AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Blomkålssoppa

Blomkålssoppa Blomkålssoppa. Enkel, snabb och god soppa på blomkål. Hemlagad blomkålssoppa blir både nyttig och billig.
Blomkålssoppa är gott till lunch eller middag.
Med en skvätt grädde och tryffelolja så blir blomkålssoppa en festsoppa till förrätt eller soppmiddag.
Servera med blomkålssoppan med ett gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 12)
4 port blomkålssoppa
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 1 huvud blomkål (cirka 700 gram rensad)
  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 msk olivolja eller smör
  • 1 liter mjölk, buljong som grönsak eller kyckling (1 buljongtärning) eller bara vatten. Du kan också blanda.
  • 2 dl grädde (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • 1 msk citronsaft eller vinäger (valfritt)
  • 3-4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 1 dl pumpafrön (valfritt)

Tillagning:

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Lägg i en stor kastrull med olivolja eller smör.
  3. Skölj, rensa och skär blomkål i buketter och lägg i grytan.
  4. Fräs lök och blomkål någon minut under omrörning.
  5. Tillsätt mjölk, buljong, vatten och buljongtärning eller bara vatten och koka i 12 minuter tills blomkålen är mjuk.
  6. Tillsätt ev. grädde och koka upp.
  7. Mixa soppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Du kan mixa den helt slät eller lämna lite grövre bitar blomkål vilket jag tycker är gott.
  8. Smaka av soppan med salt, vitpeppar, citron eller vinäger samt ev. tryffelolja.
  9. Rosta pumpafrön i en panna och låt gästerna strö över soppan.
  10. Hacka bladpersilja och strö över samt servera blomkålssoppan.


 

Omdömen:

Kommenterad av Mabelh , torsdag 23 augusti 2012 vote imagevote imagevote imagevote image
Förutom blomkål använde jag mig av purjolök och fänkål vilket gav en fin smak på soppan. Rostade pumpafröer var verkligen ett gott och vackert tillbehör.

Fler recept ur samma kategori som Blomkålssoppa:

Soppa med kokosmjölk
Soppa med kokosmjölk på thailändskt vis. Här med kyckling men man kan också ha räkor, lax eller annan fisk. Välj mjuk tofu för vegetarisk variant.
Ingredienser som färsk galangal, limeblad, thaibasilika, citrongräs, färsk koriander, chiliolja och birds eye chilis med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Kan serveras som förrätt eller huvudrätt. Vill du ha lite matigare kan du servera soppan som en gryta med kokt jasminris vid sidan eller tillsätta lite förvällda risnudlar i soppan.
Den röda chilioljan som används vid garnering är en mild chiliolja.
Linssoppa linsoppa
Linssoppa är enkelt, snabbt och mättande. Soppa med linser, potatis och lök blir mustig, nyttig och god.
Potatis i linssoppan är valfritt. De ger dock god smak, reder soppan lite och gör soppan lite matigare.
Lite timjan eller en halv tesked curry eller garam masala ger också god smak åt linssoppa.
Gott i linssoppa är också krossade tomater och gurkmeja. Morötter, rotselleri och palsternacka funkar också.
Koka gärna linssoppa av ett helt paket linser så kan du spara och ha i kyl eller frys. Då dubblar du receptet i en stor kastrull (beroende på förpackning) och spär ev. med mer vatten och smakar av med salt och kryddor på slutet.
Thaisoppa med kyckling tom khaa gai
Enkel Thaisoppa med curry och kyckling, typ Tom Khaa Gai kycklingsoppa.
Man kan också ha i en grovhackad stjälk citrongräs samt 2-3 limeblad tillsammans med kokosmjölken. Vidare kan du ha i någon dl grovhackad färsk koriander samt thaibasilika på slutet om du vill lyxa till thaisoppan på slutet.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Arraksbollar Myrstackar
Arraksbollar eller myrstackar. Chokladbollar med arrakssmak från punsch rullade i chokladströssel. Även kallade myrstackar.
Istället för punsch (om man vill ha arraksbollar utan sprit) kan man använda några droppar arraksarom som finns på bakhyllan.
Levergryta
Levergryta med kycklinglever, grädde, bacon och champinjoner. Gott med kokt eller pressad potatis, grönsallad och kokt broccoli. Råris är ett gott alternativ till potatis.
Istället för torkad basilika kan du använda hackad färsk basilika samt även garnera med färska basilikablad vid servering.
Californiarolls
Californiarolls är en Amerikansk variant på sushirulle eller Maki med ris, lax, avokado och majonnäs som är rullad sjögräs sk Noriblad.
En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.
Gott som huvudrätt, buffé eller till förrätt (räkna då en halv rulle per portion).
Du hittar recept på kokt sushiris om du söker här på receptfavoriter.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Saffranskaka
Saffranskaka. En slags sockerkaka med smak av saffran. God till jul, advent eller med vispad grädde och sylt.
Carpaccio med rökt lax
Carpaccio med rökt lax, rostade pinjenötter, hyvlad parmesan, färsk basilika, citron och olivolja. Gott som förrätt eller på buffé. Servera gärna med ett gott bröd.
Blir också gott med gravad lax istället för rökt lax.
Champinjoner i vitlök, soltorkad tomat och örter
Champinjoner i vitlök, soltorkad tomat och örter är en god sidorätt eller tillbehör, passar också som tapas eller drinktilltugg.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Gratinerade kantarellsnittar
Gratinerade kantarellsnittar. Stuvade kantareller med hackad purjolök på vitt bröd gratinerade med ost är gott till förrätt, lätt lunch eller på buffé.
Couscous med cashew och russin
Couscous med cashewnötter, russin och harissa (chili) är gott som tillbehör. Enkelt att laga till många. Receptet kan dock halveras för 4-5 portioner (eller dubblerad för stor fest).
Vegan pepparkakor
Veganpepparkakor utan smör och mjölk. Pepparkakor för veganer. Det går faktiskt utmärkt att baka utan animaliska produkter, speciellt när det finns vegetabiliskt margarin.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Stekt lax med risotto
Stekt lax med risotto. Laxfilé panerad i panko-ströbröd på krämig risotto med parmesanost och kokt broccoli. Gott och nyttigt. Det går såklart bra att panera laxen i vanligt ströbröd, sesamfrön eller quinoa.
Köp gärna Krav-märkt eller MSC-märkt lax.
Vintips till blir ett vitt friskt vin från Norra Italien eller en Gruner Weltliner från Österrike.
Gremolata
Gremolata. En italiensk sås och garnering i ett som är klassiskt att strö över Osso Buco (italiensk gryta med oxsvans) men är också god till andra grytor samt det mesta att strö över grillad kyckling, fisk, grönsaker osv.
Vanligtvis blandar man enbart hackad persilja, riven citron och vitlök. Jag tycker gremolatan blir god om man tillsätter saften från citronen samt lite olivolja så att det blir mer likt en sås. Den skalade citronen kanske många annars inte har användning för så då tycker jag man kan pressa i saften från den med.
Istället för bladpersilja går det fint med kruspersilja eller frusen hackad persilja.
Nudlar med räkor
Nudlar med räkor wokade med grönsaker, chili, ingefära, vitlök, ostronsås och sesamolja.
Du kan använda skalade frysta räkor eller skalade räkor i lag. Godast är dock handskalade räkor.
Grönsaker kan varieras enligt eget tycke ex. kan du ta färdig blandning wokgrönsaker; vidare passar bambuskott, minimajs, groddar osv.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook