Bläckfiskpasta

 Pasta med frästa och marinerade små italienska bläckfisk Moscardini i bitar blandad med pasta. Goda pastasorter till bläckfiskpastan är gnocchis (som på bilden), penne, spagetti eller tagliatelle. Rätt nyttigt med olivolja, tomat, vitlök, citron, örter och en touch chili. 

Här är pastan lagad med ett paket fryst bläckfisk italienska Moscardini (Baby Lobster) på 454 gram. De är små vita, rosa och lilaröda bläckfiskar (se bild). Man kan också ta annan bläckfisk som ofta kallas Calamari i disken. Hittar du färsk fin bläckfisk så köp det och skär den i bitar. Alternativ är att blanda skaldjur och köpa en fryst skaldjursmix eller använda hälften bläckfisk och hälften räkor. 

Istället för köpt pasta kan du laga egen tagliatelle

Detta är ej recept på svart pasta som du gör med bläckfiskbläck till en helt svart pasta - gör då hemgjord färsk tagliatelle och färga när du blandar degen med några droppar bläckfiskbläck du kan köpa i välsorterade affärer. 

 

4 port bläckfiskpasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som gnocchi, penne, spagetti eller tagliatelle
  • 400-500 gram fryst eller färsk bläckfisk
  • 4 kvisttomater eller Roma plommontomater
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 cm röd chili
  • 1 krm torkad rosmarin eller några blad färsk hackad rosmarin
  • 1 krm torkad timjan eller några blad färsk hackad timjan
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk hackad bladpersilja eller färsk koriander
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan med en halv tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Tina, rensa och strimla bläckfisken i grova strimlor, ringar eller bitar.
  3. Skala och pressa eller finhacka vitlök, schalottenlök och chili samt ev. färsk rosmarin och timjan.
  4. Bryn bläckfisken i olivolja i en stor stekpanna någon minut.
  5. Tillsätt vitlök, schalottenlök, chili, rosmarin, timjan, citronsaft, salt och peppar.
  6. Tärnade tomater: skär ett kryss i motsatta sidan av blomfästet. Skålla tomaterna i det i det kokande pastavattnet ca 45 sekunder och ta sedan upp med hålslev (spara vattnet till pastan), skölj tomaterna kallt i durkslag samt skala dem. Skär i klyftor och kärna ut. Skär i tärningar och tillsätt till bläckfisken.
  7. Sänk värmen och stek bläckfisken så de har lagom tuggmotstånd i 10-15 minuter.
  8. Koka pastan enligt paket.
  9. Blanda pastan med bläckfisk i en stor panna eller skål.
  10. Smaka innan servering med salt, peppar och citron. Garnera ev. med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer