Blomkålsmos

Blomkålsmos är ett gott och nyttigt alternativ till potatismos med lägre GI och LCHF-anpassat.
Mos på blomkål kan du servera till det mesta där potatismos passar som grillad eller stekt korv, grillad lax, köttgryta eller grillad eller stekt halloumiost, paprika och zucchini (ringla ev. över god balsamvinäger och olivolja vid servering).
Vill du ha ett festligare mos så tillsätter 0,5 dl riven parmesan på slutet. Någon droppe tryffelolja kan man också ha i om man gillar det. Hackad persilja eller basilika är också gott i.

2 portioner blomkålsmos

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 300 gram blomkål
  • 0,5 tsk salt till kokning
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Rensa blomkålen och skär bort skaft samt ev. fula delar.
  2. Skär ut buketterna från stammen. Dela stora buketter i minde bitar. Skölj blomkålen i ett durkslag och lägg i en kastrull, tillsätt salt samt tillsätt 2 dl vatten.
  3. Koka upp blomkålen och låt den koka mjuk i 10 minuter under lock på medelvärme.
  4. Häll av blomkålen. Lägg tillbaka den i kastrullen.
  5. Tillsätt smör eller olivolja.
  6. Mixa blomkålen i matberedare eller med stavmixer till ett mos. Det kan gärna vara lite grova bitar blomkål kvar i moset.
  7. Smaka av blomkålsmoset med salt, vitpeppar samt ev. lite mer smör. Blomkålsmoset är klart att servera i ex. en skål.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer