Brownie brownies

Brownie eller brownies. En variant av svenska klassiska kladdkakan är brownies.
Brownie eller brownies är det engelska ordet på kladdkaka. Här med goda nötter och riktig smakrik mörk fin choklad i också.

ca 20 brownies

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 18 min
  • Klart på: 33 min

Ingredienser

  • 175 gram smör
  • 4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 0,75 dl sirap
  • 1 krm salt
  • 4 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 150 gram 70% choklad
  • 2 dl nötter som ex. valnötter, mandlar eller paranötter

Tillagning

  1. Skiva upp smör i en bunke och låt stå tills det blir rumsvarmt. Eller mikra lite och rör mjukt i en bunke.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Hacka nötter grovt.
  4. Smörj en form (i storlek som en halv ugnsplåt, 25 x 35 cm eller en rund springform) med lite smör eller klä den med bakplåtspapper i botten.
  5. Vispa rumsvarmt smör, socker samt vaniljsocker några minuter i en bunke till det är vitt och fluffigt.
  6. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  7. Grovhacka chokladen och vänd i smeten.
  8. Sikta över vetemjöl samt och kakao och vispa ihop till en jämn smet.
  9. Vänd i grovhackade nötter.
  10. Bred ut smeten i formen i ett jämnt lager.
  11. Baka browniekakan i ca 18 minuter beroende på hur kladdig du vill ha dina brownies. Testa med toppen på en kniv.
  12. Ta ut och låt kakan svalna. Skär sedan i rutor sk brownies.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer