Buddapeststubbe Budapeststubbe

Buddapeststubbe eller Budapeststubbe. En klassisk bakelse likt rulltårta serverad i skivor.
En slags rulltårta som ser ut som en stubbe med nötmaräng fylld med grädde, jordgubbar, mandarinklyftor samt garnerad med choklad, grädde, mandarin och jordgubbar.
Du kan göra hemgjord vaniljkräm (sök recept här på receptfavoriter.se) eller använd 1,5 dl pulver till vaniljkräm.
Istället för färska mandariner kan du använda en burk 400 g konserverade mandariner

1 Buddapeststubbe

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 5 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 200 g hasselnötter
  • 3 dl vaniljkräm
  • Fyllning till Buddapeststubbe: 6 dl vispgrädde
  • 20 mandarinklyftor utan kärnor
  • 250 g färska jordgubbar (valfritt)
  • 100 g mörk choklad till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka nötterna.
  3. Vispa äggvitorna på låg fart några minuter med elvisp i en stor bunke. Öka farten och vispa till ett löst skum.
  4. Tillsätt sockret och vispa till hårt skum sk maräng.
  5. Vänd ner nötter i marängen och blanda i vaniljkrämspulvret.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred ut marängen i ett jämnt lager.
  7. Grädda marängen mitt i ugnen 15 minuter tills marängbotten fått färg.
  8. Ta ut och låt svalna.
  9. Vänd försiktigt upp och ner på ett annat bakplåtspapper. Pensla undersidan med lite vatten så lossar det lättare från marängen. Lossa pappret från botten och vänd upp på ytterligare ett bakplåtspapper eller en bricka.
  10. Vispa grädden hård.
  11. Skala mandarinerna. Dela i klyftor.
  12. Skölj, rensa och skiva jordgubbar.
  13. Bred grädden över bottnen och fördela frukten jämnt. Rulla försiktigt ihop likt en rulltårta.
  14. Bryt chokladen i bitar och smält den i en skål. Ringla över rulltårtan så att den liknar en stubbe.
  15. Om du vill kan du spritsa lite grädde i ex. snett rutmönster över stubben och garnera med lite färska bär och ev. lite riven vit choklad.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer