Bönsalsa salsa med bönor

Bönsalsa. En salsa med bönor, tomat, rödlök, chili, vitlök, bladpersilja och olivolja.
Salsan kan serveras varm eller kall. Gott som tillbehör till det mesta ex. grillat, dipp till tacochips eller serverat till tacos, kötträtter, kyckling, grönsaker m.m.

4 portioner bönsalsa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 burk kidneybönor, 400 g (240 gram kokta bönor om du kokar själv)
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • ca 4 dl hackade tomater (eller 1 burk krossade)
  • 0,5 tsk sambal oelek eller 2 krm chiliflakes
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 0,5 tsk socker
  • 1 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skölj bönorna och låt rinna av. Eller koka egna bönor enligt paket.
  2. Skala och hacka lök samt skala och pressa vitlök i en panna. Tillsätt olivolja och fräs i några minuter.
  3. Blanda i tomater och chili som sambal oelek eller chiliflakes. Låt koka i ca 5 minuter.
  4. Hacka persilja.
  5. Blanda ner bönor och koka upp.
  6. Salta, peppra och tillsätt vinäger samt socker.
  7. Blanda ner persiljan och servera varm eller låt kallna (förvara i kylen) och servera senare.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer