Bönsalsa

Introduktion och förberedelse

Bönsalsa med bönor, tomat, rödlök, chili, vitlök, bladpersilja och lite olivolja.

Salsan kan serveras varm eller kall.

Gott som tillbehör till det mesta förslasvis grillat, dipp till tacochips eller serverat till tacos, kötträtter, kyckling, grönsaker med mera.

Varianter

  • Gillar du färsk koriander kan du ta i det.
  • Du kan ta andra bönor som adzukibönor, svarta bönor eller vita bönor. Edamame eller gröna frysta sojabönor blir också gott. Eller blanda.
  • Blir också gott med kikärtor eller blanda.
  • Riktigt gott - och billigt - blir det med hemkokta bönor. Koka gärna ett paket egna bönor och spara de som blir över i frysten till annat.

Bönorna får god smak av tomat, chili och olivolja.
Bönorna får god smak av tomat, chili, rödlök, vitlök och olivolja samt lite vinäger.

4 portioner bönsalsa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 burk kidneybönor eller valfria bönor ca 400 gram; ca 240 gram kokta bönor om du kokar själv
  • 1/2 rödlök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • ca 4 dl hackade tomater (eller 1 burk krossade)
  • 0,5 tsk sambal oelek eller 2 krm chiliflakes
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk vinäger, lagrad röd eller vit balsamvinäger
  • 0,5 tsk socker
  • 1 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skölj bönorna och låt rinna av. Eller koka egna bönor enligt paket.
  2. Skala och hacka lök samt skala och pressa vitlök i en panna. Tillsätt olivolja och fräs utan att få färg i några minuter.
  3. Blanda i tomater och chili som sambal oelek eller chiliflakes. Låt puttra på låg temperatur i ca 5 minuter.
  4. Hacka persilja.
  5. Blanda ner bönor och värm upp.
  6. Smaka av med sala, peppar, vinäger samt socker.
  7. Blanda ner persiljan och servera varm eller låt kallna och förvara i kylen till senare.
E-mail
Medel: 4.2 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 191 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-14

Tillbehör och liknande recept: