Bondbönssoppa

Soppa på bondbönor. Gott och nyttigt.
Du kan laga soppan på färska skalade bondbönor eller frysta skalade bondbönor.
Bondbönssoppa kan du laga året runt med frysta skalade bondbönor som finns i välsorterade butiker.
Om du vill kan du kombinera och tillsätta andra grönsaker i bondbönssoppan. Gott är fänkål, rotselleri, morot, vita bönor med mera.
Har du grönsaksbuljong så använder du det istället för buljongtärning och vatten.
Servera soppan med ett gott bröd, varma mackor eller som på bilden en halv pizza på tunnbröd.

4 portioner bondbönssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram skalade bondbönor, frysta eller färska
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1,5 liter vatten
  • 0,5 tsk fänkålsfrön (valfritt)
  • 2,5 dl grädde
  • Salt och svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Skala bondbönorna om du köpt färska.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs löken i olivolja och smör. Tillsätt pressad vitlök.
  4. Tillsätt bondbönor och fräs runt någon minut.
  5. Tillsätt buljongtärning, vatten samt ev. fänkålsfrön.
  6. Koka bondbönsoppan i 15 minuter tills bondbönorna är mjuka.
  7. Tillsätt grädden och koka upp.
  8. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  9. Koka upp och smaka av bondbönsoppan med salt och peppar. Späd den om du vill till önskad tjocklek.
  10. Bondbönsoppan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer