Bröd med lök lökbröd

Bröd med lök. Lökbröd är ett gott bröd smaksatt med hackad lök - det blir aromatiskt och supergott.
Att baka med hackad lök är ett enkelt sätt att sätta god och fyllig smak åt ett vanligt hembakt bondbröd.

2 bröd med lök eller 20 bullar

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 pkt jäst, färsk eller torkad
  • 5 dl vatten
  • 1,4 liter mjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 hackad gul lök

Tillagning

  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Blanda ut färsk jäst i fingervarmt vatten. Torrjäst blandas i mjöl och vattnet värms till lite mer än fingervarmt (50 C).
  3. Blanda ut jästen i vattnet i en stor bunke och tillsätt mjölet (spara 1 dl till utbakning) samt lök.
  4. Arbeta ihop till en deg och tillsätt mjöl tills degen släpper från kanterna. Lägg upp bröddegen på bakbord och knåda in luft i några minuter genom att vika över degen hela tiden.
  5. Lägg tillbaks degen i bunken och täck över att jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Ta upp degen och dela i två limpor eller forma bullar.
  8. Lägg på mjölad bakplåt. Täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  9. I degen kan du skära sneda snitt och sikta över mjöl eller pensla med vatten så fastnar frön som vallmo, solros eller sesamfrön.
  10. Gourmetsalt blir också gott.
  11. Baka lökbrödet i ca 35 minuter tills brödet är ljust brunt, botten ska vara fast och låta ihålig när du knackar på den.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer