Bönsalsa salsa med bönor

Bönsalsa. En salsa med bönor, tomat, rödlök, chili, vitlök, bladpersilja och olivolja.
Salsan kan serveras varm eller kall. Gott som tillbehör till det mesta ex. grillat, dipp till tacochips eller serverat till tacos, kötträtter, kyckling, grönsaker m.m.

4 portioner bönsalsa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 burk kidneybönor, 400 g (240 gram kokta bönor om du kokar själv)
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • ca 4 dl hackade tomater (eller 1 burk krossade)
  • 0,5 tsk sambal oelek eller 2 krm chiliflakes
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 0,5 tsk socker
  • 1 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skölj bönorna och låt rinna av. Eller koka egna bönor enligt paket.
  2. Skala och hacka lök samt skala och pressa vitlök i en panna. Tillsätt olivolja och fräs i några minuter.
  3. Blanda i tomater och chili som sambal oelek eller chiliflakes. Låt koka i ca 5 minuter.
  4. Hacka persilja.
  5. Blanda ner bönor och koka upp.
  6. Salta, peppra och tillsätt vinäger samt socker.
  7. Blanda ner persiljan och servera varm eller låt kallna (förvara i kylen) och servera senare.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer