Bondkakor

Klassiska bondkakor. Enkelt och gott recept på kakdeg som blir mycket goda och knapriga bondkakor.
Har du ej tid att kyla degen så kan du rulla ut små bollar ca 2-3 cm diameter och platta ut till kakor samt grädda dem på bakplåtspapper enligt nedan.

ca 45 st bondkakor

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 5,5 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk vatten
  • 1 dl hackad sötmandel
  • 200 g smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft 175 grader).
  2. Rör ut bikarbonaten i vatten i en bunke.
  3. Skär matfettet i kuber.
  4. Tillsätt alla ingredienser till bunken och arbeta ihop till en deg.
  5. Dela upp kakdegen i två bitar och forma till rullar - ca 4 cm i diameter.
  6. Rulla in dem i plastfolie och lägg i frys eller kyl någon halvtimme så att de blir kalla och hårda. Då blir degen lättare att skära i 0,5 cm tjocka skivor av kakdegen som gräddas till bondkakor.
  7. Grädda kakorna på smord plåt eller bakplåtspapper tills bondkakorna fått guldgul färg, 7-10 min.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer