Brunkål med fläsk

Introduktion och förberedelse

Brunkål med fläsk lagar du i ugnen med strimlad vitkål som smaksätts med sirap.

En bit rimmat sidfläsk ger god smak åt kålen.

Serveringsförslag

Fläsket kan du skiva upp och servera på brunkålen till julbord och smörgåsbord.

Varianter

  • Brunkålen kan också kokas i stekgryta.
  • Vidare kan du ha i skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka.
  • Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
  • Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.

Kan förberedas

Brunkålen kan frysas och lagas i god tid innan man ska servera den.

Överbliven kål

Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.

10 portioner brunkål med fläsk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 vitkålshuvud, 1,4 kg
  • 75 gram smör
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 5 dl skinkspad, grönsaksbuljong, 1 grönsaksbuljong samt vatten eller enbart vatten
  • 300 gram rimmat sidfläsk

Tillagning

  1. Ta bort de två yttersta bladen. Dela vitkålshuvudet i klyftor. Skär bort den grova stammen.
  2. Strimla vitkålen i en matberedare eller med kniv i ca 1/2 cm breda bitar.
  3. MED BRYNT KÅL: Bryn lite kål i taget i smör i en stekpanna och lägg över efter hand i en långpanna med höga kanter om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen. Salta, peppra och ringla över sirap under stekningen.
  4. MED KOKT KÅL: Koka den strimlade kålen mjuk i vatten i 10 minuter. Häll av och lägg över i en långpanna med höga kanter om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen. Salta, peppra och ringla över sirap samt blanda runt.
  5. I UGNEN: Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Häll över skinkspad, buljong eller vatten. Lägg på sidfläsket.
  7. Stek brunkålen i ugnen i en timme. Ta ut och vänd runt efter halva tiden samt täck över med folie.
  8. I GRYTA: Häll på skinkspad, buljong eller vatten. Lägg i sidfläsket. Koka brunkålen på låg värme under lock i en timme.
  9. Ta upp fläsket och låt det svalna något.
  10. Smaka av brunkålen med salt, peppar och sirap.
  11. Skär fläsket i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  12. Lägg upp brunkålen på fat eller i en skål och servera det skivade fläsket på toppen.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 343 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-05

Tillbehör och liknande recept:

Alla recept du behöver till julbordet

Varje år ställs många inför samma dilemma - julmaten mot tiden. Ett förslag på julbord med några...