Bondkakor

Klassiska bondkakor. Enkelt och gott recept på kakdeg som blir mycket goda och knapriga bondkakor.
Har du ej tid att kyla degen så kan du rulla ut små bollar ca 2-3 cm diameter och platta ut till kakor samt grädda dem på bakplåtspapper enligt nedan.

ca 45 st bondkakor

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 5,5 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk vatten
  • 1 dl hackad sötmandel
  • 200 g smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft 175 grader).
  2. Rör ut bikarbonaten i vatten i en bunke.
  3. Skär matfettet i kuber.
  4. Tillsätt alla ingredienser till bunken och arbeta ihop till en deg.
  5. Dela upp kakdegen i två bitar och forma till rullar - ca 4 cm i diameter.
  6. Rulla in dem i plastfolie och lägg i frys eller kyl någon halvtimme så att de blir kalla och hårda. Då blir degen lättare att skära i 0,5 cm tjocka skivor av kakdegen som gräddas till bondkakor.
  7. Grädda kakorna på smord plåt eller bakplåtspapper tills bondkakorna fått guldgul färg, 7-10 min.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer