Broccoli i krämig sås
Introduktion och förberedelse
Broccoli i krämig sås med färskost, parmesanost, grädde och vitlök.
Broccoli är inte bara mycket gott - vad kan gå fel med färskost, grädde och parmesan? Utan grymt nyttigt också.
Serveringsförslag
Gott som tillbehör eller att ha som vegetarisk rätt med pasta som tagliatelle eller valfritt.
Varianter
- Gillar du vitlök så kan du ösa på med mer klyftor.
- Du kan steka broccolin i panna som här.
- Eller woka den i wokpanna.
- Eller koka den i vatten och sedan steka den.
- Man kan även rosta broccolin i ugnen på 225 grader i 15 minuter i en ugnsform med olivolja i botten - häll över grädde, vatten och färskost blandat med pressad vitlök och sedan ost efter halva tiden.
Val av broccoli
- Det ska helst lagas med färsk broccoli. Gärna svensk och krav också.
- Fryst broccoli går och blir billigare men då den tappar mycket vatten i pannan direkt från frysen - tina den och lägg sedan i durkslag att trycka ut lite mer vätska - sedan kan du använda den i receptet.
- Blir även gott med sparrisbroccoli eller broccoloco.
Tillagning
- Rensa och ansa broccolin till små buketter. Även stammen kan du använda om du vill - putsa och tärna i små tärningar - stek då dem fem minuter först då de tar längre tid att bli klara.
- Skala och pressa vitlöken.
- Värm en stor stekpanna med höga kanter. En stekgryta eller stor tjockbottnad kastrull går också fint.
- Tillsätt olivolja samt vitlök och fräs någon halv minut utan att den tar färg. Tillsätt broccolibuketter och stek på medelvärme i 10 minuter. Rör om då och då. De får gärna få lite färg som ger mer smak.
- Riv osten.
- Tillsätt vattnet samt grädden och koka upp.
- Tillsätt och rör i färskosten så att den fördelar sig jämnt. Smaka av med salt. Lite vit- eller svartpeppar kan man också ta.
- Strö över riven parmesan och servera broccolin ur pannan, på tallrik eller lägg upp på fat.
Uppskattat näringsvärde per portion: 250 kcal