Blomkålsmos

Introduktion och förberedelse

Blomkålsmos är ett gott och nyttigt alternativ till potatismos med lägre GI och LCHF-anpassat.

Serveringsförslag

Moset kan du servera till det mesta där mos passar. Några förslag är:

Varianter

  • Vill du ha ett festligare mos så tillsätter 0,5 dl riven parmesan på slutet.
  • Någon droppe tryffelolja kan man också ha i om man gillar det.
  • Hetare chili- och blomkålsmos får du med en halv tesked sambal oelek i moset.
  • Hackad persilja eller basilika är också gott i den mosade blomkålen. Färsk eller fryst funkar.
  • Laga som blomkålen som blomkålsris istället för att mosa den.

Blomkålsmos med korv på tallrik
Blomkålsmoset kan du servera som vanligt potatismos som korv med mos eller till allt annat där ett mos passar.

    2 portioner blomkålsmos

    • Förberedelse: 5 min
    • Tillagning: 15 min
    • Klart på: 20 min

    Ingredienser

    • 300 gram blomkål
    • 0,5 tsk salt till kokning
    • 2 msk smör eller olivolja
    • 1 krm salt
    • 0,5 krm vitpeppar

    Tillagning

    1. Rensa blomkålen och skär bort skaft samt ev. fula delar.
    2. Skär ut buketterna från stammen. Dela stora buketter i minde bitar. Skölj blomkålen i ett durkslag och lägg i en kastrull, tillsätt salt samt tillsätt 2 dl vatten.
    3. Koka upp blomkålen och låt den koka mjuk i 10 minuter under lock på medelvärme.
    4. Häll av blomkålen. Lägg tillbaka den i kastrullen.
    5. Tillsätt smör eller olivolja.
    6. Mixa blomkålen i matberedare eller med stavmixer till ett mos. Det kan gärna vara lite grova bitar blomkål kvar i moset.
    7. Smaka av blomkålsmoset med salt, vitpeppar samt ev. lite mer smör. Blomkålsmoset är klart att servera i ex. en skål.
    E-mail
    Medel: 3.7 (86 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-27