Blåmusslor med grädde

En variant på Moule mariniére som är blåmusslor kokta i vitt vin, vitlök, lök, persilja och en skvätt grädde på slutet för att runda av det hela.

Annat gott i är strimlad stjälkselleri, tärnad rotselleri och salladslök. Vidare kan man ha torr cider istället för vitt vin. Man kan också fräsa tärnat fläsk med löken om man vill.

Av spadet blir det som en god soppa - denna äter man givetvis upp med sked. Eller suger upp med gott bröd.

Ett paket på ca 500 gram musslor räcker till två personer som förrätt. Ska det vara huvudrätt och man gillar musslor så ta runt 900-1000 gram.

Musslor är nyttigt och ganska billigt. Frysta musslor är helt ok men godast blir det med färska musslor. Musslor du köper i affären är kontrollerade men vill du plocka själv så kolla först med livsmedelsverket vad som gäller där du vill plocka musslorna.

2 portioner blåmusslor med grädde

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 900 gram blåmusslor, färska eller frysta med skal
  • 2 msk olivolja
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 0,5 baguette eller annat gott bröd med smör till

Tillagning

  1. Frysta musslor behövs ej tinas utan kan läggas i grytan direkt från frysen - räkna då 2-3 minuter extra koktid.
  2. Färska musslor: skölj, skrubba och skär bort stora bitar skägg (trådar). Släng de som ev. är döda och öppna (de som inte slutar sig när du rör vid dem).
  3. Skala och hacka löken fint. Skala och pressa vitlök.
  4. Skölj och hacka persilja fint.
  5. Värm upp olivoljan i en stor kastrull.
  6. Fräs lök och vitlök.
  7. Tillsätt vin samt koka någon minut.
  8. Lägg i musslorna och sätt på lock samt koka i 5 minuter.
  9. Ta upp musslorna med en hålslev och lägg i en skål. Släng musslor som inte öppnat sig.
  10. Koka ihop spadet ca 5 minuter på högsta värme.
  11. Tillsätt grädde och persilja och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  12. Lägg i musslorna och vänd runt så de blir varma igen.
  13. Servera musslorna med spadet i djupa tallrikar. Ha en sked till spadet samt en gaffel till att plocka ut musslorna ur skalen. Ta musslorna med händerna. Bröd som baguette med smör är gott till. Det kan man också doppa i spadet. Ha en djup tallrik att lägga musselskal i också. Vidare varsin våtservett att torka av händerna med när man ätit klart.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer