i förväg då den blir godare om den får stå någon dag i kylen.
Köttgrytan är god med fylligt rödvin (från Bourgougne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 8)
6-8 port burgundisk köttgryta
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 2 tim

Ingredienser:

  • 1 kg grytbitar, nötkött av fransyska, benfri, högrev el. ytterlår
  • 5 dl svamp, valfri sort ex. skogschampinjon
  • 8 schalottenlökar eller 12 st steklökar eller smålökar
  • 0,5 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 gram rökt fläsk eller 1 pkt bacon
  • 1/4 rotselleri
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad timjan eller 2-3 kvistar färsk timjan
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 4 krm vitpeppar
  • 6 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning:

  1. Tärna fläsket.
  2. Lägg i en stor stekgryta.
  3. Du kan också fräsa ingredienserna i en stekpanna. Ta då fram en stor kastrull att koka grytan i samt lägg över det du fräser efterhand i den.
  4. Skala och halvera lök (små steklökar behöver du bara skala).
  5. Skala och grovhacka vitlök.
  6. Lägg lök och vitlök med fläsket i stekgrytan eller fräs med fläsket i en stekpanna och lägg sedan över i gryta.
  7. Rensa purjolök, dela den längs med på mitten och skölj den. Dela den i halva och hacka den grovt.
  8. Fräs i stekgrytan eller fräs med lite olja eller smör i stekpanna och lägg över i grytan.
  9. Rensa och skölj under tiden svampen. Dela stora svampen i halvor. Tillsätt till grytan.
  10. Skär bort kanterna på rotsellerin och dela i tärningar ca 2x2 cm stora. Tillsätt till grytan.
  11. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Fräs någon minut och rör sedan ut mjölet.
  12. Tillsätt salt, vitpeppar samt vin, vatten och soja.
  13. Bryn köttet i en stekpanna bredvid i tre omgångar och lägg över i grytan. Rör om.
  14. Sätt på lock och koka den burgundiska köttgrytan på låg värme i en 1 timme eller tills köttet är mört. Högrev och segare grytbitar kokar du 1,5-2 timmar. Mörare grytbitar behöver ej koka över en timme.
  15. Rör ut maizena i kallt vatten, tillsätt och rör om. Låt puttra i 5 minuter.
  16. Ta den burgundiska grytan av från värmen och smaka av med soja, socker samt salt och vitpeppar efter smak.
  17. Innan servering rör du i hackad persilja.
  18. Tycker du grytan är för lös kan du reda den med ytterligare 2 msk maizena utrört i 1 dl vin eller vatten. Rör i lite taget under tiden du kokar grytan. Då tjocknar grytan efter hand som du tillsätter maizenan. Grytan ska vara rätt lös men lite såsig också såklart.
  19. Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
  20. Kokta gröna bönor med lite smör, salt och vitpeppar är också gott till köttgrytan.


 

Fler recept ur samma kategori som Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin:

Kycklinggryta med bacon
Kycklinggryta med bacon, äpple och champinjoner med smak av rödvin, vitlök, fänkål, tomat och cayennepeppar avrundat med lite grädde.
Gott med råris gärna kokt med lite svart vildris i. Potatismos, basmatiris, pasta, kokt vete, couscous eller bulgur passar också till.
Fläskfiléspett
Fläskfiléspett med paprika, rödlök och zucchini. Goda spett med marinad.
Spetten kan också grillas i ugnen eller stekas. Använder du grillspett i trä så lägg dem i blöt under tiden du marinerar fläskfilén.
Spagetti med kycklingfärssås
Spagetti med kycklingfärssås smaksatt med vitlök, örter och grädde. Pastasås med kycklingfärs.
Servera med riven ost som parmesan eller grana padano. Hackad bladpersilja är gott på också. Vitlöksbröd är gott till pastan.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Enchiladas eller fajitas med fläskkött tortillas fyllda tortillarullar med strimlat fläskkött
Enchiladas eller fajitas med fläskkött. Tortillas eller tortillarullar fyllda med strimlat fläskkött.
Mexikansk mat är gott att sitta och plocka med som en liten buffe där alla fyller och rullar ihop sina egna fajitas.
Nachos är gott att servera till tortillarullar.
Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, svarta bönor är gott i tortillas.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.
Färskpotatispytt med korv
Färskpotatispytt med korv, stekt ägg och rödbetor. God pytt på kokt färskpotatis eller annan kokt potatis.
En resträtt till överbliven kokt potatis som passar till lunch eller enkel middag.
Du kan välja korv efter tycke. Chorizo fresca blir mycket gott men vanlig lunchkorv eller falukorv funkar också.
Presssylta
Pressylta som är en klassiker på julbordet. Kan lagas av fläsklägg med ben, bogfläsk, svålar, späck och ev. grisfötter som kokas mört, hackas samt lindas i silduk och pressas för att stelna och serveras kallt i skivor.
Grisfötterna är med för att de ger mycket gelatin så att pressyltan stelnar fint och blir fast men de kan uteslutas om de ej går att köpa. Ersätt då med några blad gelatin.
Servera pressylta kall med rödbetor (jo det stavas såklart med bara två s - pressylta).

Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Madeirasås sås med Madeiravin
Madeirasås. Sås med Madeiravin är god till kötträtter, kyckling, fläskfile, skinka mm.
Madeira är ett starkvin från den portugisiska ön Madeira. Använd helst torrt madeiravin till madeirasås annars blir den rätt söt (men god).
Madeirasås är också klassisk med tryffel - tryffelsås - tillsätt då någon msk små hackade bitar tryffel.
Murkelsås får du om du tillsätter murklor ca 15 gram torkade murklor - smula ner dem i madeirasåsen.
Trattkantareller blir också gott i. Smula några stycken torkade trattisar eller ta några färska.
Musselsoppa Clam Chowder
Musselsoppa Clam Chowder. En god klassisk matig soppa med musslor. Amerikansk Clam Chowder görs på musslor som blåmusslor och smaksätts oftast med fläsk eller bacon, persilja, lök, potatis samt grädde eller mjölk.
Istället för färska blåmusslor går det att använda burkmusslor - ta 1-2 burkar ca 200 - 400 gram.
Pannacotta med Vin Santo-gelé
Pannacotta med Vin Santo-gelé. En god dessert med italiensk hemgjord pannacotta toppad med en gelé sött italienskt dessertvin - Vin Santo. Garnera ev. pannacottan med varsin italiensk mandelskorpa - biscotti.
En variant av klassisk pannacotta med riktig grädde, vanilj, Vin Santo och lite kanel.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Grahamsscones scones med grahamsmjöl
Grahamsscones eller scones med grahamsmjöl. Nyttigare och goda scones med grovare mjöl.
Grahamsmjöl är lite grovare mjöl med vetemjöl och rågmjöl blandat. Lite vetekli kan du också ha i om du vill ha fibrer.
Engelsmännen älskar scones och serverar engelska scones till en kopp te med smör, ost och marmelad.
Byter du ut lite av mjölet mot riven ost så får du goda ostscones. Ostscones: Byt ut 1/3 av mjölet mot riven ost.
Lax med fetaosttäcke
Lax med fetaosttäcke. Ugnsbakad lax toppad med ett täcke av smulad fetaost, crème fraiche och spenat.
Gott med kokt potatis, klyftpotatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, pasta eller ris.
Tips är att även blanda lite extra sås av crème fraiche och smulad fetaost.
Pumpadipp
Pumpadipp. En god och nyttig dipp av pumpa till pålägg till bröd (istället för smör) och dipp till chips eller tortillachips mm får du om du kokar pumpa mjuk och mosar den med lite olivolja och smaksätter med smulad fetaost samt riven ost som parmesan.
Garnera gärna dippen med rostade pumpafrön och pumpaolja.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Saffranssås till fisk sås med saffran
Saffranssås som passar till kokt, grillad eller stekt fisk eller skaldjur. Fisksås med saffran.
Goda tillbehör till saffranssås är smörstekt purjolök och slantade morötter; pressad potatis eller basmatiris; råris eller quinoa. Samt fisk då förstås.
Ugnsbakta fiskrulader ex. spätta rullad med laxbitar är mycket gott. Eller grillad lax, fiskterrine, kokt fisk som gös eller torsk.
Hemgjord köttbuljong köttfond
Köttbuljong eller köttfond. Hemgjord buljong på köttben är en god grund till bla god sås. Köttbuljong kan du reducera - koka ner - till mer koncentrerad smak.
Du behöver en stor kastrull - gärna 10 liter. Eller två mindre kastruller.
Nerkokt köttfond (ca till hälften) bildar ett gelé - sk köttglace - när den kallnar och stelnar. Detta av det gelatin som finns i köttbenen. Av detta kan man laga sk aspic (kall köttgelé). Då gör man köttfonden klar och ren genom att vispa i en eller två äggvitor, koka upp och sedan sila fonden genom en silduk. Därefter kokas fonden ned rejält och hälls i aspic-formar eller skålar att stelna i kylen.
Vanligast är att välja kalvben eller märgben. Det ska vara ben av nöt såklart. Lammbuljong funkar annars också att koka på lammben. Fläskben blir också buljong men passar ej i såser och till köttsoppor.
Mire pois kallas det när man tärnar grönsakerna i små kuber ca 1x1 cm i storlek. Denna grönsaksblandning används sedan till buljongen.
Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin
Burgundisk köttgryta. En jättegod fransk köttgryta med grytkött, rödvin, svamp, fläsk och schalottenlök. Burgundisk köttgryta (bœuf bourguignon, Beef bourguignon, beef Burgundy eller boeuf à la bourguignonne) är en av de mest kända och klassiska franska köttgrytorna. Svamp som skogschampinjon men också svenska kantareller eller trattkantareller passar bra i köttgrytan. Ostronskivling, vanlig champinjon och/eller shii-take funkar också.
Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
Gör gärna köttgrytan någon dag i förväg då den blir godare om den får stå någon dag i kylen.
Köttgrytan är god med fylligt rödvin (från Bourgougne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Pumpamarmelad med äpple
Pumpamarmelad med äpple. Marmelad på pumpa och äpple blir god och perfekt om du har massa överbliven pumpa från ex. Halloween. Pumpamarmelad är gott till frukostmackan och ostbrickan.
Pasta med tomatsås och svamp
Pasta med tomatsås, svamp (skogschampinjon), rödvin, vitlök, chili och örter. En smakrik vegetarisk tomatpasta toppad med fräst svamp.
Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan god matsvamp.
Utan smör, grädde och ost blir pastan vegan. Ersätt gärna grädden med sojagrädde och smöret med olivolja.
Kycklinggryta med ris
Kycklinggryta med ris, grönsaker, curry och grädde. God med Mango chutney till.
Grytan får riktigt god smak med en hel färsk kyckling men man kan också ta fyra kycklinglår, fyra kycklingfiléer eller 500 gram strimlat kycklingkött.
Du kan variera med grönsaker efter eget tycke. Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook