Blomkålssoppa med curry

God blomkålssoppa som passar till lunch, middag eller buffé.
En blomkålssoppa smaksatt med garam masala, curry samt gurkmeja.

4 portioner blomkålssoppa med curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål (cirka 700 gram rensad)
  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 msk olivolja eller smör
  • 0,5 tsk curry
  • 1 tsk garam masala
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 liter mjölk, buljong som grönsak eller kyckling (1 buljongtärning) eller bara vatten. Du kan också blanda.
  • 2 dl grädde (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • 1 msk citronsaft eller vinäger (valfritt)
  • 1 dl pumpafrön (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Lägg i en stor kastrull med olivolja eller smör.
  3. Skölj, rensa och skär blomkål i buketter och lägg i grytan.
  4. Fräs lök och blomkål samt tillsätt curry, garam masala samt gurkmeja. Fräs någon minut under omrörning.
  5. Tillsätt mjölk, buljong, vatten och buljongtärning eller bara vatten och koka i ca 12 minuter tills blomkålen är mjuk.
  6. Tillsätt ev. grädde och koka upp.
  7. Mixa blomkålssoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Du kan mixa den helt slät eller lämna lite grövre bitar blomkål vilket jag tycker är gott.
  8. Smaka av soppan med salt, curry, garam masala, citron eller vinäger.
  9. Rosta ev. pumpafrön i en panna och strö över soppan.
  10. Hacka bladpersilja och strö över soppan.
  11. Blomkålssoppa med curry är klar att servera. Gärna med ett gott bröd till. Prova gärna naan-bröd eller annat tunnbröd.
E-mail
Medel: 2.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer